#HumanRights: H. Hichilema i Zambia, Dr Gudina i Etiopia, Sør-Sudan

Europa-parlamentet uttrykker bekymring for arrestasjoner av oppositionsledere i Zambia og Etiopia og krever en slutt på krigen i Sør-Sudan, i tre vedtak torsdag (18 mai).

  • Rettferdig rettssak nødvendig for opposisjonsleder Hichilema i Zambia
  • Etiopiske myndigheter bør frigjøre dr Merera Gudina
  • EU bør styrke humanitær bistand i Sør-Sudan

Zambia: MEPs bekymret ved arresteringen av opposisjonslederen Hakainde Hichilema

Parlamentet uttrykker bekymring over arrestasjonen av oppositionspartilederen Hakainde Hichilema, som anses å være politisk motivert av opposisjonen og har forårsaket en bølge av protester i Zambia. Hichilema ble arrestert i april etter å ha blokkert president Edgar Lungu's motorcade og belastet forræderi, en lovovertredelse som er straffbar med en maksimumstraff på dødsstraff.

Hichilema-saken finner sted i sammenheng med økt politisk spenning og undertrykkelse mot den politiske opposisjonen etter valget i august 2016, notater fra Europaparlamentet. De insisterer på behovet for å anvende loven rettferdig og i en rettferdig rettsprosess og ytterligere oppfordre den zambiske regjeringen til å garantere full mediefrihet og ta tiltak for å hindre politisk vold.

Etiopia: Parlamentet krever utgivelse av dr Merera Gudina

MEPs kaller for umiddelbar utløsning på bail og slippe av alle anklager mot dr Merera Gudina, formann for den etiopiske Oromo Federalist Congress opposisjonspartiet. Han ble arrestert da han kom tilbake fra et besøk til Europaparlamentet på 9 November 2016, hvor han ble med i et panel med andre oppositionsledere, og ble deretter anklaget for å "skape press mot regjeringen" og "truende samfunnet gjennom midlene Av vold ".

Parlamentet påpeker videre Sin samtale For en troverdig, gjennomsiktig og uavhengig undersøkelse av drapene til hundrevis av demonstranter i 2015 og i menneskerettighetsbrudd mot medlemmer av Oromo-samfunnet og andre etniske grupper oppfattet å være i opposisjon til regjeringen.

MEPs oppfordrer den etiopiske regjeringen til å avstå fra "å bruke antiterroristlovgivning for å undertrykke legitim fredelig protest" og å løfte restriksjoner på fritt uttrykk og forening.

Sør-Sudan: MEPs krever våpenhvile og for mer humanitær hjelp

Stortinget krever våpenhvile i borgerkrigen i Sør-Sudan, som brøt ut i 2013 etter at president Salva Kiir anklaget tidligere vicepresident Riek Machar for å plotte et kupé, og har forårsaket hungersnød og tvunget over 3,6 millioner mennesker til å flykte sine hjem. Oppløsningen sier en "totalt tilsidesettelse av internasjonal menneskerettighets- og humanitær lov og mangel på ansvar for brudd" i konflikten. Den fordømmer bruken av voldtekt som krigsvåpen, rekruttering av barn av alle parter og angrep mot humanitære hjelpearbeidere.

FNs oppdrag i Sør-Sudan (UNMISS) bør styrkes med europeisk kapasitet, og EU-Utenriksdepartementet bør starte en ny politisk prosess mot full implementering av en 2015-fredsavtale, oppfordrer medlemmer av Europaparlamentet. De ber også EU og dets medlemsstater om å øke humanitær hjelp og bistå med å gi grunnleggende utdanning og langsiktig rehabilitering.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, sør-Sudan

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *