Centennial av første forsøk på å skape moderne-type #Kazakh regjeringen grunn til å reflektere over nasjonale statehood

| Juli 24, 2017 | 0 Kommentarer

Centenary of the Russian Revolution er med rette en stor begivenhet i den globale kalenderen i år. Tsar-Nicholas II-styrken og den eventuelle fremveksten av Sovjetunionen var en seismisk begivenhet, ikke bare for Russland selv, men hele verden. Reverberations fra denne viktige episoden fortsetter å bli følt rundt om i verden et århundre senere.

Kasakhstan er et av mange land hvor hendelsene i St Petersburg (Petrograd på den tiden) for hundre år siden har hatt stor innvirkning. De har gitt et varig inntrykk på mange aspekter av vårt nasjonale liv, utfordringene vi står overfor, og også våre muligheter. En analyse av denne arven - både positiv og negativ - vil være en del av undersøkelsen av hva den russiske revolusjonen har betydd for verden.

Men en internasjonalt mindre kjent strand i denne historien er hvordan omslaget til den gamle ordningen ga plass til en gjenoppvåkning av den kasakhiske identiteten.

Etter å ha fullført Kasakhstans innlemmelse i det russiske imperiet i 1865, oppsto den første klassen av kasakhiske intellektuelle som fikk profesjonell opplæring i moderne universiteter (i Russland) i det tidlige 20-tallet.

Embroiled i den politiske revolusjonen som kokte i imperiet så tidlig som 1905-1907, da kazakherne valgte deres varamedlemmer til den første og andre samtalen i statsdumaen, fortalte de intellektuelle sitt folks rett til å leve fritt på deres land og bestemme seg selv.

Da tsarismen ble omstyrt i februar 1917, begynte de kazakiske lederne å organisere som delegerte representanter ved å delta i den første all-kazakh-kongressen, som innkalte juli 16-21 i Orenburg. Blant resultatene var en avgjørelse for institusjonalisering av innsats for å forsvare Kasakhiske interesser gjennom et politisk parti. Det nye partiet ble kalt Alash, en legendarisk forfader til det kazakhanske folket og dermed deres andre navn. Da situasjonen ble komplisert med at bolsjevikker kom til makten senere samme år, regjerte den andre all-kazakh-kongressen om å sette opp Alash Orda, en nasjonal autonom regjering.

I nesten to år hadde Kasakhstan sin egen regjering, som hevdet kontroll over et område som stort sett likner vårt moderne land - noe som vi ikke formelt skulle gjenvinne i 70 år.

Den nye politikken var kortvarig og ble snart delt inn i Sovjet-Russland. Men beslutningen om å erklære en nasjonal regjering og støtten den mottok blant det bredere offentligheten, avslørte hvordan tsaristene forsøkte å feie bort kazakisk kultur og identitet hadde mislyktes. Selv etter flere tiår med ofte hard behandling ble den kazakiske ånden ikke ødelagt.

Vi må selvfølgelig være forsiktige med sammenligninger mellom denne første, spredte, kasakhiske staten og moderne Kasakhstan. Miljøet som Alash Orda-regjeringen drev, var veldig forskjellig, og det var handlingsfriheten. Borgerkrig raste gjennom det gamle russiske imperiet i denne perioden, med kazakhisk territorium under påvirkning av anti-bolsjevikiske styrker som satte begrensninger på hva som kunne gjøres.

Men mange av de avgjørelsene som trengte å bli tatt og løsningene nådde da den første all-kazakh-kongressen møtte hundre år siden denne måneden, har overraskende resonans i dag. Kongressen og Alash-partiet som kom fram fra det måtte avgjøre retningen til landet de håpet å etablere.

Kasakhstan land var allerede hjemmet til folk med mange forskjellige bakgrunner og nasjonaliteter. Det ble lagt vekt på likebehandling for å oppmuntre til harmoni og å bygge en verdslig stat med religiøs frihet og toleranse. Alash-programmet gjorde det klart at "religion skulle skilles fra staten" og fortsatte med å legge til at enhver religion "burde være fri og lik." De er prinsipper som forblir sentrale for vårt land i dag.

Det er også viktig å gi utdanning og bevare og fremme det kasakhiske språket. Den nye staten insisterte på at alle skoler - enten de var religiøse eller opprinnelig opprettet av den russiske administrasjonen - ville undervise i Kasakhstan. Det ble sett på som nøkkel til å bevare en sterk nasjonal identitet.

Historikere av perioden tyder også på at det som gjorde det mulig for Alash-lederne - som var medlemmer av en liten intelligentsia - å vinne støtte fra det bredere publikum, var deres evne til å se bortom fortiden. Så, mens de nomadiske røttene og kulturen til det kasakhiske folket ble sett på som viktige for landets sterke følelse av samfunn, var det ikke å se på klokken som et alternativ for et moderne land.

I stedet forsøkte Alash-ledelsen aktivt å lære fra andre land for å se hvordan deres erfaringer kunne tilpasses. Målet var å forsøke å skape en karakteristisk kasakhisk modell for å forberede sitt land for fremtiden.

Til slutt fikk de aldri sjansen til å sette denne visjonen i bruk, da historien feide dem til side. Men Kasakhstans suksess både internasjonalt og internasjonalt i løpet av de siste 25-årene viser hvor kraftig deres ideer var. Det var derfor regjeringen hadde rett tidligere i år for å foreslå at feiringen av 100-årsdagen for Alash-bevegelsen handlet om mer enn vår historie.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: ,

Kategori: En forsiden, Kasakhstan

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *