#HumanRights: Vietnam, Kambodsja, El Salvador

MEPs krever utgivelsen av den vietnamesiske bloggeren Nguyen Van Hoa, gjenopprettelsen av kambodsjanske opposjonslovgivere og avkriminaliseringen av abort og abort i El Salvador.

Vietnam: Utgivelse Nguyen Van Hoa

Europa-parlamentet krever utgivelsen av den vietnamesiske bloggeren Nguyen Van Hoa, dømt på 27 november til syv år i fengsel på bekostning av propaganda mot staten. Hoa rapporterte om miljøkatastrofen som fant sted i Ha Tinh-provinsen i april 2016, da giftig avfall spilt ut i havet av taiwanske firma Formosa Ha Thinh, drepte et stort antall fisk og gjorde folk syk.

De vietnamesiske myndighetene bør frigjøre alle borgere som er arrestert for å utøve ytringsfriheten og avslutte alle restriksjoner på menneskerettighetsforsvarernes aktiviteter, sier parlamentsledere. De krever også et moratorium for dødsstraff i Vietnam, som et første skritt mot avskaffelse av dødsstraff.

Kambodsja: reversere forbudet mot hovedopposisjonen

MEPs oppfordrer de kambodjanske myndighetene til å reversere sin beslutning om å oppløse Kambodsja National Rescue Party (CNRP) og forby 118 CNRP politikere fra politikken i fem år. De krever også utgivelsen av CNRP-lederen Kem Sokha, arrestert på 3 september. MEPs uttrykker bekymring over valgene som er planlagt i juli 2018, og understreker at en valgprosess som hovedoppositionspartiet er utelukket ikke er legitimt.

Kambodsja drar for tiden fordel av EUs fortrinnsrett EBA (Everything But Arms), det mest gunstige regimet som er tilgjengelig under EUs generelle preferanseprogram. Hvis kambodsjanske myndigheter ikke respekterer grunnleggende rettigheter, må disse tariffinnstillingene midlertidig trekkes tilbake, sier MEPs. De spør også Tjenesten for EU-Utenriksdepartementet og EU-kommisjonen om å utarbeide en liste over personer som er ansvarlige for oppløsningen av opposisjonen og andre alvorlige menneskerettighetsbrudd i Kambodsja, med sikte på å innføre visumbegrensninger og aktivfrysninger på dem.

El Salvador: Gratis kvinnene saksøkt for abort

Stortinget oppfordrer myndighetene i El Salvador til å frigjøre kvinner og jenter som er fengslet etter at de har lider av dødsfall eller miscarriages og å avkriminalisere abort. Den salvadoranske lovgivende forsamlingen bør reformere straffeloven for å tillate abort, i hvert fall i tilfeller der graviditet utgjør en risiko for livet til en gravid kvinne eller til hennes fysiske eller mentale helse, hvor det er alvorlig og dødelig nedsatt fosteret, eller i tilfeller av voldtekt eller incest, sier MEPs. I mellomtiden spør de myndighetene om å sette et moratorium for håndhevelsen av gjeldende lov.

Siden 2000, minst 120 kvinner i El Salvador er blitt pålagt for abortrelaterte lovbrudd, var 26 dømt for mord og 23 av abort. MEPs ber de salvadoranske domstolene om å avskaffe sine dommer i de to siste sakene: Teodora del Carmen Vásquez, hvis 30-fengselsstraff ble opprettholdt onsdag av appellretten, og Evelyn Beatriz Hernandez Cruz, hvis straff ble bekreftet i oktober 2017.

De tre resolusjonene har blitt stemt ved å vise hendene på torsdag (14 desember).

Flere informasjon

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Kambodsja, EU, Human Rights, humanitær bistand, humanitær finansiering, Vietnam

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *