Britiske og irske PM besøker #NorthernIreland, oppfordrer enden til politisk krise

| Februar 13, 2018

Den britiske statsministeren Theresa May og den irske lederen Leo Varadkar møttes med Nordirlands hovedpolitiske partier i Belfast på mandag (12 februar) for å oppfordre restaureringen av provinsens delegerte administrasjon, skrive William James i London og Padraic Halpin i Dublin.

Nord-Irland har vært uten leder og forsamling i over et år etter irsk nasjonalistparti Sinn Feins tilbaketrekking fra en maktdelingsregering med sin rival, Det demokratiske unionspartiet (DUP).

Til tross for gjentatte frister har de to partiene siden ikke klarte å nå noen ny avtale, og etterlot en mangel på politisk lederskap som kritikere sier har sidelinket Nord-Irland som Storbritannia forhandler sin utgang fra EU.

En uttalelse fra mai kontoret sa at hun ville minne de politiske lederne av "mange presserende problemer som står overfor Nord-Irland" og si at en resolusjon vil gavne landets borgere.

Mai vil også si at gode fremskritt har blitt gjort i de siste dagene, og ekko uttalelser fra både DUP og Sinn Fein på fredag.

Varadkar, som i søndag advarte mai, løp ut for Storbritannia for å stave ut akkurat hva slags post-Brexit-avtale det ønsker fra EU, vil holde møte med den britiske statsministeren mens de to lederne er i Belfast, hans kontor sa.

Han vil også bruke besøket for å vurdere tilstanden i Belfast-forhandlingene og oppmuntre partene til å nå en avtale, sa hans kontor i en uttalelse.

Før den siste runden av samtaler ble uenighet gjenstand for en rekke problemer, inkludert samme kjønn ekteskap, noe som er ulovlig i Nord-Irland til tross for å være lovlig i resten av Storbritannia og Irland, rettigheter til irskspråklige høyttalere og finansiering for inquests i dødsfall i løpet av flere tiår med protestantisk-katolsk sekterisk vold før en 1998-fredsavtale.

Den britiske regjeringen, som overvåker samtalene sammen med den irske regjeringen, har allerede måttet ta skritt for å avgjøre regionen direkte fra London for første gang på et tiår og sette budsjettet sent i fjor.

Mange i provinsen frykter at direkte regjering vil ytterligere destabilisere den delikate politiske balansen mellom de to sidene som, frem til i fjor, hadde kjørt provinsen siden 2007 i henhold til 1998 Godfredagskonvensjonen.

Tags: ,

Kategori: En forsiden, Brexit, EU, Nord-Irland, UK