Lang vei til felles europeisk #sikkerhet og #defence

| Februar 13, 2018

På 14-15 februar møtes 2018 NATOs forsvarsministre i Brussel for å diskutere de største truslene verden står overfor i dag. NATO består av 29-medlemsland, men 22 er samtidig EUs medlemsland, skriver Adomas Abromaitis.

Generelt sett er NATOs vedtak bindende for EU. På den ene siden har NATO og USA, som sin viktigste økonomiske giver, og Europa svært ofte forskjellige mål. Deres interesser og til og med syn på måtene å oppnå sikkerhet er ikke alltid det samme. Jo mer er forskjellene også i EU. Et europeisk militærnivå av ambisjoner har vokst betydelig i nyere tid. Beslutning om å etablere en EU-forsvarspakt, kjent som et permanent strukturert samarbeid om sikkerhet og forsvar (PESCO) ved utgangen av året før, ble en klar indikator på denne trenden.

Det er det første reelle forsøket på å danne EUs uavhengige forsvar uten tillit til NATO. Selv om EU-medlemslandene aktivt støtter ideen om nærmere europeisk samarbeid innen sikkerhet og forsvar, er de ikke alltid enige om EUs arbeid på dette området. I virkeligheten er ikke alle statene klare til å bruke mer på forsvaret selv innenfor rammen av NATO, som krever å bruke minst 2% av BNP. Således, ifølge NATOs egne tall, oppfyller kun USA (ikke EU-medlemsstat), Storbritannia (forlater EU), Hellas, Estland, Polen og Romania i 2017 kravet. Så andre land vil sannsynligvis styrke sitt forsvar, men er ikke i stand til eller vil heller ikke betale ekstra penger til et nytt EU-militært prosjekt.

Det skal bemerkes at bare de landene som har stor avhengighet av NATO-støtte og ikke har mulighet til å beskytte seg, bruker 2% av deres BNP på forsvar eller viser beredskap til å øke utgifterne (Latvia, Litauen). Slike EU-land som Frankrike og Tyskland er klare til å "lede prosessen" uten å øke bidragene. De har et høyere nivå av strategisk uavhengighet enn de baltiske statene eller andre land i Øst-Europa. For eksempel er det franske militærindustriskomplekset i stand til å produsere alle slags moderne våpen - fra infanterivåpen til ballistiske missiler, atomubåter, flybærere og supersoniske fly.

I tillegg holder Paris stabile diplomatiske forbindelser med Midtøsten og afrikanske stater. Frankrike har også ryktet til en langvarig partner av Russland, og kan finne et felles språk med Moskva i krisesituasjoner. Det legger stor vekt på nasjonale interesser utover sine grenser.

Det er også viktig at Paris nylig presenterte den mest utarbeide planen om å skape ved 2020 de integrerte pan-europeiske hurtigreaksjonskreftene, hovedsakelig for bruk i ekspedisjonsoperasjoner for å håndheve fred i Afrika. Det militære initiativet til den franske presidenten Macron inneholder 17-poeng som har som mål å forbedre opplæringen av de europeiske landene, samt øke graden av beredskap fra de nasjonale væpnede styrker. Samtidig vil det franske prosjektet ikke bli en del av eksisterende institusjoner, men vil bli implementert parallelt med NATO-prosjekter. Frankrike har til hensikt å "fremme" prosjektet blant de andre EU-allierte.

Andre EU-medlemslandes interesser er ikke så globale. De danner politikk om sikkerhet og forsvar for å styrke EUs evner for å beskytte seg selv og tiltrekke seg oppmerksomhet til sine egne mangler. De kan ikke tilby noe annet enn få tropper. Deres interesser strekker seg ikke utover sine egne grenser, og de er ikke interessert i å spre anstrengelser for eksempel gjennom Afrika.

EUs lederskap og medlemsland har ikke nått enighet om begrepet militærintegrasjon, hvor starten ble gitt siden vedtaket beslutningen om å etablere et permanent strukturert samarbeid om sikkerhet og forsvar. Spesielt foreslår den høye representanten for Utenriksdepartementet Federica Mogherini en langsiktig tilnærming for å stimulere til en nærmere integrering av den europeiske militærplanlegging, innkjøp og distribusjon, samt integrasjon av diplomatiske og forsvarsfunksjoner.

En slik treg fremgang er mer behagelig for NATOs tjenestemenn, som er opptatt av det revolusjonerende franske prosjektet. Det var derfor generalsekretær Stoltenberg advarte sine franske motparter mot utslettstrinn mot europeisk militærintegrasjon, noe som kunne føre til at han unødvendig dupliserte alliansens evner og, farligste, skaper konkurranse mellom de ledende våpenprodusentene (Frankrike, Tyskland, Italia og Italia). noen andre europeiske land) mens du re-utstyrer den europeiske hæren med moderne modeller for å bringe dem til samme standard.

Dermed støtter EU-medlemslandene ikke en felles strategi, mens de støtter ideen om nærmere samarbeid på militærområdet. Det vil ta lang tid å komme til kompromisset og til balansen i å skape et sterkt EU-forsvarssystem, som vil utfylle den eksisterende NATO-strukturen og ikke vil kollidere med den. En lang vei til vanlige synspunkter betyr for Europa en lang vei å eie det europeiske forsvaret.

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Forsvar, EU, NATO, Mening