Lang vei til felles europeisk #sikkerhet og #defence

| Februar 13, 2018

På 14-15 februar møtes 2018 NATOs forsvarsministre i Brussel for å diskutere de største truslene verden står overfor i dag. NATO består av 29-medlemsland, men 22 er samtidig EUs medlemsland, skriver Adomas Abromaitis.

Speaking in general, the decisions taken by NATO are binding on the EU. On the one hand, NATO and the US, as its main financial donor, and Europe very often have different goals. Their interests and even views on the ways to achieve security are not always the same. The more so the differences exist inside the EU either. A European military level of ambitions has grown significantly in recent times. Decision to establish a European Union defence pact, known as a Permanent Structured Cooperation on security and defence (PESCO) at the end of the previous year became a clear indicator of this trend.

It is the first real attempt to form the EU independent defence without reliance on NATO. Though the EU member states actively support the idea of closer European cooperation in security and defence, they do not always agree on the European UnionXCHARXs work in this area. In reality not all the states are ready to spend more on defence even in the framework of NATO, which requires spending at least 2% of their GDP. Thus, according to NATOXCHARXs own figures, only the US (not an EU member state), Great Britain (leaving the EU), Greece, Estonia, Poland and Romania in 2017 met the requirement. So other countries probably would like to strengthen their defence but are not capable or even do not want to pay additional money for a new EU military project.

It should be noted that only those countries that have a great dependence on NATO support and have no chance to protect themselves, spend 2% of their GDP on defence or show readiness to increase spending (Latvia, Lithuania). Such EU member states as France and Germany are ready to XCHARXlead the processXCHARX without increasing in contributions. They have higher level of strategic independence than the Baltic States or other countries of Eastern Europe. For example, French military XCHARX industrial complex is capable of producing all kinds of modern weapons XCHARX from infantry weapons to ballistic missiles, nuclear submarines, aircraft carriers and supersonic aircraft.

I tillegg holder Paris stabile diplomatiske forbindelser med Midtøsten og afrikanske stater. Frankrike har også ryktet til en langvarig partner av Russland, og kan finne et felles språk med Moskva i krisesituasjoner. Det legger stor vekt på nasjonale interesser utover sine grenser.

Det er også viktig at Paris nylig presenterte den mest utarbeide planen om å skape ved 2020 de integrerte pan-europeiske hurtigreaksjonskreftene, hovedsakelig for bruk i ekspedisjonsoperasjoner for å håndheve fred i Afrika. Det militære initiativet til den franske presidenten Macron inneholder 17-poeng som har som mål å forbedre opplæringen av de europeiske landene, samt øke graden av beredskap fra de nasjonale væpnede styrker. Samtidig vil det franske prosjektet ikke bli en del av eksisterende institusjoner, men vil bli implementert parallelt med NATO-prosjekter. Frankrike har til hensikt å "fremme" prosjektet blant de andre EU-allierte.

Andre EU-medlemslandes interesser er ikke så globale. De danner politikk om sikkerhet og forsvar for å styrke EUs evner for å beskytte seg selv og tiltrekke seg oppmerksomhet til sine egne mangler. De kan ikke tilby noe annet enn få tropper. Deres interesser strekker seg ikke utover sine egne grenser, og de er ikke interessert i å spre anstrengelser for eksempel gjennom Afrika.

The EU leadership and member states have not yet reached an agreement on the concept of military integration, the start of which was given since the adoption the decision to establish a Permanent Structured Cooperation on security and defence. In particular, the High Representative of the European Union for Foreign Affairs, Federica Mogherini, proposes a long-term approach to stimulating a closer integration of the European military planning, procurement and deployment, as well as the integration of diplomatic and defence functions.

En slik treg fremgang er mer behagelig for NATOs tjenestemenn, som er opptatt av det revolusjonerende franske prosjektet. Det var derfor generalsekretær Stoltenberg advarte sine franske motparter mot utslettstrinn mot europeisk militærintegrasjon, noe som kunne føre til at han unødvendig dupliserte alliansens evner og, farligste, skaper konkurranse mellom de ledende våpenprodusentene (Frankrike, Tyskland, Italia og Italia). noen andre europeiske land) mens du re-utstyrer den europeiske hæren med moderne modeller for å bringe dem til samme standard.

Dermed støtter EU-medlemslandene ikke en felles strategi, mens de støtter ideen om nærmere samarbeid på militærområdet. Det vil ta lang tid å komme til kompromisset og til balansen i å skape et sterkt EU-forsvarssystem, som vil utfylle den eksisterende NATO-strukturen og ikke vil kollidere med den. En lang vei til vanlige synspunkter betyr for Europa en lang vei å eie det europeiske forsvaret.

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Forsvar, EU, NATO, Mening