Fiskeripartnerskap er avgjørende for # forhold mellom EU og Marokko, sier parlamentsledere

| Februar 21, 2018

Mens de venter på EU-domstolenes dom i 27 februar, påpekte MEPs at fornyelsen av fiskeripartnerskapsaftalen mellom EU og Marokko er avgjørende for ikke bare de gjensidige økonomiske fordelene, men også partnerskapet mellom EU og Marokko om Andre viktige problemer, som for eksempel migrasjon og bekjempelse av terrorisme.

"Dette er en vinn-vinn-fiskeriavtale som må fornyes." MEP Gilles Pargneaux fortalte EU Reporter.

Han understreket at fordelene er for både EU og Marokko, inkludert det lokale saharwi-folket.

Fiskeripartnerskapsavtalen mellom EU og Marokko skal fornyes på 14 juli 2018. Både Europakommisjonen og den marokkanske regjeringen har uttrykt sin vilje til å fortsette avtalen som er "avgjørende for begge parter".

Imidlertid hevdet en ikke-bindende uttalelse utstedt på 10 i januar av Melchoir Wathelet, generaladvokat ved ECJ, at fiskeriavtalen er ugyldig fordi den gjelder for Vest-Sahara og dens tilstøtende farvann. Opinjonen har siden utløst debatter i Brussel om rettighetene til mennesker i sørlige provinser Marokko (også kjent som Vest-Sahara).

ECJ vil utgjøre sin dom på 27 februar. Flertallet av brusselsbaserte senior juridiske eksperter i internasjonale lover har allerede avvist Wathelet sin mening og sa at avtalen er forenlig med folkeretten.

MEP Patricia Lalonde, INTA Stående rapportør for handelsforbindelser med Maghreb-regionen, understreket Marokkons strategiske betydning, særlig behovet for samarbeid mot ekstremisme. "Fiskeriavtalen mellom EU og Marokko er positiv, og vil være til fordel for både EU og marokkanske borgere," sa hun

MEP Ilhan Kyuchyuk sa: "Avtalen vil hjelpe det marokkanske samfunnet, og gi strategisk betydning i Nord-delen av Afrika for Europa også."

Mennesker Dominique Riquet la til at fiskeriavtalen mellom EU og Marokko har vist økonomisk betydning for europeisk fiskeindustri og sysselsetting i Marokko.

Siden 2007 gir avtalen rundt 120-skip fra 11 EU-land til å fiske utenfor Marokkos bredder i bytte for et økonomisk bidrag fra EU på € 30 millioner per år, pluss € 10 millioner fra rederne.

Ifølge en vurderingsrapport utgitt av Europakommisjonen i september 2017, er fiskeriavtalen "effektiv" og "sammenhengende med andre EU-tiltak". Statistikk viser at hver euro som investeres av EU innenfor rammen av avtalen, genereres € 2.78 av merverdi for EUs fiskerisektor.

Rapporten indikerer at Marokko også har hatt stor fordel av avtalen. Fiskeindustrien representerer 2% av Marokkos BNP, og eksporten av fiskeriprodukter utgjør 9% av sin totale nasjonale eksport. Ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon er 3 millioner marokkanere avhengige av deres daglige levebrød i fiskeriet.

Pargneaux påpekte at fiskeriavtalen er politisk viktig for forbindelsene mellom EU og Marokko. "Et stort flertall, nesten enstemmighet, i EU-landene sier at det er nødvendig å ha en politisk løsning for å fortsette fiskeriavtalen," sa han.

I 2008 ble Marokko det første landet i Sør-Middelhavsregionen som ble gitt en avansert status av EU. De to partiene har siden bygget partnerskap i en bred økonomisk, finansiell og sosial seksjon.

MEPene snakket med EU-reporter alle understreket at partnerskapet mellom EU og Marokko er avgjørende for problemene med migrasjon, mot terrorisme og kamp mot radikalisering.

"Mange terrorangrep ble stoppet i Europa takket være informasjonen vi mottok fra den marokkanske sikkerhetsinformasjonstjenesten," sa Pargneaux.

"Jordbruksavtalen mellom EU og Marokko bør utelukke det omstridte territoriet i Vest-Sahara"

EU-kommisjonen vil ikke formelt kommentere før avgjørelsen, men EUs ministerråd for landbruk og fiskeri har mandag (19 februar) autorisert EU-kommisjonen til å åpne forhandlinger med Marokko om fornyelse av fiskeriavtalen.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Afrika, EU

Kommentarer er stengt.