Invincible corruption: #Ukraine risikerer å bli neste staging innlegg for #llegalAlcohol in EU

| Mars 13, 2018

Korrupsjon i Ukraina avtar mer enn 2% av økonomisk vekst », uttalte Jost Ljungman - den faste representanten for IMF til Ukraina. "Dette handler ikke bare om rettferdighet; det er også et viktig økonomisk problem ". I 2017 ga EU Ukraina uten hjelp med mer enn 174 millioner euro (i 2018 er prognosen for EU-bistand ca. 208 millioner euro).

Unionen fortsetter å være en av de største økonomiske giverne i Ukraina, først ranking i antall prosjekter som ble implementert i 2017. En av hovedretningene godkjent av EU-kommisjonen innenfor rammen av strategidokumentet om bistand til Ukraina for 2018-2020[1] er økonomisk utvikling, forbedring av forretnings klima og bekjempelse av korrupsjon.

EU gir alle mulige midler for å styrke institusjoner og god regjering, blant annet innen sikring av lovstatsforhold. Likevel, ifølge Transparency International var korrupsjonsnivået i Ukraina i 2017 høyest i Europa, da landet forverret sine stillinger og okkuperte bare 130th-posisjonen i korrupsjonspersepsjonsindeksen[2].

Korrupsjonsperspektivindeks © / Transparency International

Det er velkjent at Ukraina er den viktigste kilden til sigarettsmugling i Europa, men i de senere år har smuglet alkohol blitt hyppigere i det europeiske markedet. Ukraina risikerer å gjenta Litauens historie som det ble offisielt anerkjent som "transittpunkt" for ulovlig alkohol i EU. Andelen av skyggeøkonomien i Litauen er over 30% - den største i EU, mens tilgjengeligheten av akseptable varer er en av de laveste i EU. Alkoholholdige drikker i Litauen er dyreste i hele EU i forhold til inntektene til befolkningen[1].

Ulovlig alkoholproduksjon i Kiev © / Press Service of Security Service of Ukraine

Situasjonen med alkoholmarkedet i Ukraina utvikler seg nøyaktig på samme måte. De fleste land i det såkalte "vodka-beltet i Europa" - Estland, Latvia, Litauen, Polen, Moldova og Hviterussland - er preget av høyt alkoholforbruk og dødelighet av denne grunn, og de fleste er naboer i Ukraina. Det kan forutsettes at tilstrømningen av lavkvalitetsalkohol fra Ukraina til disse landene kan føre til økt sykdom og surrogatalkoholforgiftning.

Alkoholforbruket, og dermed byrden av alkoholrelatert sykdom, er høyere i Europa enn hvor som helst i verden. Lavkvalitetsalkoholen er som regel alltid flere ganger billigere enn originalen, da den produseres uten å overholde normer og teknologier, og bruker lavkvalitets spiritus, vanligvis teknisk. Om 10 tusen mennesker dør årlig av forgiftning av surrogat [1].

Ulovlig alkoholproduksjon i Kiev © / Press Service of Security Service of Ukraine

I dag har Ukraina absolutt ukontrollert og uregulert alkoholproduksjon. Videre er Ukraina det eneste landet der statlig monopol på produksjonen fortsatt eksisterer. Det betyr at alkoholindustrien er under full kontroll og i ansvaret for statlige organer. Samtidig har den dramatiske økningen i aksjer - nesten til nivået i EU-landene - og dermed i priser, ført til økning i surrogatalkoholproduksjon. Ifølge International Monetary Fund, produserer ulovlig alkohol i Ukraina omtrent 60% av hele markedet, mens i andre land denne tallet i gjennomsnitt ikke overstiger 25%[2].

Ulovlig alkoholproduksjon i Cherkasy-regionen © / Press Service of the National Police of Ukraine

Ifølge undersøkelsene fra den ukrainske korrupsjonsorganisasjonen for menneskerettigheter, produserer minst halvparten av statlige destillerier ulovlig ånder, og 10 fra 30-fabrikkene er engasjert i produksjon av forfalskede varer. Romersk bochkala, leder av anti-korrupsjonsorganisasjonen og ukrainsk menneskerettighetsaktivist, rapporterer at statlige myndigheter faktisk ikke tar noen tiltak for å dempe ulovlig produksjon av alkohol. Ofte er de lovhåndhevende byråer og tjenestemenn som beskytter og nedlatende slike bedrifter.

"Oleksandria Blig" - en av 10 fabrikker-produsenter av ulovlig vodka © / Pravdorub

Ifølge revisjonen av det internasjonale selskapet PwC, på grunn av det "svarte markedet", mottar budsjettet til Ukraina ikke mer enn 12 milliarder hryvnias (360 millioner euro) årlig. I utgangspunktet kompenserer europeiske skattebetalere ukrainere tap relatert til korrupsjon og total ineffektivitet av statlige myndigheter. Mens EU tildeler 208 millioner euro for å bekjempe korrupsjon, tar ulovlig alkoholmarkedet i Ukraina bort 360 millioner euro fra landets budsjett.

Disse problemene blir allerede diskutert av europeiske parlamentarikere, og vil bli satt på dagsordenen for neste arbeids møte med den ukrainske regjeringen. Kanskje det er på tide å bruke politisk innflytelse på ukrainske myndigheter og rettshåndhevelsesorganer, for å oppmuntre til korrupsjonsreformer i eksisterende monopol på alkoholproduksjonen og det ulovlige vodka-markedet, noe som kan bringe ukrainske budsjett nesten 360 millioner euro for økonomisk utvikling.

[1] http://ec.europa.eu/transparency/regcomitology/index.cfm?do=Search.getPDF&ds_id=53928&version=1&AttLang=en&db_number=2&docType=DRAFT_MEASURE

[2] https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

[3] http://www.eurocare.org/library/updates/lithuania_the_heaviest_drinking_country_in_the_world

[4] http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/publications/2012/european-action-plan-to-reduce-the-harmful-use-of-alcohol-20122021

[5] https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/index.aspx

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, Alkohol, Økonomi, EU, Ukraina