Kontakt med oss

Afrika

#DRC - Europa trenger en kongolesisk virkelighetssjekk

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

 

Når ustabilitet drar Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og naboene videre mot avgrunnen, er to av de internasjonale organene som arbeider for å stabilisere Afrikas nest største land, endelig klar over at det kongolesiske regimet ikke har til hensikt å samarbeide med dem.

Annonse

Forrige uke, eksplosive avsløringer i fransk presse foreslo en omstridt standoff mellom DRKs ikke-valgte president Joseph Kabila (bildet) og hans kolleger i det sørlige afrikanske utviklingssamfunnet (SADC). I møte med visning av kritikk fra sine afrikanske kollega-ledere og krav om å avholde forfalte valg på blokkens toppmøte i Luanda, Angola i forrige måned, skal en defensiv Kabila visstnok svare ved å spørre om han sto for retten.

 Kabilas forverrede stilling i forhold til SADC skjer ikke i et vakuum. Bare noen dager etter at den kongolesiske presidenten engasjerte seg i retoriske spill i Luanda, hans populære rival Moïse Katumbi reiste til Kigali og møtte kongolesiske tilhengere og journalister fra hele grensen.

Katumbi forblir i eksil på grunn av strafferettslige anklager som er ansett som politisk motiverte. Det har ikke hindret ham i å gjøre det bringe sammen forskjellige medlemmer av den kongolesiske opposisjonen i Sør-Afrika, eller hans bevegelse fra samle støtte i Kinshasa. Katumbis offentlige søkelys og politiske CV går tilbake til sin tid som tidligere guvernør i ressursrike Katanga-provinsen. Han er fortsatt frontløperen i presidentløpet, meningsmåling mer enn ti poeng foran av sin nærmeste konkurrent til tross for hans eksil.

Annonse

Oppgjøret med SADC i Angola kom bare noen få uker etter at Kabila og hans tjenestemenn glatt hoppet over en stor giverkonferanse organisert i Genève av EU-kommisjonen, FN og nederlandske myndigheter. Forrige måneds konferanse i Genève var en gylden mulighet for Kabila for å sikre ytterligere internasjonal støtte for å dempe sulten, konflikten og volden som rammet mye av landet hans. I stedet klaget den kongolesiske lederen på at donorene forsøkte å hjelpe sitt krigsherjede land med å gi ham og nasjonen han leder en “dårlig bilde».

 Regjeringens informasjonsminister, Lambert Mende, gikk så langt som til beskylder arrangørene om svindel: “Vi har en gruppe FN-byråkrater som prøver å villede det internasjonale samfunnet om vårt folks reelle situasjon. Vi trenger humanitær hjelp, men ikke av den ordenen. ”

 Medarrangørene håpet å skaffe $ 1.7 milliarder dollar for å adressere landets pågående humanitære kriser da de kom sammen 13. april. bare 530 millioner dollar. Dette er selvfølgelig ikke de eneste midlene EU har viet til DRC på sistone. I mars lovet kommisjonen totalt 60 millioner euro nødhjelp, inkludert € 10.9 millioner til naboland som Tanzania, Rwanda og Republikken Kongo for å støtte hundretusenvis av kongolesiske flyktninger som søker tilflukt over DRCs grenser.

Dessverre for Kabila og hans kadrer er de mange kriser som buffeter DRK ganske enkle å se.  I henhold til FN 2018 Humanitær responsplan16.6 millioner mennesker blir negativt påvirket av krisen i Kongo, med 13 millioner mennesker som trenger øyeblikkelig hjelp. Over 5.1 millioner mennesker har blitt fordrevet, og 630,000 har flyktet til nabolandene. FN har erklært situasjonen a Level 3 nødsituasjon - det høyeste nivået.

 På dette tidspunktet må EU og FN akseptere at penger og gode intensjoner ikke er nok til å berolige situasjonen i Afrikas farligste konfliktsone. Kabila er ikke bare en lite nyttig partner i å berolige DRC, men en aktiv katalysator for konflikter og kriser. Kabilas periode som president gikk ut i 2016. Han holder seg for tiden til makten uten et demokratisk mandat eller konstitusjonell legitimitet.By bryter mange løfter for å avholde valg, har han forverret sammenbruddet av den kongolesiske sentralregeringens autoritet. Den harde virkeligheten er at det vil være umulig å løse DRCs humanitære krise før landets politiske spørsmål er behandlet, og håndtering av dem krever at Kabila går til side. Hans nektelse til å avholde et valg siden 2016 har ført til en bølge av anti-regjeringsprotester som har blitt dødelig de siste månedene.

Hele tiden er restive områder borte fra hovedstaden riven av konflikter mellom regjeringsstyrker og 120 opprørsgrupper opererer i bare provinsene Nord- og Sør-Kivu. Som Moïse Katumbi klargjort til SADC: “Kongo handler ikke om en mann. Hvis president Kabila forlater makten, vil landet ha stabilitet. Det er han som forårsaker problemer for øyeblikket. ”

Den internasjonale responsen, og spesielt den europeiske responsen, har ikke gått langt nok til å påvirke Kabila-regjeringen betydelig. Siden DRC-valgkalenderen først ble løsnet i desember 2016, begynte Det europeiske råd å målrette høytstående individer innenfor regimet og sikkerhetsstyrkene. Sanksjoner mot de samme individene har også vært implementert av Sveits. Færre enn to dusin individer har vært sanksjonert så langt, og EU har ennå ikke gått etter det korrupte og kronyistiske forretningsimperium som beriker Kabila-familien.

 Den lunkne tilbaketrekningen mot Kabilas strategi om "glissement" har etterlatt mange kongolesere desillusjonerte. En avstemning bestilt i desember i fjor fant åtte av ti kongolesere har en ugunstig mening om president Kabila, og likevel fant den samme avstemningen også at syv av ti tvilte på at et valg eller en demokratisk avstemning ville erstatte Kabila.Katumbi har på sin side lovet å trosse anklagene som står overfor ham og komme tilbake til DRC så snart avstemningen skjer ser sikkert ut skje. Opposisjonsfiguren har sagt at han er villig til å risikere sin personlige sikkerhet for å bidra til å endre den politiske situasjonen i DRC og hjelpe sine kongolesere.

Hvorvidt det skjer kan komme til en stor del for EU. Vil EU og dets medlemsland klare å utøve maksimalt økonomisk og diplomatisk press på Kabila-regimet? Skjebnen til Sentral-Afrika kan til slutt avhenge av svaret på det spørsmålet.

Libya

Refleksjoner om fiaskoer i libyske samtaler i Genève og videre

Publisert

on

Libyere må selv arbeide for å gjenopprette den for lengst tapte enheten i nasjonen vår. Eksterne løsninger vil bare forverre vårt lands allerede prekære tilstand. Det er på tide å avslutte rekken av fiaskoer som har plaget sammenbruddet av forhandlinger og returnere det libyske hjemlandet til en legitimitet, skriver Shukri Al-Sinki.

Kravet om å få Libya tilbake til konstitusjonell legitimitet slik den sist ble nytes i landet i 1969, er en ekte rettighet for nasjonen. Det er vanskelig å gjenopprette et stjålet system med garanterte rettigheter og ikke kampen for en enkeltperson for å gjenvinne tronen. Å gå tilbake til konstitusjonell legitimitet betyr å gå tilbake til tingenes tilstand som libyerne likte før statskuppet i 1969. Ideen i seg selv er ikke ny. Libyernes ønske om å gå tilbake til sin opprinnelige grunnlov og med det, gjenopprette monarkiet, ble først introdusert på en konferanse i 1992 i London, deltatt av representanter for internasjonal presse samt flere høyprofilerte politiske personligheter.

I tråd med folkets ønske har prins Muhammad, kronprinsen bosatt i London, ikke offentliggjort seg, og han vil heller ikke fremstå som en aspirant til tronen før de motstridende fraksjonene i det libyske samfunnet går med på et kompromiss. Bare folket kan utrope ham til en legitim hersker. Dette er arven etter familien Senussi, som prins Muhammad har lovet å hedre. Kilden til familiens styrke er nettopp det faktum at den står i lik avstand fra alle parter i Libya, i en nøytral posisjon. Dette er den typen lederskap som libyere kan søke tilflukt i hvis konflikt intensiveres.

Annonse

“Jeg vet, min sønn, at familien Senussi ikke tilhører en enkelt stamme, gruppe eller parti, men alle libyere. Familien vår var og vil forbli et stort telt som alle menn og kvinner i Libya kan søke ly under. Hvis Gud og ditt folk velger deg, så vil jeg at du skal tjene som en konge for alle menneskene. Du må styre med rettferdighet og rettferdighet, og være til hjelp for alle. Du må også være sverdet i landet når du trenger det, og forsvare vårt hjemland og islams land. Respekter alle lokale og internasjonale pakter. ”

Tiden er inne for Libya å komme seg etter en lengre periode med motgang. Den virkelige løsningen på alle våre eksisterende divisjoner, kriger og konflikter ligger i et landsdekkende prosjekt som har sin legitimitet fra arven som våre grunnleggere etterlot seg. Uavhengig av ytre press og internt pålagte planer for de få, må vi jobbe sammen for å gjenopprette legitimiteten selv.

Vi må forholde oss til det faktum at stridende parter ikke vil gi etter for hverandres forespørsler av egen vilje, og sannsynligvis vil fortsette å kjempe. Dette truer hele vårt hjemlands eksistens. Kanskje en lettere akseptabel og upartisk leder, som er fri for stammefolk og regionale tilknytninger, kan tilby løsningen. En person med god anseelse og moralske verdier som stammer fra en familie valgt av Gud selv. En familie av både religiøs og reformistisk arv hvis forfader, kong Idris, oppnådde en av de største prestasjonene i Libyas historie: vårt lands uavhengighet. Al-Senussi-arven er en av nasjonalisme og kamp for folket.

Annonse

Vi må overvinne de som blander seg med Libyas fremtid i håp om å legge hendene på våre nasjonale ressurser, dra personlig nytte eller håpe å favorisere utenlandske agendaer og pålegge autoritære styringsmåter. Vi må avvise den ytterligere forlengelsen av overgangsperioden, for ikke å risikere å invitere flere muligheter for tvister og bringe uberettiget fare tilbake til Libya. Vi har fått nok av å kaste bort landets ressurser så vel som folkets tid. Vi har fått nok av å ta ytterligere risiko. Vi har fått nok av å gå ned en ukjent sti. Vi har en konstitusjonell arv innen rekkevidde, som vi kan påkalle når som helst. La oss påkalle det, la oss invitere vår legitime leder tilbake, og la oss love troskap til et samlet Libya.

Shukri El-Sunki er en mye publisert forfatter og forsker i Libya. Han er forfatter av fire bøker, hans siste vesen Samvittigheten til et hjemland (Maktaba al-Koun, 2021), som omhandler historiene om libyske helter som møtte og motsto tyranniet til Gadhaffi-regimet.

Fortsett å lese

Afrika

Tilnærmingen mellom Israel og arabiske land vil drive økonomisk vekst i MENA

Publisert

on

Det siste året har flere arabiske land gjort det normalisert forholdet til Israel, noe som markerer et betydelig geopolitisk skifte i regionen Midtøsten og Nord -Afrika (MENA). Selv om detaljene i hver normaliseringsavtale varierer, inkluderer noen av dem handels- og skatteavtaler og samarbeid i viktige sektorer som helse og energi. Normaliseringsarbeidet kommer til å bringe utallige fordeler for MENA -regionen, som øker økonomisk vekst, skriver Anna Schneider. 

I august 2020 ble De forente arabiske emirater (UAE) den første Gulf Arab -nasjonen som normaliserte forholdet til Israel, og etablerte formelle diplomatiske, kommersielle og sikkerhetsbånd med den jødiske staten. Like etter fulgte kongeriket Bahrain, Sudan og Marokko etter. Noen eksperter har foreslått at andre arabiske nasjoner, som Saudi -Arabia, også kan vurdere å fremme forholdet til Israel. Strengen med normaliseringsarbeid er historisk, ettersom hittil bare Egypt og Jordan hadde etablert offisielle bånd med Israel. Avtalene er også viktige diplomatisk seier for USA, som spilte en kritisk rolle i å fremme avtalene. 

Historisk sett har arabiske nasjoner og Israel opprettholdt fjerne forbindelser, ettersom mange var trofaste støttespillere for den palestinske bevegelsen. Men nå, med den økende trusselen fra Iran, begynner noen GCC -nasjoner og andre arabiske land å lene seg mot Israel. Iran investerer betydelige ressurser i ekspanderende dets geopolitiske tilstedeværelse gjennom sine fullmakter, Hizbollah, Hamas, houthiene og andre. Flere GCC -land erkjenner faktisk faren Iran utgjør for regionens nasjonale sikkerhet, kritiske infrastruktur og stabilitet, noe som fører dem til å gå til side med Israel i et forsøk på å motveie iransk aggresjon. Ved å normalisere forholdet til Israel kan GCC samle ressurser og koordinere militært. 

Annonse

Videre tillater handelsavtalene i normaliseringsavtalene arabiske nasjoner å Kjøp avansert amerikansk militært utstyr, for eksempel de berømte F-16 og F-35 jagerflyene. Så langt har Marokko kjøpt 25 F-16 jagerfly fra USA. USA har også avtalte å selge 50 F-35 jetfly til UAE. Selv om det er noen bekymringer for at denne tilstrømningen av våpen til den allerede ustabile MENA-regionen kan tenne på nåværende konflikter. Noen eksperter mener at slik avansert militær teknologi også kan øke innsatsen for å bekjempe Irans tilstedeværelse. 

Mohammad Fawaz, direktør for Gulf Policy Research Group, sier at "avansert militær teknologi er avgjørende for å hindre iransk aggresjon. På dagens militære arena er luftoverlegenhet kanskje den mest kritiske fordelen en hær kan ha. Med Irans militære utstyr og våpen sterkt dempet av flere tiår lange sanksjoner, vil et formidabelt flyvåpen bare arbeide for å ytterligere avskrekke det iranske regimet fra å eskalere provokasjoner. ” 

Normaliseringsavtalene kan også styrke samarbeidet innen helse- og energisektoren. For eksempel i de tidlige stadiene av COVID-19-pandemien, UAE og Israel utviklet teknologi for å overvåke og bekjempe koronaviruset. De to nasjonene er også utforske samarbeidsmuligheter innen medisin og medisinsk forskning. I juni, UAE og Israel også signert en dobbeltbeskatningstraktat, innbyggerne skal generere inntekt i begge nasjoner uten å betale dobbelt skatt. I tillegg har Bahrain, UAE, Israel og USA blitt enige om å samarbeide om energispørsmål. Spesielt har kvartetten som mål å forfølge fremskritt innen bensin, naturgass, elektrisitet, energieffektivitet, fornybar energi og FoU. 

Annonse

Disse bemerkelsesverdige avtalene kan bidra til å øke økonomisk vekst og sosiale fordeler i regionen. MENA-nasjoner kjemper for tiden med et nytt utbrudd av COVID-19, takket være Delta-varianten, som påvirker økonomier og helseindustrier alvorlig. For å forbedre regionens kritiske institusjoner, vil slike normaliseringsavtaler sikkert forbedre regionens avhengighet av olje. Faktisk har UAE jobbet med å redusere sin egen avhengighet av olje, diversifisere økonomien til å omfatte fornybar energi og høyteknologi. Slike fremskritt vil sikkert spyle over til andre i regionen. 

Normaliseringen av forholdet mellom en håndfull arabiske nasjoner og Israel vil ha store fordeler for den geopolitiske og økonomiske strukturen i Midtøsten og Nord -Afrika. Tilrettelegging for samarbeid i Midtøsten vil ikke bare øke økonomisk vekst, men det vil også fremme regional stabilitet. 

Fortsett å lese

Afrika

Tunisia -krisen understreker risikoen for europeisk press for demokratisering i Nord -Afrika

Publisert

on

Mens EU og FN sliter For å holde Libyas overgang til valg på sporet, har de dramatiske hendelsene som utspiller seg ved siden av i Tunisia, ført til frykt for omveltning og ustabilitet hos enda et nordafrikansk medlem av Europeisk nabolag. I en serie trekk som forlater den arabiske vårens eneste suksesshistorie i fare av tilbakeslag i autoritarisme, Tunisias populistiske president Kais Saied (Bildet) har oppløst resten av landets regjering og gitt seg selv nødmakt under vilkårene i landets grunnlov fra 2014, skriver Louis Auge.

I tillegg til å oppløse statsminister Hichem Mechichi og suspendere det svært brutale nasjonale parlamentet, der Rachid Ghannouchis islamistiske Ennahda-parti representerte den største gruppen, har Saied også lukket kontorene til al-Jazeera og fjernet flere toppfunksjonærer, alle som tunisisk utenriksminister Othman Jerandi søker å berolige EU sier at hans lands demokratiske overgang fortsatt er på skinner.

Tunesiske institusjoner som faller unna, faller flatt på COVID og økonomien

Annonse

Kais Saied's power grab har forståelig nok provoserte forargelse blant hans islamistiske politiske motstandere, men hans oppsigelse av statsminister Mechichi og oppløsningen av parlamentet var også sentrale krav av landsomfattende protester i Tunisia de siste dagene. Som Tunisia rykker gjennom Afrikas den mest dødelige COVID -epidemien, et voksende tverrsnitt av det tunisiske samfunnet er mister troen i evnen til landets fastlåste politiske institusjoner til å håndtere utbredt arbeidsledighet, korrupsjon og uendelig økonomisk krise.

Mellom Tunisia og Libya står EU ansikt til ansikt med både de beste og verste utfallene av den arabiske våren, som hver presenterer sine egne utfordringer for europeisk utenrikspolitikk i Nord-Afrika og Sahel. Til tross for den antatte suksessen med overgangen, var antallet tunisiere som krysset Middelhavet for å nå europeiske kyster økt femdoblet som deres folkevalgte slåss på gulvet i forsamlingen i Tunis i fjor.

Erfaringen har gjort europeiske ledere forståelig nok forsiktige med å presse andre land i regionen mot altfor forhastede politiske overganger, som demonstrert av fransk og europeisk håndtering av situasjonen i Tsjad siden slagmarkens død av president Idriss Déby for tre måneder siden. Når den tøffe stabiliteten i flere land kan spille inn, har beslutningstakere i Brussel og de europeiske hovedstedene vist seg å være mer tålmodige med overgangsafrikanske kolleger i det siste.

Annonse

Prioriter stabilitet i Tsjad

Nyheten om president Déby død denne siste april kastet umiddelbart, om bare kort, fremtiden for fransk og europeisk politikk i Afrikas Sahel -region i tvil. Under sin tidligere leder fremsto Tsjad som Frankrikes mest aktive og pålitelige allierte i en region overkjørt av jihadistgrupper som utnytter svak styring i land som Mali for å skjære ut territorium for seg selv. Tsjadiske tropper har blitt satt inn sammen med franske styrker mot jihadister i Mali selv, og har båret tyngden av operasjoner mot Boko Haram i regionen rundt Lake Chad.

Et sammenbrudd i myndighetene i N'Djamena på linje med kollapset sett i Mali ville ha vært katastrofalt for europeisk utenrikspolitikk og sikkerhetsprioriteringer i Sahel -regionen. I stedet har landets umiddelbare stabilitet blitt sikret av en fungerende regjering ledet av avdøde presidentens sønn Mahamat. Som et tegn på landets betydning for europeiske interesser, både den franske presidenten Emmanuel Macron og EUs høyrepresentant Josep Borrell deltok den avdøde presidentens begravelse 23. aprilrd.

Siden den gang har Macron velkommen Mahamat til Paris i sin rolle som sjef for Tsjad's Transitional Military Council (TMC), både for å diskutere Tsjads 18-måneders overgangsperiode til valg og for å definere parametrene for de to landenes felles kamp mot jihadisme i Sahel. Mens Frankrikes langvarige Operasjon Barkhane er satt til å avvikle mellom nå og første del av neste år, vil dens mål skifte til skuldrene til den fransk-ledede Takuba European taskforce og til G5 Sahel - et regionalt sikkerhetspartnerskap der Tsjad har vist seg å være det mest effektive medlemmet.

Delikate balanseganger

Selv om TMC har sikret den fortsatte stabiliteten til Tsjads sentrale regjering på kort sikt, er regionale sikkerhetsutfordringer med på å forklare hvorfor verken EU eller Den afrikanske union (AU) presser landets midlertidige myndigheter for hardt på raske valg. Overgangen til sivilt styre er allerede i gang, med statsminister Albert Pahimi Padacké som dannet en ny regjering i mai i fjor. Neste trinn inkluderer utnevnelsen av et nasjonalt overgangsråd (NTC), a nasjonal dialog å bringe sammen både opposisjons- og regjeringsstyrker, og en konstitusjonell folkeavstemning.

Når de navigerer i de neste stadiene av overgangen, kan aktører både i og utenfor Tsjad se naboen til Sudan for å lære om hvordan de kan gå videre. Til tross for det har mer enn to år allerede bestått siden styrtet av mangeårige president og påstått krigsforbryter Omar al-Bashir, Sudan vil ikke holde valg for å erstatte statsminister Abdallah Hamdoks overgangsregjering før i 2024.

på et større konferanse avholdt i Paris og arrangert av president Macron i mai i fjor, gjorde Sudans europeiske partnere og kreditorer klart at de forsto at den lange tidshorisonten var nødvendig for Hamdok og andre etterrevolusjonære ledere i Khartoum for å fokusere på presserende problemer mot post-Bashir Sudan. Ved siden av en økonomisk krise som gjør det vanskelig å finne til og med grunnleggende varer, sjonglerer Sudan også titalls milliarder dollar i ekstern gjeld og en "dyp tilstand" av tjenestemenn som er lojale mot den avsatte presidenten. I en påtegning av overgangens fremgang så langt, kom Hamdok ut av konferansen med et løfte fra IMF -medlemmer til fjerne restanser Sudan eier dem, mens Macron også insisterte på at Frankrike støttet rydding av de 5 milliarder dollar Khartoum skylder Paris også.

Hvis N'Djamena og Khartoum kan navigere i sine farefulle overganger til demokratisk styring i møte med "svimlende”Utfordringer, kan Tsjad og Sudan sammen gjenopplive håp om arabisk demokrati i både europeiske og Midtøsten -hovedstader - selv om den siste flammen i den opprinnelige arabiske våren ser ut til å flimre ut i Tunisia.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender