#Dodik - # Bosnia-Hercegovina er "dømt til å bli mislykket stat" hvis Dayton ignoreres

| Oktober 5, 2018

Ledelsen for den serbiske befolkningen i Bosnia, Milorad Dodik, er på vei inn i de siste timene av en bittert bekjente valgkamp som forsvarer Dayton Accord-avtalen og anklager andre for å ignorere det, skriver Martin Banks.

Det er 20 år siden avtalen ble nådd i Dayton, Ohio for å avslutte en konflikt som kostet noen 100,000 liv.

Avtalen, som ble nådd i november 21 1995 av presidentene i Bosnia, Kroatia og Serbia, var komplisert kompromiss og skapt en forent føderal stat i Bosnia-Hercegovina.

Motstand mot Dayton av noen politiske partier er fortsatt en av de alvorligste hindringene for utviklingen av Bosnia, og Dodik appellerer garantier til Dayton-avtalen - EU, USA og Russland - for å håndheve bestemmelsene.

Dodiks kommentarer og referanse til avtalen kommer på tirsdagen til søndagets nasjonale president- og parlamentsvalg i Bosnia.

Han har vært i kampanje for større selvstendighet, mens den bosniske kroatiske lederen Dragan Covic har oppfordret til å opprette en egen kroatisk runde region.

Kampanjen har vært oversvømt med den slags splittende etnisk retorikk som bidro til å utløse Bosnias 1992-95-krig, og tviler på om landet vil kunne forfølge en vei mot EU og NATO-medlemskap etter avstemningen.

Dodik, president av Republika Srpska, den serbiske halvdelen av Bosnia-Hercegovina, kjemper for å bli en av de tre medlemmer av det kollektive presidentskapet som er foreskrevet av Dayton-avtalen.

I de siste ukene har han overrasket observatører ved å tippe snakk om oppsigelse og i stedet kaller garantene til Dayton-avtalen - de store vestlige kreftene pluss Russland - for å håndheve bestemmelsene sine. Han sier at Bosnia-Hercegovina er "dømt til å bli en mislykket stat" hvis Dayton ignoreres.

På fredag ​​(5 oktober) fortalte en europeisk kommisjonskilde denne nettsiden: "Fortsatt ustabilitet i Bosnia er det siste du vil ha i øyeblikket, og legger til flere spørsmål om fremtiden for Vest-Balkan-regionen."

Distrahert av Brexit og av interne divisjoner med hensyn til rettslige endringer i Ungarn og Polen, antas det at EU ikke vil oppfylle løftene som følge av oppbrytingen av Jugoslavia for å innrømme alle sine deler som EU-medlemmer.

Dodik sier at han favoriserer EU-tiltredelse, men ser det som usannsynlig under nåværende omstendigheter. Han mener også at han blir målrettet av noen i den vestlige alliansen på grunn av sin motstand mot Bosnia-Hercegovinas deltakelse i NATO.

I januar 2017 sanksjonerte amerikanske finansdepartementet Dodik og anklager ham for å "aktivt hindre Dayton Accord".

Han har siden avvist farten som en politisk motivert "stab i ryggen" av tjenestemenn som han påpeker, hadde blitt utnevnt av det utgående Obama White House. Han sier at han forventer at Trump-administrasjonen skal "rette feilen" og fjerne ham fra sanksjonslisten i nær fremtid.

I e-post svar på en rekke spørsmål satt til ham, fortalte Dodik denne nettsiden: "Dayton-avtalen kalte på det som kalles konsosialisme. Dette betydde at de tre motstridige fraksjonene fra krigen ville dele landet, uten noen av de tre kommandoer. Dette er ikke det som har skjedd. I stedet er internasjonale byråkrater, gjennom kontoret for den høye representanten, kommandoen, og de støtter utilsiktet Bosniaks fraksjon. "

Han hevder at Dayton krevde en svært desentralisert struktur med de fleste styrende myndigheter delegert til de to bestanddelene - hans serbiske republikk på den ene side og Forbundet av Bosnia-Hercegovina på den annen side.

Hver av de sammenslåtte enhetene har sin egen grunnlov og styringssystem, sa han.

Den nasjonale Bosnia-Hercegovina-regjeringen var alltid ment å være en lett komponent, sier han, men har i stedet mushroomed fra bare 3,000 personell i år 2000 til mer enn 23,000 for tiden.

Dodik sier ordene til Daytons sjefsarkitekt, den sene amerikanske diplomat Richard Holbrooke, til støtte for hans synspunkter. Holbrooke og han var uenig i en rekke saker, sier han, men mot slutten av livet skrev han: "Bosnia er en føderal stat. Det bør organiseres som en føderal stat.

"En enhetlig regjering kan ikke eksistere, fordi landet vil ende opp i konflikt igjen. Derfor er Dayton-fredsavtalen trolig den mest vellykkede fredsavtalen i verden i den siste tiden, fordi den anerkjente virkeligheten. "

Dodik beskylder kontoret for den høye representanten for å handle som fullmektig på vegne av Bosniaks samfunn.

"Den høye representanten har ingen utøvende krefter, men han og hans kontor pålegger lover, forstyrrer demokratisk valgte embetsmenn og forstyrrer de konstitusjonelle støttede myndighetene," sier han. "Han forstyrret selv i de grunnleggende enheters grunnlover uten noen juridisk grunn. Slike intervensjon har ikke bidratt til stabilitet, forsoning og gjensidig tillit. "

Utnevnt av en multinasjonal styringsgruppe, fungerer den høye representanten som en uvalgt kolonial guvernør, sier han. Dodik mener at med mindre regjeringen til den høye representant er radikalt svekket tilbake, vil styrende institusjoner i begge deler av Bosnia-Hercegovina forbli underutviklet.

"Dette fører til uenighet og ustabilitet, akkurat hva Dayton-formelen var ment å hindre," sier Dodik. "Jeg vil ha fred. Vi ønsker alle fred. Men den nåværende situasjonen kan føre oss tilbake til krig. "

Doug Henderson, den tidligere britiske forsvarsministeren, er enig med Dodik. Han sa: "Implementering av Dayton-avtalen er et første skritt for å eksistere i vårt stadig mer sammenhengende verdenssamfunn. På Balkan vil stabilitet kreve en binding med EU. Først da kan økonomiske fremskritt og sikkerhet garanteres. "

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, Bosnia og Herzegovina, EU

Kommentarer er stengt.