#Kazakhstan-presidenten høres utfordrende for internasjonalt samarbeid

| November 9, 2018

Det blir tydeligere hvert år at utfordringene vi står overfor, ikke lenger er lokale, men regionale og stadig mer globale. I en stadig mer kompleks og sammenkoblet verden er løsningene på våre problemer - enten miljømessige, økonomiske eller menneskelige - sjelden inneholdt av nasjonale grenser, skriver Kasakhstan president Nursultan Nazarbayev (bildet).

Klimaendringer kan ikke reduseres eller reverseres av noen nasjon som opptrer isolert. Ekstremismens gift er spredt altfor lett til land tusenvis av miles unna. Støtebølgene fra feil på ett kontinent, som vi så et tiår siden, kan sende vekst i alle økonomier i omvendt retning. Migrasjon forårsaket av konflikter eller naturkatastrofer kan øke presset og spenningen langt fra nabolandene, men til andre kontinenter.

Gitt bevisene er så klare, og utfordringene er så store, må svaret være økt samarbeid for å finne og levere felles løsninger. Men da vi går inn i siste kvartal av 2018, virker denne felles følelsen av hensikt lenger unna enn i flere tiår.

I stedet for økt samarbeid ser vi mer konflikt og splittelse. Som vi tidligere har sagt, gjenoppstår gamle mistanke, nye spenninger kommer opp og nye barrierer blir reist. Resultatet er at forståelses-, samarbeids- og regelbasert internasjonal orden, som har grunnlagt økt velstand og sikkerhet, utgjør en trussel fra alle sider.

I fjor grep den kazakiske presidenten Nursultan Nazarbayev bra inn for å prøve å forandre denne forstyrrende fart. Han alle men sjokkert globale ledere på Asia-Europe-toppmøtet i Brussel ved å likne de nåværende spenningene og bruddene i det internasjonale samfunnet til de som førte til den kubanske missilkrisen over et halvt århundre siden. Hans sammenligning med en tid da verden sjelden har vært nærmere en annen katastrofal global konflikt, viste hvor alvorlig han trodde at stillingen var blitt.

Han hadde rett til å høres alarmklokkene. Vi må konsentrere oss om det som forener oss, i stedet for å alltid understreke våre forskjeller. Vi må finne motet til å slutte å sette kortsiktige, nasjonale interesser før det langsiktige fellesskapet.

Som det kan forventes fra et land som fra de tidligste dagene har sett FN som et fremtredende internasjonalt forum for å avgjøre konflikter og finne løsninger, ringte han til en spesiell sesjon for å finne en vei ut av de nåværende avdelingene og farene. Det er nødvendig å engasjere hele verdenssamfunnet hvis vi skal finne en måte å lette på spenninger og bygge forståelse og tillit.

Hans tilbud om å være vert for en slik spesiell begivenhet, om nødvendig, i Astana, var også fornuftig. Få land har så gode relasjoner til alle de store internasjonale aktørene som Kasakhstan. Vårt land teller, for eksempel Kina, EU, Russland og USA som begge sterke politiske og verdsatte økonomiske partnere. Vi har også sterke forbindelser og vennskap i hele Midtøsten - en av regionene der konflikter er mest intense.

I løpet av de siste tiårene har Kasakhstan også gitt en plattform for internasjonale samtaler og bidratt til å bringe sidene sammen i de mest bitterte tvister. Og det er bare ved dialog og å bygge tillit til at vi kan finne en vei ut av de nåværende farene. Hvis et slikt spesielt møte skal finne sted, har Astana mange attraksjoner og opplevelser.

Men det som var viktigst om president Nazarbayevs sterkt formulerte inngrep er at det var et våkneopp til det internasjonale samfunnet og en advarsel om at den må bytte kurs. Det er veldig bekymringsfullt å se hvordan verden vår har brutt de siste årene.

Med mindre en måte er funnet å bygge tillit, øke forståelsen og fremme samarbeidet, vil fremtiden for alle land og alle mennesker være mer ustabil, farligere og fattigere. Bare ved å samarbeide kan vi skape den langsiktige fredelige og velstående fremtid for alle, uansett hva vår nasjonalitet eller bakgrunn er. Uten et slikt samarbeid vil vi alle være tapere.

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, EU, Kasakhstan, Kasakhstan