bannerannonse

Kan lansere parlamentsdebatten på høyspørsmål om #Brexit-planen

| Desember 6, 2018

Storbritannias statsminister Theresa mai oppfordret parlamentet til å tilbakebetale sin EU-skilsmisseavtale i begynnelsen av den femdages debatten som kunne avgjøre Brexits fremtid og skjebnen til sin egen regjering, skriver Elizabeth Piper.

Mays plan om å holde nære bånd til EU etter å ha forlatt, har blitt kritisert av både Brexit-støttemenn og motstandere, slik at hun sliter med å sikre parlamentets godkjennelse i en avstemning som følger debatten om desember 11.

Hvis hun vinner, mot oddsene, vil Storbritannia forlate EU på 29 March 2019 under vilkår som er forhandlet med Brussel - landets største skifte i handel og utenrikspolitikk i mer enn 40 år.

Hvis hun mister, kan mai ringe for en ny stemme på avtale. Men nederlag vil øke sjansene for at Storbritannia forlater uten en avtale - et prospekt som kan bety kaos for Storbritannias økonomi og næringsliv - og sette mai under sterkt press for å trekke seg.

Nederlag kan også gjøre det mer sannsynlig at Storbritannia holder en ny folkeavstemning, tre år etter at man har stemt for å forlate EU, eller føre til at Brexit ikke skjer.

May, 62, har turnert Storbritannia, tilbrakt timer grillet i parlamentet og inviterte lovgivere til hennes Downing Street-bolig for å prøve å vinne over sine mange kritikere.

Men avtalen, forseglet i Brussel i forrige måned, har forent kritikere i begge ender av det politiske spekteret: eurosceptikere sier at det vil gjøre Storbritannia til en vassalstat, mens EU-støttespillere - uttrykker den samme ideen med forskjellige språk - sier landet vil bli en regel taker.

Hennes allierte i parlamentet, Northern Irish Democratic Unionist Party som støtter opp sin regjering, har også avvist avtalen, og oppositionspartiene sier at de ikke kan komme tilbake.

Mai er presset på likevel.

"Det britiske folk vil at vi skal fortsette med en avtale som hylser folkeavstemningen, og lar oss komme sammen igjen som et land, uansett hvilken stemme vi stemte for," fortalte hun lovgivere på tirsdag (4 Deember).

"Dette er avtalen som leverer til det britiske folket."

Få i House of Commons, det nedre parlamentet, syntes overbevist så langt.

På mandag gikk regjeringens bud på å roe en annen rad over det juridiske rådet som ble mottatt på avtalen, lite mer enn å oppmuntre spenninger i parlamentet. Hennes tidligere Brexitminister David Davis sa flatt: "Dette er ikke Brexit."

Mer enn to år siden Storbritannia stemte for å forlate EU, har de testige debattene som stemte folkeavstemningen økt, dypt splittet landet og økt usikkerhet over fremtiden som har urolige markeder og bedrifter.

Kan håpe at hvis de styrker sin avtale gjennom parlamentet, vil de firmaene som har slått av investeringsbeslutninger og innført beredskapsplaner for frykt for handel, tørke opp, kunne bevege seg fremover igjen.

Hun sier at avtalen vil gi nært økonomiske bånd til EU, gjøre det mulig for Storbritannia å handle fritt med resten av verden samtidig som det møter et av kravene til velgere for å avslutte fri bevegelse og redusere innvandringen til Storbritannia.

Men kompromissavtalen, som ministrene åpenbart sier, ikke er perfekt, har gjort lite mer enn å styrke opposisjonen på debattens hardline.

Brexit-supportere har lovet å stemme ned avtalen og truet med å bringe mai ned. Pro-EU lovgivere har også sagt at de vil stemme mot det, og noen, særlig i hovedopposisjonen Labour Party, vil også prøve å unseat henne.

DUP sin vrede over avtalen har selv sett at det sosialt konservative partiet støtter et bud av venstreorienterte Arbeider for å bringe foraktprosedyrer mot regjeringen.

Mays jobb ser ut til å være på linjen.

I løpet av femdagsdebatten bør styrken til denne motstanden bli klar når lovgivere tar taler eller forsøker å endre eller endre Mays bevegelse til å godkjenne avtalen for å prøve å endre eller forsinke Brexit, eller helt nedspore det.

Arbeidet har allerede innført et endringsforslag som skal sikre at regjeringen ikke under noen omstendigheter kan forlate EU uten en avtaleavtale, og må vurdere alle alternativer for å gjøre det.

Pro-EU lovgivere har også fremsatt et annet endringsforslag for å blokkere avtalen og å utelukke en ikke-avtale Brexit.

Men hennes team holder seg til manuset.

"Denne avtalen ... er den beste måten jeg har fast på å sikre at vi forlater EU på 29 mars," sa generaladvokat Geoffrey Cox til parlamentet.

"Dette er avtalen som vil sikre at det skjer på en ordnet måte med juridisk sikkerhet."

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Høyre, EU, UK

Kommentarer er stengt.