Europa-parlamentets stemme setter fremtiden for Middelhavsfiske på linjen sier #Oceana

| Januar 11, 2019

Europa-parlamentet har stemt for å vedta den aller første flerårige planen for fiske i det vestlige Middelhavet, men avviste de nødvendige bevaringsforanstaltninger som ville løse regionens overfishing-krise, hvor over 80% av bestandene er overutnyttet og noen er i fare for å kollapse. Dagens utfall betyr EP-medlemmer i Europaparlamentet Komiteen for fiskeri (PECH) har diskutert sin plikt til å avslutte overfiske etter 2020, som de godkjente i 2013 under den juridisk bindende felles fiskeripolitikken.

Som svar har Lasse Gustavsson, administrerende direktør for Oceana Europe, utgitt følgende uttalelse: "Medlemmer av Europaparlamentet drar ikke bare loven, men de setter også i fare for fremtiden for fiske i det vestlige Middelhavet. Med planen som det står nå, vil det være mindre Middelhavsfisk på bordene i Frankrike, Italia og Spania, færre jobber i fiskeindustrien og destruktive fiskemetoder vil fortsette å ødelegge havene og marine livet. Hvis Europaparlamentet ønsker å opprettholde loven, vil de snart ha noe annet valg enn å lukke fiskeriene for å unngå en uopprettelig sammenbrudd av fiskebestandene. Hvordan vil de forklare det for sine borgere? "

Åtte av ti fiskebestander i den vestlige delregionen av Middelhavet er overfisket, inkludert viktige arter som hake, mullets og reker. Bortsett fra at det ble tillatt å fortsette i Middelhavet, var det også de viktigste hovedmålene avvist:

  • Begrensning av bunntrawling, den mest destruktive fisketeknikken, ved å øke trålfri sonen gjennom hele året fra en dybde på 50-meter til minst 100-meter, hvor det finnes unike fiskemasse og følsomme marine habitater. MEPs stemte på unntak fra disse bestemmelsene, og etterlot økosystemene dårlig dårligere beskyttet, noe som muliggjør "business-as-usual" for industrielle bunntrawlere, og som gir mindre effektive håndverkere på tap.
  • Sette fiskeinnsats i tråd med vitenskapelig rådgivning for å gjenopprette og vedlikeholde fiskebestander på bærekraftig nivå. MEPs er bare villige til å redusere mengden "fiskeinnsats" i det vestlige Middelhavet med opptil 10% bare ett år, til tross for enkelte aksjer, som kulmule, trenger en reduksjon på 90% på grunn av sin kritiske tilstand. Samtidig økte det maksimale antall autoriserte fisketimer per dag (fra 12 til 18 timer), og dermed økte fisketrykket i stedet for å lette det.
  • Innføring av et fangstbegrensningssystem som en fremtidig sikring i tilfelle fiskehåndteringsregler ikke klarer å gjenoppbygge aksjer til bærekraftig nivå, og hvis forskere anbefaler å gjøre det.
  • Anvendelse av forsiktighetsprinsippet og avbødning av fiskeri, MEPs avviste bestemmelser om å takle tilfeldige fangster av beskyttede arter og fjernet bevaringsforanstaltninger for fiskebestander der det er dårlig eller ingen data.

Oceana er også sterkt opptatt av at den vestlige Middelhavs flerårige planen nå vil bli forhandlet direkte med EUs råd i de kommende ukene - i en utemokratisk prosess kjent som triloger - og uten avstemning i plenum i Europaparlamentet, som er en kontroversiell avgang fra normal prosedyre.

Lær mer: Vestlige Middelhavet. Overfishing krise: handle nå, eller miste det for alltid

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR), EU, ulovlig fiske, Oceana, overfiske