#Kazakhstan - Syv kandidater konkurrerer om landets høyeste kontor i 9 juni valg

| Kan 15, 2019

Sadybek Tugel, Kassym-Jomart Tokayev, Amirzhan Kosanov, Toleutai Rakhimbekov, Amangeldy Taspikhov, Daniya Yespayeva og Zhambyl Akhmetbekov

Den Kasakhiske sentrale valgkommisjonen (CEC) registrert på 6 Kan de fire siste kandidatene kvalifisere til Kasakhstans 9 juni presidentvalget. Registrering stengt 11 mai og totalt syv kandidater vil kampanje til 8 juni for valg til landets høyeste kontor, skriver Saltanat Boteu.

De siste fire kandidatene som skal registreres av CEC, er medlem av Mazhilis (lavere parlamentets hus) Finans- og budsjettutvalget Daniya Yespayeva. Kommisjonen registrerte også May 6 Communist People's Party of Kazakhstan (CCPK) Sentralkomiteens sekretær og Mazhilis, nestleder Zhambyl Akhmetbekov, Nasjonalt agrarforsknings-og utdanningssenter, Toleutai Rakhimbekov og journalist og medlem av Ult Tagdyry Movement Amirzhan Kossanov.

Alle presidenter nominertene ga CEC et utdrag fra de nominerende møtetidene til de høyeste organene i den nasjonale offentlige foreningen de representerer, kandidatens samtykke til å lede for president og et dokument som bekrefter at de betalte 2.13 million tenge (US $ 5,574 ) avgift. Hver kandidat besto også en kasakhisk språkprøve.

For registreringen sendte kandidatene også inn et helsesertifikat som viste at de var fri for 107 fysiske og mentale plager, et sertifikat fra statens inntektsautoritet om kandidatens leveranse av erklæringen om protokollene om inntekts- og eiendoms- og territoriale valgprovisjoner om resultatene fra samlet underskriftens bekreftelse til støtte for presidentkandidaten.

Kandidatene var også pålagt å samle inn minst 118,140 signaturer, som representerte 1 prosent av landets registrerte velgere, til støtte for deres kandidatur. For å oppfylle dette kravet, Yespayeva, Ak Zhol Democratic Party kandidat, samlet 144,098 signaturer av borgere i 17 regioner, ble 139,541 av dem ansett som pålitelige.

Akhmetbekov, KKPKs presidentkandidat, samlet 138,294-underskrifter fra borgere i 16-regioner, 135,506 av dem ble ansett som troverdig.

Rakhimbekov, Auyl (Village) Kasakhstans sosialdemokratiske partikandidat, samlet signaturer fra 122,309-borgere i 15-regioner, ble 120,754 ansett som pålitelige.

Kossanov, presidentens kandidatkandidat fra Ult Taggevery United, samlet signaturer fra 131,189-borgere i 14-regioner, hvorav 129,582 ble ansett som pålitelig.

Kandidatene mottok presidentkandidat sertifikat. CEC ga informasjon om presidentkandidatens registrering til Halyk Savings Bank of Kazakhstan for å åpne spesielle midlertidige kontoer for dem.

Tidligere bekreftet CEC kandidaturen til den kazakiske presidenten og Nur Otan-partiets kandidat, Kassym-Jomart Tokayev, kandidatkandidaten Amangeldy Taspikhov og Uly Dala Qyrandary, foreningens kandidat Sadybek Tugel.

Taspikhov, 59, fra Vest-Kasakhstan-regionen, nominert April 24 fra den kazakiske fagforeningen, er en maskiningeniør fra Kazakh Polytechnic Institute. Siden 1998 har han jobbet i en rekke stillinger innen olje- og gass- og nyteknologibransjen. Fra 1998-2002 var han medlem av senatet og fra 2004-2007 var en Mazhilis (lavere parlamentarikere) nestleder og medlem av sin komité for økonomisk reform og regional utvikling. Hans siste posisjon er direktør for oral olje og gass.

Tokayev, 65, den nåværende presidenten i Kasakhstan, ble utnevnt til april 23 av det regerende Nur Otan-partiet. Tokayev uteksaminert i 1975 fra Moskva-statens institutt for internasjonale forbindelser og i 1992 fra det russiske utenriksdepartementets diplomatiske akademi. Han er kandidat for historisk vitenskap og doktorgrad i politisk vitenskap og har lang erfaring i diplomati og statlige saker, etter å ha vært assisterende generalsekretær i De forente nasjoner og statsminister og høyttaler for senatet.

Tugel, 64, fra Øst-Kasakhstan-regionen, nominert April 17 av Uly Dala Kyrandary National Public Association, er journalist og offentlig figur. I 1982 ble han uteksaminert fra kazakhsk statsuniversitet med hovedroll i journalistikk. Fra 1988-1990 studerte han ved Almaty Higher Party School og fikk en grad i statsvitenskap og sosiologi.

Han jobbet som redaktør i flere aviser og tv-selskaper og er for tiden ansvarlig for Qazanats nasjonale populære vitenskapsmagasin. Siden 2006 har han til tider tjent som første visepresident for den kazakiske nasjonale idrettsforeningen og president for den kazakiske nasjonale ridesportsforbundet.

Yespayeva, 58, fra Aktobe-regionen, nominert April 25 av Ak Zhol Demokratiske Partiet, er medlem av Mazhilis (lavere parlamentets hus) Finans- og budsjettutvalget, Atameken Union Board i Aktobe og regionens koordineringsråd. I mer enn 14 år var hun medlem av den regionale akimat-administrasjonen. Hun ble valgt som varamedlem i den regionale Maslikhat (montering) i 2008 og 2012.

Akhmetbekov, 58, fra Akmola-regionen, nominert april 26 av det kommunistiske folkepartiet i Kasakhstan, er utdannet ved Tselinograd Agricultural Institute og KIMEP University og tidligere fungerte som sentral komiteksjef for det kommunistiske folkepartiet i Kasakhstan. Han tjente i flere stillinger i Korgalzhyn-distriktet Akimat (administrasjon), som Tengiz-distriktets kulturavdeling, Druzhbinsk High School, militær-patriotisk utdannelsesassistent og Sunkar Lyceum, militær-fysisk opplæringsdirektør, samt en platonkommandør. Han var også medlem av Kasakhstans ungdomsdivisjon av Sovjetunionens kommunistparti.

Kossanov, 54, fra Kyzylorda-regionen, nominert April 26 av Ult Tagdyry United National Patriotic Movement, er journalist, politiker og offentlig figur. I 1989 jobbet han som korrespondent for den sosialistiske Kasakhstan-avisen etter å ha blitt uteksaminert fra fakultetet for journalistikk i kazakhsk statsuniversitet. Siden 1990 har Kossanov vært involvert i politisk og offentlig arbeid som begynner med Komsomol i Kasakhstan. Siden 1991 har han jobbet i ulike stillinger med den kazakiske statskomiteen for ungdomsanliggender. I de tidlige 1990ene var han en visestatsminister for ungdom, turisme og sport, pressesekretær for statsministeren og leder av den kasakhiske regjeringens presseservice, blant andre stillinger.

Rakhimbekov, 54, fra Karaganda-regionen, ble nominert April 25 av Auyl People's Democratic Patriotic Party. Han ble uteksaminert fra Kazakh Agricultural Institute i 1986 og mottatt et lovdiplom fra Buketov Karaganda State University i 2001. Han er medlem av Kasakhstan National Academy of Sciences og har doktorgrad i økonomi. Han startet sin karriere i 1986 som juniorforsker ved Kazakh Agricultural Institute. Han jobbet som stedfortreder Akim (ordfører) i Satpayev by i flere år.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Kasakhstan, Kasakhstan

Kommentarer er stengt.