FNs menneskerettighetseksperter oppfordrer Spania til å stoppe utlevering til #China frykt for risiko for tortur eller #DeathPenalty

| Juni 13, 2019

FNs menneskerettighetseksperter sier at de er dypt bekymret over Spanias beslutning om å utlevere kinesiske og taiwanske personer til Folkerepublikken Kina der de møter svindelavgifter og kan bli utsatt for risikoen for tortur, annen dårlig behandling eller dødsstraff.

I desember 2016 arresterte spanske myndigheter 269-mistenkte, inkludert 219-taiwanske, over deres påståtte engasjement i telekom-svindel for å bedra kinesiske borgere. To taiwanske personer ble utlevert til Kina på torsdag (13 juni), og ekspertene frykter at andre vil bli deportert snart.

"Vi er forferdet av de spanske domstolers beslutning om å utlevere disse personene. Høringen er helt klart i strid med Spanias internasjonale forpliktelse til å avstå fra å utvise, returnere eller utlevere folk til en hvilken som helst stat hvor det er grunnlag for å tro at de kan være utsatt for tortur, sier eksperterne.

"Dessuten kan straffen de står overfor for forbrytelsene nevnt i utleveringsbeslutningen føre til alvorlige sanksjoner, herunder tvangsarbeid og til og med en risiko for dødsstraff," la de til.

Ekspertene uttrykte også bekymringer for at noen av personene som skal utleveres, har blitt utsatt for menneskehandel, og sa at flere personer hadde uttalt at de ble tatt til Spania under løftet om at de ville fungere som turistguider.

De ble senere tvunget til å arbeide for å gjøre falske samtaler tilbake til Kina.

"Disse påstandene ser ikke ut til å være blitt tilstrekkelig undersøkt av de spanske myndighetene, eller tatt i betraktning før utleveringsbeslutningen, og dermed utsetter folk som allerede er i ekstrem sårbarhet," sa ekspertene.

"Enhver politikk for utvisning av mennesker uten fornuftige prosessbeskyttere, risikovurderinger og tilstrekkelige beskyttelsesforanstaltninger strider mot folkeretten og utsetter dem for risiko for ytterligere menneskerettighetsbrudd, inkludert vilkårlig fengsel, mishandling og tortur.

"Vi oppfordrer de spanske myndighetene til å suspendere prosessen med å deportere disse personene og omgående vurdere utleveringsbeslutningen med sikte på å sikre full respekt for sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser i henhold til den internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter, konvensjonen mot Tortur og flyktningkonvensjonen. "

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Kina, EU, Spania, taiwan

Kommentarer er stengt.