Watchdog sier #MI5 mishandled snooping data i mange år

| Juni 13, 2019

Britisk etterretningstjeneste MI5 ble kritisert av en personvernsvakt i denne uken for "ulovlig mishandling" overvåkingsdata og lagring av informasjon om uskyldige mennesker i årevis, skriver Michael Holden.

Liberty sa at Investigatory Powers Commissioner's Office (IPCO) hadde levert en svært kritisk vurdering av det innenlandske spionagenturet i Londons High Court over lagring av data den hadde samlet under warrants for å hacke datamaskiner, telefoner og avlyse folks kommunikasjon.

"Disse sjokkerende åpenbaringene avslører hvordan MI5 ulovlig har skadet dataene våre i årevis, lagret det når de ikke har noe lovlig grunnlag for å gjøre det," sa Megan Goulding, advokat for sivilbefolkningsgruppen.

"Dette kan inkludere vår mest dyps sensitive informasjon - våre samtaler og meldinger, våre posisjonsdata, vår nettleserhistorikk."

IPCO er ansvarlig for å kontrollere at feiende påtrengende krefter som er tillatt i etterforskningsloven (IPA), kalt "Snoopers 'Charter" av kritikere, brukes riktig, inkludert hvordan data lagres eller slettes.

I mai sa Storbritannias hjemsekretær (internminister) Sajid Javid "overholdelse av risiko" med hvordan MI5 håndterte data.

"Rapporten fra Investigatory Powers Commissioner of Office for disse risikoene konkluderte med at de var seriøse og krevde umiddelbar reduksjon," sa Javid i en uttalelse til parlamentet. "Kommissæren uttrykte også bekymring for at MI5 burde ha rapportert overholdelsesrisikoen for ham før."

Liberty sa at dokumenter som ble presentert for retten av kommissæren Adrian Fulford, viste at MI5 faktisk ble satt i "spesielle tiltak" over bruken av data oppnådd under warrants.

Fulford hadde også sagt at samsvarsfeil først ble klart tilbake i januar 2016, men ble bare brakt til IPCOs oppmerksomhet i februar i år, sa det.

Javid sa i mai at MI5 hadde tatt "umiddelbare og vesentlige tiltakende tiltak" for å takle bekymringer, og IPCO overvåket dette for å sikre tilstrekkelig fremgang. Både hjemmekontoret og IPCO sa at de ikke hadde ytterligere kommentarer til problemet.

Storbritannia har vært i forkant av en kamp mellom personvern og sikkerhet siden tidligere amerikanske sikkerhetsbyråkontraktør Edward Snowden lekket ut detaljer om massovervåkingstaktikk som brukes av amerikanske og britiske agenter i 2013.

IPA, som delvis ble introdusert for å gi mer åpenhet rundt overvåkingsbeføyelsene, gir viktige verktøy for å beskytte offentligheten mot kriminelle, pedofiler og terrorisme, sier myndigheter fra myndighetene og sikkerhetsmyndighetene.

Kritikere hevder at det gir politiet og spionerer noen av de mest omfattende snooping evner i Vesten.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, UK

Kommentarer er stengt.