#USAID økonomisk klynge i #Bishkek å krysse med EU og Kina investeringer

| Juni 27, 2019

En ny økonomisk klynge for å støtte Kirgisistans lette industri er å bli lansert i Bishkek. Prosjektet initiert av USAID tar sikte på å styrke landets næringsvirksomhet og gi tilskudd til entreprenører, sa pressekontoret til den amerikanske ambassaden i Bishkek, skriver Olga Malik.

Det amerikanske initiativet konfronterer imidlertid interessene til EU og Kina i regionen. Tidligere i april gjorde Kirgisistans president Sooronbay Jeenbekov sitt første besøk til Tyskland etter å ha blitt president i 2017. Formålet med besøket var å utvide handel og økonomiske forbindelser med Tyskland, for å tiltrekke EUs investeringer i regionen og for å reformere banksektoren i landet.

Som et resultat ble 11 bilaterale kontrakter signert mellom kirgisiske og tyske selskaper. Senere i april møtte Jeenbekov med kinesisk president Xi Jinping en hensikt å "åpne en ny side av Kirgisj-Kina-relasjoner" og delta i det andre One Belt One Road Forum.

Jeenbekovs mål om å få strammere forhold til EU og Kina, forklares av landets ambisjoner om å spille en solid rolle i Eurasia-integrasjonen og å bli en strategisk transittsone for det globale One Belt One Road-initiativet. På den annen side kan den amerikanske økonomiske politikken i landet forstyrre EUs gjennomsiktige forretningsmessige tilnærming, og vil føre til at Washington har kontroll over de kirgisiske foretakene.

Sterkere stillinger i USA i Kirgisistan vil også stoppe Beijing-planene for å integrere infrastrukturprosjekter i Kirgisistan. Forverringen av forholdet til Kina vil ha en negativ innvirkning på den kirgisiske økonomien, gitt den høye avhengigheten av kinesisk investering og Bishkeks inkludering i One Belt One Road-initiativet.

Den nåværende situasjonen setter Kirgisistan på korsveien, og måten landet velger vil definere sin langsiktige utvikling i de neste tiårene. Ifølge lokale politikere vil det politiske og økonomiske kompasset President Jeenbekov velge, også spille en avgjørende rolle i presidentvalget i 2020 Kirgisistan.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Kirgisistan, Mening

Kommentarer er stengt.