En soldat på patrulje ved den russiske militærbase på Kotelny Island, utenfor Polarsirkelen, på 3 April 2019. Foto: Getty Images

En soldat på patrulje ved den russiske militærbase på Kotelny Island, utenfor Polarsirkelen, på 3 April 2019. Foto: Getty Images

Sammendrag

  • Russlands militære stilling i Arktis blir informert av det forandrede geopolitiske miljøet, og kan ikke lenger betraktes isolert fra landets voksende spenninger med Vesten. I denne forstand er perioden for "arktisk eksepsjonellisme" - hvor konvensjonen, ettersom konvensjonen har blitt behandlet som en sone med depolitisert samarbeid - kommer til en slutt.
  • Sikkert, den russiske arktikken er ikke eksepsjonell for Moskva i militære operasjonelle termer. Russlands ledelse har gitt den samme trusselsoppfattelsen til Arktis som den har til andre teatre i drift. Den søker konsekvent kontroll over utenlandsk militær aktivitet i den russiske arktiske, og sørget for tilgang for russiske væpnede styrker, spesielt den nordlige flåten. Russlands militære oppbygging i den russiske arktiske og Kremls intensjoner er, i hvert fall for tiden, defensiv i naturen.
  • Russlands militære oppbygging i Den arktiske sone i Russland (AZRF) tar sikte på å sikre omkretsforsvaret på Kola-halvøya for overlevelse av andre kjernefysiske aktiva. Russlands "Bastion" forsvarskonsept består av projeksjon av flerskiktede sjøfornektnings- og interdiction-evner.
  • En annen russisk prioritet er å sikre nordflåtenes tilgang til, og passere langs, Nordsjøruten (NSR) fra Atlanterhavet til Stillehavet. Dette har hittil blitt oppnådd gjennom militær infrastruktur langs NSR. På grunn av den tilbakevendende isen vil Moskva imidlertid søke å håndheve grensekontrollen over en større del av Arktisområdet i fremtiden. Oppgradering av infrastrukturer og fasiliteter for grensekontroll med to anvendelser betraktes som en prioritet for å sikre Russlands visjon om nasjonal sikkerhet i AZRF.
  • Siden midten av 2010, har Russland utplassert materiell kraft og evner langs sin nordlige grense i AZRF. Deler av de væpnede styrkene, som den arktiske brigaden, er nå arktiske og har utviklet konsept for operasjoner skreddersydd for det miljøet. Den nordlige flåten har blitt repurposed med det arktiske miljøet i tankene, og har blitt forsynt med arktisk spesifikk militær teknologi og opplæring.
  • Russland fungerer som en status quo-makt og en motvillig styremedlem i Arktis, blant annet fordi folkeretten spiller i sin favør, og dels fordi det er i Russlands interesse å gjøre det. Til tross for økt spenning vil samarbeidet mellom Russland og andre arktiske nasjoner trolig tåle.
  • Russlands militære ledelse regner ut med å starte en konflikt i Arktis, og vil presse enhver arktisk-basert konflikt mot sjøkommunikasjonslinjer mellom Nord-Atlanteren og Østersjøen. Imidlertid eksisterer risikoen for eskalering og feilberegning rundt hendelser til sjøs.
  • Ved håndtering av russisk ambisjon i regionen bør vestlige militære og politiske planleggere søke å opprettholde konvensjonen om å behandle Arktis som et lavspenningsområde. Planleggere må imidlertid også erkjenne at det er presserende militære sikkerhetsproblemer i det bredere arktiske feltet. En mer inkluderende debatt og etablering av et regelverk om militær sikkerhet i Arktis ville være nyttig. Som Russland vil styre Arktisk råd og Arktis kystvaktforum mellom 2021 og 2023, er dette et vindu med mulighet til å takle militær sikkerhet i regionen.
  • Innovative innsatser kan gjøres for å styrke militær sikkerhet og domenebevissthet i regionen uten å militarisere problemet. Dette bør starte med opprettelse av en militær adferdskodeks for nordområdene. Dette ville sende et kraftig signal om at samarbeidet skulle forbli en absolutt prioritering for alle arktiske stater, og at å opprettholde regionens lavspenningsstatus krever handling, ikke bare ord.