Parlamentsmedlemmer tilbake planlegger å hindre en no-deal #Brexit push

| Juli 11, 2019

Britiske lovgivere på tirsdag (9 juli) godkjente smalt et tiltak som kunne gjøre det vanskeligere for neste statsminister å tvinge seg gjennom en ikke-avtale Brexit ved å suspendere parlamentet, selv om flyttingen stoppet kort av en direkte blokk, skriver William James.

Boris Johnson, favoritten til å overta som konservativ partiledere og drive Storbritannias avgang fra EU, har hevdet at landet skulle forlate EU på 31 oktober, selv om det ikke var blitt enige om en formell overgangsavtale.

Dette har hevet spekulasjon om at Johnson kunne suspendere parlamentet for å hindre lovgivere, hvorav flertallet har uttrykt sin motstand mot en ikke-avtale Brexit, fra å bryte sin "do or die" exit plan.

På tirsdag stemte lovgivere 294-293 til fordel for en endring i lovgivningen som går gjennom parlamentet, noe som vil kreve at ministrene skal gjøre fjorten kvartalsrapporter om fremskritt mot gjenoppretting av Nordirlands kollapsede leder.

Dette kan komplisere ethvert forsøk på å suspendere parlamentet senere på året som en måte å hindre lovgivere i å prøve å bære en no-deal Brexit på oktober 31. Ytterligere tiltak for å styrke planen ble avvist.

Likevel, de som håper å stoppe en ikke-avtale Brexit mener at deres plan kan kreve at parlamentet skal være i sesjon gjennom hele oppkjøringen til Brexit-dagen, noe som kompliserer ethvert bud av Storbritannias nye statsminister om å "prorogue" - eller suspendere - lovgiveren.

"Jeg innrømmer at et av formålene med disse endringene er å forsøke å sikre at denne ekstraordinære trusselen - som vi burde bli forkledd - kan bli slått på hodet", sa Dominic Grieve, den konservative lovgiveren bak forslaget, foran stemmer.

Hvis parlamentsmedlemmet sitter, tror de som er imot en ikke-avtale, at de kan finne en måte å blokkere en ukontrollert exit som investorene frykter ville føre til stor forstyrrelse av verdens femte største økonomi og handelspartnerne.

Storbritannias neste statsminister vil bli annonsert i juli 23 etter en poststemme fra konservative parti medlemmer.

Johnson har ikke utelukket å suspendere parlamentet, men håper i stedet å gjenforhandle en Brexit-avtale som kan godkjennes av lovgivere. Brussel har sagt at den eksisterende avtalen, som parlamentet har avvist tre ganger, ikke kan gjenåpnes.

Mens et element i planen om å forhindre en oppsigelse av parlamentet ble godkjent, ble andre avvist og den mest vidtgående delen ble diskvalifisert av høyttalerens kontor før det ble diskutert. I tråd med konvensjonen ble det ikke gitt noen grunn til diskvalifikasjonen.

Lovgivningen må fortsatt fullføre flere faser av granskingen før den blir ferdiggjort og blir lov.

Likevel fremhever det både parlamentets motstand mot ingen avtale og potensialet for juridisk utfordring, noe som gir mer usikkerhet om Johnson vinner kraft og må ty til untested-tiltak for å respektere sitt okt. 31-utgangslover til det bredbåndsrike, pro-Brexit Conservative party-medlemskapet.

"Det ville skape juridisk risiko hvis det ble vedtatt - jeg er sikker på at hvis det var et forsøk på å prorogere parlamentet, ville det være rettssaker, og jeg tror domstolene ville være på et stramt sted hvis det var tilfelle," sa Richard Ekins, Lektor ved Universitetet i Oxford og leder av Policy Exchange-tankesettets "Judicial Power Project".

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Høyre, EU, Jeremy Corbyn, Arbeids, UK

Kommentarer er stengt.