Geopolitikk av handelsfriksjoner mellom #Japan og #SouthKorea

| Juli 23, 2019

Den 4 juli kunngjorde den japanske regjeringen strengere kontroller med eksport av halvledermateriell til Sør-Korea og truet med å ekskludere Sør-Korea fra den "hvite listen" over pålitelige handelspartnere. Flyttingen kan ramme Sør-Koreas økonomi hardt, siden Sør-Koreas økonomi er veldig avhengig av produksjonsindustrien, skriv Chen Gong og Yu (Tony) Pan.

Helt siden den koreanske økonomien tok fart, har produksjonsindustrien representert av Samsung, LG, SK og andre virksomheter utgjort en viktig del av Sør-Koreas økonomi. Sør-Koreas halvledereksport utgjorde KRW 45.0294 billioner (omtrent RMB 263.2 milliarder kroner) i løpet av de første fem månedene i år. På den annen side vil Japan også lide i en eventuell handelskonflikt, men tapene er ubetydelige sammenlignet med Sør-Koreas. Avgjørende er Sør-Koreas produksjonssektor sterkt avhengig av japanske halvledermaterialer.

I tillegg kontrollerer Japan mer enn 70% av den globale forsyningen for de tre halvledermaterialene som er under kontroll. Hvis sanksjonene blir forlenget, vil mer enn halvparten av sørkoreanske selskaper bli uholdbare. Sør-Koreas økonomi kan bli hardt påvirket, mens Japan kunne gjenvinne sin globale dominans innen halvlederproduksjon.

Den nylige handelskonflikten mellom Japan og Sør-Korea kan sees på som Japans ensidige streik mot Sør-Korea, og den påfølgende tøffe holdningen fra den japanske siden viser at Japans nylige tiltak ikke bare er basert på økonomiske grunner, men fungerer også til å uttrykke sin misnøye i Japan – Sør-Korea forhold gjennom økonomiske midler. Faktisk har Japan og Sør-Korea lenge vært plaget av historiske spørsmål.

Dette er ikke første gang den japanske regjeringen uttrykte sin misnøye med den sørkoreanske regjeringen gjennom økonomiske midler. Det kom faktisk så tidlig som 2015, da spørsmålet om komfortkvinner og Dokdo Island forårsaket høye spenninger til å blusse opp mellom Japan og Sør-Korea. Som et resultat av disse spenningene suspenderte Abe-administrasjonen et 14-årig valutavekslingsprogram mellom de to landene.

Ulikt fra tidligere har de to regjeringene behersket sine tidligere svar på grunn av de vanlige geostrategiske behovene og USAs veiledning som leder av alliansen. Men den kompromitterende holdningen er ennå ikke å se i den nylige handelskonflikten. Årsaken til denne endringen er at Japan, i tillegg til eksisterende konflikter i bilaterale forhold, i økende grad er misfornøyd med den nåværende geopolitiske utviklingen i Nordøst-Asia.

For det første har Japan og Sør-Korea stadig flere avvikende interesser over det nordkoreanske atomspørsmålet. For Abe-administrasjonen er det nordkoreanske atomspørsmålet en viktig mulighet til å normalisere Japans forsvar og gjenopprette Japan som en stormakt i Nordøst-Asia. Siden Japan ikke direkte kan delta i eventuelle kamphandlinger mot Nord-Korea og det sannsynligvis ikke blir målet for Nord-Koreas proaktive angrep, kan Japan objektivt sett anses å ikke være direkte relatert til det nordkoreanske problemet. Sammenlignet med det nordkoreanske atomspørsmålet, er forholdet mellom Japan og Nord-Korea mer berørt av gisselspørsmålet.

I dette tilfellet kan Japan bare komme inn ved å knytte sin politikk tett til USAs politikk. Derfor var Japan en gang Amerikas største støttespiller for "ekstremt press" -politikken. Likevel er det klart viktigere å forhindre krig for den sørkoreanske regjeringen enn å tvinge Nord-Korea til å forlate sitt atomprogram, noe som forklarer dens ambivalens om Amerikas "ekstreme press" -politikk. Når det gjelder hvordan de skal svare på Kinas oppgang, viser den sørkoreanske regjeringen dessuten en veldig annen holdning til Japans nærhet til USA, selv med tanke på virkningen av THAAD-spørsmålet og utvinningen av forholdet mellom Kina og Japan siden 2019. Uten påvirkning fra historiske faktorer betyr fremveksten av Kina flere muligheter enn utfordringer for Sør-Korea.

For det andre, med utvinningen av forholdet mellom USA og Nord-Korea, relasjoner mellom Kina og Nord-Korea og til og med forholdet mellom Russland og Nord-Korea i 2018, har Japan blitt stadig mer marginalisert på det nordkoreanske atomspørsmålet. Japan prøver fortsatt å holde tritt med USAs politikk etter en endring i USAs politikk overfor Nord-Korea i 2018, men så langt har den hatt liten suksess. I den hyppige diplomatiske virksomheten til den nordkoreanske lederen Kim Jong-un i 2018, ble lederne for Japan og Nord-Korea de eneste lederne blant sekspartiets samtaler som ikke møtte hverandre. Selv om Shinzo Abe gjentatte ganger har sagt at han ville møte Kim “uten noen forutsetninger”, har sistnevnte tilsynelatende vist liten interesse for et slikt møte.

Årsaken er at Nord-Korea forstår at å løse "gisselspørsmålet" mellom Japan og Nord-Korea ikke hjelper mye med å skaffe økonomisk bistand fra den japanske siden uten å grundig løse forholdene mellom Nord-Korea og USA. Tvert imot, Japans holdning til Nord Korea vil uten tvil endre seg så lenge forholdet mellom USA og Nord-Korea er løst.

I tillegg til det negative svaret fra Nord-Korea, har Trump-administrasjonens forsøk på å ta opp saken direkte gjennom diplomati på ledernivå, fått Abe-administrasjonen til å føle seg stadig mer marginalisert i den nordkoreanske saken. For eksempel kunngjorde Trump å innstille de felles militære øvelsene med Sør-Korea etter det første toppmøtet med Kim Jung-un uten å informere Tokyo på forhånd, noe som til slutt hadde betydelig innvirkning på de japanske politiske kretsene.

For det tredje er Japan stadig mer misfornøyd med at USA ikke kan fortsette å spille en aktiv lederrolle i regionen. Som leder for det nordøstasiatiske alliansesystemet, fungerte USA en gang som en "mekler" mellom Japan og Sør-Korea, og unngikk opptrapping av konflikten mellom de to sidene. Trump-administrasjonen er spesielt mindre begeistret for saken enn Obama-administrasjonen. Dette er delvis fordi Amerika mangler en klar visjon om sin egen posisjon i Asia Pacific Alliance. Selv om USA har understreket viktigheten av Asia Pacific Alliance Alliance-systemet i flere regjeringsdokumenter og til og med foreslått ideen om å integrere bilaterale allianser, var det bare noen få politikker som er vedtatt.

Tvert imot, Trump har nylig nevnt at USA har tenkt å trekke seg fra "USA-Japan sikkerhetsallianse", noe som gjorde den japanske regjeringen og samfunnet veldig bekymret for en slik hendelse. Noen japanske forskere sa til og med at Trumps uttalelse om sikkerhetsalliansen mellom USA og Japan var sammenlignbar med "Black Ship" -hendelsen før Meiji-restaureringen. Japan er stadig mer bekymret for det fremtidige geopolitiske mønsteret i Nordøst-Asia. Gitt at den nylige handelsfriksjonen mellom Japan og Sør-Korea kan anses som manifestasjonen av denne bekymringen.

Endelig analyse konklusjon

Handelsfriksjonen mellom Japan og Sør-Korea er ikke bare et økonomisk spørsmål. Det er i hovedsak en måte for Japan å uttrykke sin misnøye på et bredere nivå gjennom økonomiske midler. Det gjenspeiler også den enorme innflytelsen fra historiske spørsmål som fortsatt lurer bak skyggene i forholdet mellom Japan og Sør-Korea, samt utviklingen i japansk utenrikspolitikk. Selv om handelskonflikten blir løst, vil Japans misnøye sannsynligvis manifestere seg på andre måter, og kan muligens endre det geopolitiske mønsteret i Nordøst-Asia.

Grunnlegger av Anbound Think Tank i 1993, Chen Gong er nå ANBOUND sjefforsker. Chen Gong er en av Kinas anerkjente eksperter innen informasjonsanalyse. De fleste av Chen Gongs fremragende akademiske forskningsaktiviteter er innen økonomisk informasjonsanalyse, særlig innen offentlig politikk.

Yu (Tony) Pan fungerer som den tilknyttede forskeren og forskningsassistenten til Chen Gong, grunnlegger, styreleder og sjefforsker i ANBOUND. Han oppnådde sin mastergrad ved George Washington University, Elliott School of International Affairs; og hans bachelorgrad i University of International Business and Economics i Beijing. Pan har utgitt stykker i forskjellige plattformer innenlands og internasjonalt. Han fokuserer for tiden på asiatisk sikkerhet, geopolitikk i Indo-Pacific-regionen og USA-kinesiske forhold.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Japan, Sør-Korea

Kommentarer er stengt.