Det spanske rettsvesenets misbruk av #HumanRights for å bli undersøkt før FN og #ECtHR

| Juli 31, 2019

I følge flere innspill til FNs universelle periodiske gjennomgang tillater det spanske rettssystemet brudd på menneskerettighetene, enten ved direkte ignorering av EU-standarder, eller gjennom smutthull i eksisterende lover, skriver Menneskerettigheter uten grenser direktør Willy Fautré.

En symbolsk sak er poenget med mishandlingen Kokorev-familien (Vladimir Kokorev, hans kone og deres sønn), der den spanske dommeren satte tre familiemedlemmer i en lang varetektsfengsling, kombinert med ingen tilgang til saksmappen deres ( et regime som heter “Secreto de sumario”), og spesielt tøffe fengselsforhold forbeholdt terrorister og voldelige kriminelle (kalt FIES-regimet under spanske lover).

Ifølge advokat Scott Crosby, som leverte en søknad i juli på vegne av Vladimir Kokorev til Den europeiske menneskerettighetsdomstol, fengslet en spansk dommer alle tre familiemedlemmer fra 2015 til sent 2017 på en vagt formulert mistanke om hvitvasking. Ingen formelle anklager ble pålagt, og heller ikke "kunne de bli pålagt fordi det ikke var holdepunkter for at Kokorevs hadde håndtert ulovlig genererte penger", sier Crosby i innleveringen. Mot slutten av disse to fengselsårene ble forvaring forlenget med ytterligere to år, fremdeles i mangel av en formell siktelse og bevis for en predikatforbrytelse. På appell ble dette pendlet til territorial innesperring som begrenset familien til Gran Canaria og krevde at de rapporterte ukentlig til den lokale domstolen.

Under deres internering før rettssaken ble Kokorevs frarøvet sin presumsjon for uskyld, og ble i alle henseender behandlet som farlige fanger som terrorister, seksualforbrytere eller krigsforbrytere (FIES-5, det høyeste og tøffeste nivået av interneringsforhold) selv om de hadde aldri brukt eller oppfordret til vold og hadde ingen tidligere kriminell journal, i Spania eller andre steder.

I løpet av de siste femten årene, Europaparlamentet og Europarådet, Særlig Komité for forebygging av tortur (CPT), har uttrykt alvorlige bekymringer og advarsler om FIES-systemet. I følge framleggelsen av Human Rights Frontiers resulterte FIES - 5-statusen som Kokorev-familien ble utsatt for:

“... hyppige celleendringer, bruk av mekaniske begrensninger når de blir flyttet, begrensede besøk og lar fengselsadministrasjonen overvåke og registrere uten rettslig autorisasjon all sin kommunikasjon og besøk… [fornektelse av] fordelen med europeiske fengselsregler, som retten til å bli varetektsfengslet separat fra domfelte fanger ... løslatelse fra dagen ... kontakt mellom familien ... [og muligheten til å legge ut] kausjon. Alternativer til fengsling ble ikke vurdert eller tilbudt. "

Videre ble Kokorevs utsatt for secreto de sumario regime, noe som innebar at verken de eller deres advokater hadde noen tilgang til domstolens filer, bevisene eller begrunnelsen som ble brukt av dommeren for å holde dem i fengsel.

Som menneskerettigheter uten grenser innlevering til UPR forklarer: "Betydelig, denne saken tilbyr en unik bekreftelse som direktivet 2012 / 13 / EU fra Europaparlamentet og Rådet for 22 mai 2012 om retten til informasjon i straffesaker (som skal forhindre secreto de sumario fra å bli brukt i sammenheng med pretrial internering), har ikke blitt implementert på riktig måte av Spania via Ley Orgánica 5 / 2015 av 27 april 2015. ”

En annen felles innsending fra en rekke spanske advokatfirmaer som spesialiserer seg i strafferett og strafferett, fordømmer at fengselsstraff blir brukt av spanske dommer for å “myke opp” personen som blir undersøkt. Forelegget konkluderer, etter å ha forklart at Spania har en overveiende inkvisitorisk tilnærming til den straffbare etterforskningen, at: “Denne tendensen mot misbruk av førrettslig fengsel er et resultat av (a) trekk ved det spanske straffesystemet, der det er en etterforskning dømme; (b) mulighetene for etterforskningen som stammer fra førrettslig fengsel, særlig når den brukes samtidig med andre tiltak som finnes i det spanske rettssystemet, for eksempel secreto de sumario og FIES, og (c) det faktum at retten til erstatning for [ulovlig] forsvarlig fengsel er betinget av [bevis på] uskyld (det eksisterer til og med forskjellige typer uskyld for disse formål). "

Innspill fra interessenter ba om at Spania skal holdes ansvarlig for disse menneskerettighetsbruddene. Gjentatte anbefalinger fra forskjellige stemmer kaller Spania for å avskaffe secreto de sumario og FIES-systemet, for å respektere formodningen om uskyld, og for å reformere praksisen med langvarig forvaring av rettssaken.

For øyeblikket ser Kokorev-saken ut til å være det eneste tilfellet hvor en spansk dommer brukte disse tre tiltakene i kombinasjon med hverandre, og vil derfor også være den første sjansen for Den europeiske menneskerettighetsdomstol til å avgjøre om denne typen praksis.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), kjennetegnet, Utvalgte Artikkel, Human Rights, Human Rights

Kommentarer er stengt.