Offisiell EU-politikk bør gjenspeile europeisk støtte til #Iran-motstand

| August 13, 2019

Jeg har lenge tatt til orde for en fast politikk i håndteringen av den islamske republikken Iran, og jeg var på ingen måte alene blant medlemmene i Europaparlamentet, hvor jeg pleide å tjene i 10 år. Tilhengere av noe som den amerikanske strategien om ”maksimalt press” er ikke engang begrenset til den ene siden av det politiske spekteret, skriver Jim Higgins (bildet, over).

De kjører spekteret av politiske tilknytninger og geografiske steder, og hvis de har noen funksjoner til felles er det sannsynligvis en alt for sjelden anerkjennelse av det faktum at det internasjonale samfunnet har politiske alternativer som hverken involverer eller fører krig mot det eksisterende iranske regimet.

Alt jeg vet om andre talsmenn for maksimalt press ble bekreftet på nytt forrige måned da jeg deltok på en rally og internasjonal konferanse i Albania, på den nylig avsluttede residensen for 3,000 medlemmer av Irans ledende demokratiske motstandsgruppe, People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI / MEK).

Der opposisjonsleder Maryam Rajavi (avbildet, over) gjentok at "mullaene har ødelagt vårt hjemland", men også at det iranske folket er i stand til å "gjenoppbygge dette vakreste landet".

Arrangementet var en mulighet til å feire rollen som Ashraf-3-forbindelsen som en ny fundert base for operasjoner for aktivisme til støtte for dette oppdraget. Og på samme tid viste den MEKs visjon for Irans fremtid - en visjon som allerede var godt kjent for de fleste av de 350 politiske verdighetsmennene som besøkte fra 47 forskjellige land.

Uten tvil var alle disse besøkende enige i Rajavis beskrivelse av den nåværende iranske regjeringen som en "morderisk religiøs tyranni, sentralbankmannen for terrorisme og verdens rekordholder av henrettelser." Og innenfor sine egne nasjoners politiske kretser har de slet sikkert som jeg har med spørsmålet om hvorfor verdens demokratiske makter ville opprettholde en forsonende tilnærming til å håndtere et slikt regime.

Likevel er det nøyaktig hva de har gjort. Til og med USA, under sin tidligere presidentadministrasjon, ledet forsøket på å gi bort den beste kilden til innflytelse over det regimet, i bytte for svært begrensede begrensninger i atomprogrammet og ingenting annet.

Dessuten fortsetter mange vestlige politiske beslutningstakere med den antakelse at det ikke er noen organisert styrke for regimeskifte i Den islamske republikken, eller at hvis et regimeskifte skulle skje, ville det bare føre til hjemlig kaos.

Ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Og samlingen på Ashraf-3 tjente til å tydeliggjøre at det er en etablert styringsstruktur som er klar til å ta stedet for det teokratiske diktaturet. MEK og dens moderkoalisjon National Council of Resistance of Iran (NCRI) har utpekt Maryam Rajavi til å lede landet gjennom en overgangsperiode etter sammenbruddet av det eksisterende regimet, i påvente av organisasjonen av Irans første frie og rettferdige valg noensinne.

Valgte president i NCRI, Rajavi, har presentert en 10-punktplan som tilbyr et veikart for å oppnå nettopp dette og for å sikre andre grunnleggende rettigheter for folket i Iran.

De voksende spenningene i Persiabukta bør være grunn nok på egen hånd for å oppmuntre en større del av Europaparlamentet til å presse på for en strategi for maksimalt press, brukt gjennom økonomiske sanksjoner mot alle regimetilknyttede individer og institusjoner, sammen med diplomatiske isolasjon av den islamske republikken som helhet.

Ideelt sett ville iranske ambassader i hele Europa bli stengt som en del av strategien, og dette resultatet bør ikke være vanskelig å oppnå i lys av den omfattende historien til de institusjonene som brukes til å lette det iranske regimets programmer for terrorisme og terrorfinansiering.

Selv så sent som i fjor ble minst et halvt dusin iranske terrorplottinger avdekket i vestlige land, inkludert en som målrettet mot en samling av titusenvis av iranske utlendinger og hundrevis av politiske støttespillere rett utenfor Paris. En høyt rangert iransk diplomat, deretter stasjonert i Østerrike, ble arrestert i forbindelse med denne tomten.

Til tross for dette, kom svært lite svar fra europeiske hovedsteder som signaliserte at den islamske republikken nyter den samme ufortjente legitimiteten som den alltid har hatt glede av på vestlig jord.

Men mange parlamentsmedlemmer avviste denne legitimiteten for lenge siden. Og det gjorde også det iranske folket. På begynnelsen av 2018 ble den islamske republikken rystet av enorme protester, med innbyggere i alle større byer og byer som sang slagord som "død til diktatoren" og gjorde ingen hemmelighet om deres ønske om regimeskifte. I dag pågår fortsatt tilknyttede protester, og selv de høyest rangerte iranske myndighetene har erkjent at MEK spiller en ledende rolle i bevegelsen.

Under disse omstendighetene bør det være klart for alle vestlige politiske beslutningstakere at innenlandsdrevet regimeskifte er oppnåelig i Iran, og at det ikke er noen større trussel om ustabilitet etter den overgangen enn før den. Ingen andre nasjoner trenger direkte å gripe inn for å få til dette resultatet. Vestlige makter trenger bare å bruke økonomisk press, svekke regimet og gjøre det klart at til tross for fortidens feil, er det internasjonale samfunnet nå på det iranske folks side og deres legitime, demokratiske motstand.

Jim Higgins er en irsk tidligere Fine Gael-politiker, EPP-medlem av Europaparlamentet fra 2004 til 2014 som representerer Irland, en tidligere visepresident for Europaparlamentet og tidligere sjefsvisp for regjeringen.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Iran, Mening

Kommentarer er stengt.