#ECB - Draghis avskjedsgave for å binde Lagardes hender

| August 14, 2019
Den forestående stimulansepakken til Den europeiske sentralbank vil sannsynligvis ikke kutte rekordlave lånekostnader mye lenger, men vil binde den nye presidentens hender store deler av det neste året, noe som gir henne lite spillerom til å handle mens økonomien er skadet skriver Balazs Koranyi.

Etter at den enorme produksjonssektoren har krympet, en global handels- og valutakrig eskalerer og en hard Brexit som truer stort, har ECB allerede signalisert mer støtte for eurozone-økonomien i håp om å arrestere en farlig nedadgående spiral som kan føre til en resesjon.

Men det står overfor to store problemer: blokkens problemer importeres så stort sett utenfor kontrollen av pengepolitikken, og bankens gjenværende instrumenter er av begrenset effektivitet gitt rekordlave lånekostnader.

Faktisk, den bredt flaggede ellevte runden med ECBs økonomiske lettelser siden 2011 kan utslette den lille ildkraften som sentralbanken har igjen og undergrave troverdigheten til kravet om at den en dag vil kunne slå av pengekraften.

Tyskland kan allerede låne på minus 0.6% i ti år, og interbankmarkedene priser 30-basispoeng på ECBs innskuddsrenter til minus 0.7% de kommende årene, noe som setter dem i ballparken av reverseringsrenten der flere kutt blir mot sin hensikt.

Likevel synes ECB-president Mario Draghi, som overlater roret til Christine Lagarde i slutten av oktober, å være interessert i å unngå enhver snakk om at bankens ildkraft er begrenset, noe som antyder at beslutningstakere vil kombinere flere moderate skritt i en pakke på september 12 for å gi markeder inntrykk av et stort trekk.

"Hovedmålet med pakken er å bevare den økonomiske lettelsen de allerede har oppnådd," sa Frederik Ducrozet, strateg i Pictet Wealth Management. "Det ville være uakseptabelt for ECB å innrømme at eventuell ny lettelse vil være mindre effektiv på grunn av redusert avkastning."

Pakken vil trolig inkludere kutt i innskuddsrenter og kjøp av ferske eiendeler, og muligens en flerstrinns innskuddsrente, noe som vil beskytte bankene mot noe av den negative bivirkningen av super lave renter.

Kuttens styrke er marginell gitt hvor lav hastighet allerede er. Og ECBs balanse ligger allerede på € 4.7 billioner euro, noe som indikerer at aktivakjøp må være enorme - og dermed politisk omstridte - for å ha en konkret innvirkning.

JPMorgan anslår at for å løfte inflasjonsforventningene, vil ECBs lempelsepakke måtte tilsvare omtrent halvparten av de samlede tiltakene sine siden 2014, så € 1.25trn til formueinnkjøp og ytterligere € 350 milliarder euro (£ 325bn) ultra billige lån til banker. Og til og med det er kanskje ikke nok til å sette inflasjonen tilbake på målet.

En svakere euro vil definitivt hjelpe, men det er vanskelig å oppnå når Federal Reserve også letter og den amerikanske administrasjonen klager om en sterk dollar.

Tiering ville øyeblikkelig hjelpe bankene, men det er den vanskeligste av tiltakene for å reversere gitt dens kompleksitet og ville dermed binde Lagardes hender lengst.

Draghis avskjedspakke vil forbruke mye av bankens gjenværende ildkraft, noe som vil gjøre det vanskelig for Lagarde å gjøre et stort førsteinntrykk - det eneste Draghi gjorde for åtte år siden da han sank renten på sitt aller første møte, og reverserte en tidligere misforstått tur.

"Dette er allerede nesten så uaktuelt som det blir," sa ING-økonom Carsten Brzeski.

"Hvis du ser septemberpakken som hovedsakelig en tillitsforsterker, binder du også Lagardes hender fordi økonomien ikke vil endre seg betydelig mellom september og hennes første møte i desember."

ECB har heller ingen innflytelse på handelskrigen mellom Kina og USA, og ingen innvirkning på Brexit.

Lagardes handlingsrom for renter vil også for det meste være bundet av ECBs fremveiledning, som definerer rentebanen gjennom midten av 2020 og blir også sett endret neste måned.

ECB kan ta et enda mer imøtekommende standpunkt. Men hvert påfølgende trekk koster en kostnad, vil kreve betydelig forarbeid og kan til og med innebære en bredere gjennomgang av hvor banken er på vei.

Å kjøpe bankobligasjoner, for eksempel, kan gjøre en rask effekt, og hjelpe långivere som overfører ECBs enkle politikk til realøkonomien.

Men å kjøpe gjeld fra institusjoner direkte overvåket av ECB er politisk og juridisk omstridt, noe som reiser spørsmål om interessekonflikt.

Den kunne også kjøpe mer privat gjeld, men banken fikk allerede brente kjøp av selskapsobligasjoner, og etterlot liten appetitt på mer risiko. Aksjer er også en mulighet, men kan gi lite beskyldninger og drivstoff beskyldninger om at ECB bare hjelper de rike.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Europeiske sentralbanken (ECB), EU-kommisjonen

Kommentarer er stengt.