Den skotske domstolen vil høre sak uten avtale #Brexit suspensjon neste måned

| August 14, 2019

Et lovlig bud for å forhindre at den britiske statsministeren Boris Johnson suspenderer parlamentet for å stoppe lovgivere som blokkerer en Brexit uten avtale, vil bli hørt ved en skotsk domstol neste måned, skriver Michael Holden.

En gruppe med rundt 70 lovgivere fra opposisjonspartier støtter et bud om å få Skottlands høyeste sivile domstolsregel om at Johnson ikke kan be dronning Elizabeth om å proroge eller suspendere parlamentet før Storbritannia forlater EU den 31 oktober.

Saken hadde sin første rettsreise på tirsdag, hvor Session Court besluttet at en saklig høring skulle finne sted 6 september, sier advokat Jo Maugham fra Good Law Project, som støtter utfordringen.

Engelske domstoler sitter ikke i august.

Johnson har sagt at Storbritannia vil forlate verdens største handelsblokk på Hallowe'en enten den har en skilsmisseavtale eller ikke, og at det fortsatt er den juridiske misligholdsposisjonen.

Imidlertid har et flertall av lovgiverne i parlamentet tidligere antydet at de ikke vil tillate en Brexit uten avtale.

De har undersøkt hvilke parlamentariske prosedyrer som kan brukes for å forhindre et slikt utfall, og støttet i juli forslag om å gjøre det vanskeligere for Johnson å tvinge gjennom noen avgang uten avtale.

I juni sa husets høyttaler John Bercow at det var "blindt åpenbart" at statsministeren ikke kunne sidelinje parlamentet.

"Det kommer rett og slett ikke til å skje," sa han.

Johnson, som erstattet Theresa May på 24 juli etter at hun tre ganger mislyktes med å få sin tilbaketrekningsavtale gjennom parlamentet, har imidlertid nektet å utelukke forhåndsregulering av Underhuset og Brexit-tilhengere har høylydt oppfordret ham til å gjøre det om nødvendig for å sikre en utgang på 31 oktober.

"Vi ber retten erklære at statsministeren ikke kan råde dronningen til å suspendere parlamentet og stoppe det med å stemme uten avtale," sa en av lovgiverne i utfordringen, Ian Murray.

"Hvis retten er enig, vil ikke Boris Johnson kunne suspendere Commons for dette formålet uten parlamentets tillatelse."

Brexit-motstandere sier at en skilsmisse uten avtale ville bringe forstyrrelser ved grensene og føre til betydelig økonomisk skade, og tippet Storbritannia i en lavkonjunktur. Tilhengerne av Brexit sier at selv om det kan føre til noen kortsiktige problemer, er frykten overdreven og Storbritannia vil trives utenfor blokken.

Mandag sa den amerikanske sikkerhetsrådgiveren John Bolton at USA entusiastisk vil støtte en Brexit uten avtale hvis det var den britiske regjeringens beslutning, og Washington var klar til å jobbe raskt med en handelsavtale mellom USA og Storbritannia.

Anti-Brexit-kampanjer har allerede hatt suksess i domstolene. Et bud om å tvinge parlamentet til å ha en endelig uttalelse om hvorvidt Storbritannia kunne utløse artikkel 50, den offisielle avskjedsmeldingen fra EU, ble støttet av Storbritannias høyesterett i 2017.

I desember i fjor avgjorde EU-domstolen at varselet om artikkel 50 ensidig kunne oppheves etter at en utfordring ble brakt av skotske lovgivere som også innledet saken sin i Court of Session.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Høyre, EU, Skottland, UK

Kommentarer er stengt.