Nikolai Petrov (under) snakker med Jason Naselli (under) om en ny bølge av protester mot Vladimir Putins regjering og hva det vil si for fremtiden til det russiske systemet.
Seniorforsker, Russland og Eurasia-programmet, Chatham House
Senior Digital Editor
Demonstranter på et møte i Moskva sentrum 10 august. Foto: Getty Images.

Demonstranter på et møte i Moskva sentrum 10 august. Foto: Getty Images.

Diskvalifiseringen av opposisjonskandidater i forkant av et valg til Moskvas byduma den 8 september har ansporet de største protestene som er sett i byen siden 2011 – 12. Økende bølger av masseprotester nådde rundt 50,000 deltakere den 10 august, og det er ingen tegn til at de stopper. Nikolai Petrov forklarer implikasjonene av disse protestene og Kreml svar.

Hvorfor har disse protestene dukket opp nå?

Siden kunngjøringen om pensjonsreform i fjor [da regjeringen hevet pensjonsalderen uten offentlig diskusjon eller forklaring, til utbredt rop], har det vært stor skuffelse for regjeringen generelt og Putin spesielt, noe som har ført til en nedgang i Putins godkjenningsvurderinger.

Dette har skapt et nytt politisk miljø, og på denne bakgrunn kan enhver lokal grunn tjene som et strå som bryter en kamelrygg, en trigger for alvorlig uro. Det har vært flere tilfeller som dette i Moskva-regionen knyttet til problemet med søppelinnsamling, i Arkhangelsk-regionen over lagring av søppel fra Moskva, og i Jekaterinburg knyttet til å anlegge en katedral i en lokal park.

Nå har den kommet til Moskva og utløsningen var kampanjen for bydumavalget i Moskva. Det er viktig å forstå at bydumaen ikke har noen reell makt, så disse protestene handler egentlig om forholdet mellom samfunnet og regjeringen.

Den politiske maskinen som Putin har bygget og som har fungert i det siste, har ikke tatt hensyn til dette nye forholdet. Så det gjorde en feil.

For å bli registrert som kandidat for bydumaen, må du samle deg rundt 5,000-underskrifter, som er et ganske betydelig antall, spesielt om sommeren når folk er på ferie. Dette ble utformet for å forhindre uønskede kandidater fra å delta i valget.

Men denne gangen fungerte det mot dem, fordi opposisjonskandidater var veldig aktive og klarte å samle nok underskrifter, mens regjeringens kandidater - som allerede hadde droppet tilknytningen til det stadig mer upopulære regjeringspartiet, Det forente Russland - stort sett ikke samlet signaturer. Dette er ganske tydelig for lokalbefolkningen å se; Moskva er delt inn i 45 valgkretser, slik at du kan se hvem som duver i ditt nabolag og hvem som ikke er det.

Da valgkommisjonen bestemte seg for å ugyldiggjøre mange av opposisjonens underskrifter for å forhindre dem i å registrere seg som kandidater, utlignet dette sinne fra folk som allerede hadde blitt politisk mobilisert for å delta i valget.

Den generelle holdningen i Moskva er til fordel for demonstrantene. En ny avstemning viser at mer godkjenner enn å ikke godkjenne protestene, og at nesten 1 i 10 ville vurdere å delta.

Hvem er den typen mennesker som protesterer?

Det er interessant - i mange tilfeller betyr måten du beskriver hendelser på, mer enn hva som har skjedd. Regjeringen prøver å beskrive deltakere som de som ikke er muskovitter, og som er brakt dit utenfra. Men faktisk er det mange unge muskovitter der, noe som er viktig å merke seg, fordi selv om disse protestene har nådd omfanget av 2011 – 12, er de som deltar i dag yngre og er forskjellige fra de som deltok for nesten 10 år siden.

Dette betyr at det er en ny generasjon demonstranter - men ikke bare unge mennesker. På tallene vi ser er det en god spredning av gjennomsnittlige muskovitter som er involvert.

Og for deg var det viktigste øyeblikket som har ført til dette furoren over pensjonsreformen i fjor.

Ja absolutt.

I 2011 var det generell skuffelse over Putins kunngjøring om at han ville prøve å flytte tilbake i presidentskapet, og valg i desember 2011 tjente rollen som en utløser for protestene som fulgte. Det som gikk galt for myndighetene i 2011 var det faktum at tusenvis av muskovitter var valgobservatører og ble konfrontert med første hånd av juks og uaktsomhet.

Denne tiden er lik, ettersom det var tusenvis av muskovitter som samlet seg og ga underskrifter som nå føler seg personlig fornedret av handlingene til regjeringen.

Hvordan spiller denne situasjonen ut i forkant av valget 8 september og utover?

Hvis det er riktig å si at dette ikke handler om valget i bydumaen i Moskva, men er en viktigere trend, vil ikke 8 september være slutten på historien. For ikke å si noe om det faktum at det i september blir valg i nesten halvparten av Russlands regioner, inkludert 16 gubernatorialvalg. Moskva ble ikke ansett for å være den viktigste slagmarken - bydumaen spiller ingen reell rolle. I St. Petersburg er det et gubernatorialvalg som er mye viktigere.

Jeg tror det største problemet er at regjeringen ikke fikk lærdom av sine fiaskoer i valget i fjor. I 2018, for første gang under Putin, mislyktes Kreml-støttede kandidater i flere regioner. Dette skal ha presset Kreml til å endre holdning til valg. Dette skjedde ikke, og det som skjer nå i Moskva er bare ett tegn på dette. Vi vil se mange mer alvorlige problemer i andre regioner, ettersom regjeringstap 8 september potensialet til å skape en ny politisk atmosfære. I mellomtiden legger Kreml skylden på Vesten.

Dette handler ikke om at noen spesielle politikere kommer til makten. Dette handler om at regjeringen ikke klarer å holde systemet flytende. Det kan være i en viss grad lik det ukrainske presidentvalget, der noen utenfra kunne komme og endre det politiske systemet trinn for trinn. Og Kreml, som er klar over dette, strammer skruene.