#Brexit - Er en U-sving i sikte?

| August 20, 2019

Uformelt møte i Foreign Affairs Council (Gymnich) 15 / 02 / 18, Sofia

Boris Johnson skrev til Europarådets president Donald Tusk på 19 august, hvor han redegjorde for den britiske regjeringens holdning til 'sentrale aspekter' av Brexit, særlig i forhold til "backstop" -bestemmelsene i protokollen om Irland og Nord-Irland. Brevet kommer før en-til-en-møter med den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten Emmanuel Macron, og G7-toppmøtet med regjeringssjefer i Biarritz i slutten av uken, skriver Catherine Feore.

Brevet bekrefter at Storbritannias viktigste bekymring fortsatt er de irske grensebestemmelsene for å opprettholde en myk grense mellom Nord-Irland og Irland. Johnson hevder at Storbritannia ikke vil få på plass “infrastruktur, kontroller eller kontroller” på grensen. Brevet gjør imidlertid også klart at Storbritannia ønsker å "potensielt avvike" fra et bredt spekter av EU-regler, som uunngåelig fører til behovet for kontrollene Storbritannia ønsker å unngå. Det betyr også at den irske regjeringen vil bli tvunget til å etablere kontroller for å beskytte det europeiske indre marked.

Johnson skriver at Storbritannia ikke kan fortsette å støtte spesifikke forpliktelser fra EU-UK Joint Report som forpliktet Storbritannia til å "fullstendig tilpasse" seg til mange regler i EU, inkludert de mange kravene for å sikre like vilkår. Johnson var utenrikssekretær og derfor høyt medlem av statsminister Theresa May sitt kabinett da det ble enige om den felles rapporten i desember 2017. Han forble medlem av den samme regjeringen da den bekreftet sin forpliktelse til denne rapporten i mars 2018, og trakk seg først i juli 2018. Selv om medlemmene av det konservative partiet kan finne hans elastiske forhold til sannheten og buffoirery sjarmerende, er EU en mye mer nøktern regelbasert organisasjon som vil betrakte denne dokumenterte løgneren med et mer skeptisk øye.

U-sving på disse forpliktelsene bekrefter ryktene om at Storbritannias innvendinger går utover den irske bakstoppen og handler også om Storbritannias frihet for mer radikal avvik fra EUs regler. EU vil under ingen omstendigheter tillate en økonomi i Storbritannias omfang og nærhet å bli en europeisk 'Singapore-på-Themsen'. Og til slutt, hvis de blir møtt med valget mellom å amputere et gangrenøst ​​ben eller en hjertestans, vil de - om enn motvillig - gå med på amputasjonen.

Er en U-sving i sikte?

Det er bare to måter å lese dette brevet på; som en klar erklæring om at Storbritannia har til hensikt å forlate EU uten en avtale eller som et grunnarbeid for å oppnå en avtale basert på det fremtidige forholdet - som allerede er fastsatt i tilbaketrekkingsavtalen.

Johnson foreslår modig noe som allerede er blitt enige om av EU:

"Jeg foreslår at backstoppen bør erstattes med en forpliktelse om å få på plass slike ordninger så langt det er mulig før slutten av overgangsperioden, som en del av det fremtidige forholdet."

Protokollen bestemmer allerede at backstoppen bare gjelder "med mindre og til" den erstattes, helt eller delvis av en eventuell etterfølgende avtale, med det opprinnelige målet om å oppnå den avtalen av 1 juli 2020.

I tilfelle det ikke er en avtale i overgangsperioden, uttaler Johnson at Storbritannia ville være "klare til å se konstruktivt og fleksibelt" på hvilke forpliktelser som kan gi en viss tillit hvis en avtale ikke var på plass.

Hvilke forpliktelser som vil være nødvendig, og hva EU-27 kan gå med på, gjenstår å se. En frist vil ikke være akseptabel for Irland eller EU-27; Innrømmelser om Storbritannias fleksibilitet til å avvike fra regelverk og bestemmelser om like vilkår vil ikke være akseptabelt for EU-27 som helhet. Det er ikke mye som er nytt her, men det er en lysknekk, Storbritannia trenger ikke at uttaksavtalen skal åpnes igjen, forpliktelser kan gjøres gjennom den uforpliktende politiske erklæringen. Alt som vil kreves er at statsminister Johnson skal selge dette til en britisk offentlighet som blir mer og mer skremt av det virkelige utsiktene til en "no deal" Brexit.

Det er tross alt Johnson som avfeide utsiktene til et "no deal" -utfall som "en million til én".

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, EU, EU, EU-kommisjonen, kjennetegnet, Utvalgte Artikkel, UK

Kommentarer er stengt.