Mudete farvann i #Firtash-saken gir Wien pause

| August 23, 2019

I den siste vrien i en allerede bisarr saga, en som har tauet i russiske teoretikere og pittet en tidligere østerriksk minister mot amerikanske påtalemyndigheter, Østerrikes vaktmesterregjering godkjent utlevering av den ukrainske oligarken Dimitri Firtash til USA - akkurat som en dommer i Wien bestemte for å stanse Firtashs utlevering.

Firtash - som blir anklaget av en domstol i Chicago for å ha vært involvert i en kriminell sammensvergelse for å betale bestikkelser i India for å utvinne titan - har allerede vært stakk i Østerrike, kjemper mot utlevering, siden han først ble arrestert på en amerikansk arrestordre i mars 2014.

Det ser ut til at han nå vil forbli i Østerrike en stund ennå: den siste forsinkelsen til utlevering hans kommer etter at Firtashs forsvarsgruppe, ledet av tidligere østerriksk justisminister Dieter Boehmdorfer, sendte inn "ekstremt omfattende materiale" som Boehmdorfer mener vil bevise at USA har "en vidtrekkende politisk motivasjon" i å søke Firtash.

Langvarige rykter om Washingtons motivasjoner

Mistankene om at USA har ytre motiver for å tiltale Firtash har faktisk tåket den fem år lange saken fra starten av. Til å begynne med ville Firtashs profil alene gjøre ham naturlig av interesse for amerikanske rettshåndhevelsesbyråer og politikere. Som tilhenger av Ukrainas utstøtte, pro-Moskva-president Viktor Janukovitsj, har Firtash omfattende forbindelser mellom ukrainske og russiske eliter

Så tidlig som 2015, den originale østerrikske dommeren som hadde ansvaret for saken mistenkt at det var disse forbindelsene og Firtashs plass på innsiden av ukrainsk politikk, snarere enn noe engasjement med en bestikkelseskandale, som hadde vekket Washingtons interesse. I et ekstremt sjeldent skritt mellom vestlige allierte - et som senere ble veltet av høyere domstoler - avgjorde dommer Christoph Bauer fra Landesgerichtsstrasse regiondomstol i Wien mot Firtashs utlevering til USA.

Baueres begrunnelse for avgjørelsen utgjorde en bemerkelsesverdig skårende irettesettelse av USAs justis- og statsavdelinger. Dommeren forklarte at han ikke bare tvilte på sannheten til to vitner som siteres av amerikanske påtalemyndigheter i deres innleveringer som han tvilte på, men "om disse vitnene til og med eksisterte."

Arrestasjon når det er praktisk

Hva mer, Bauer avhørt hvorfor amerikanske påtalemyndigheter hadde sittet på Firtash-tiltalen i nærmere ett år. Den østerrikske dommeren mistenkte at forsinkelsen hadde noe å gjøre med ukrainernes nære forhold til daværende president Janukovitsj. Påpeker på dokumenter som viser at Washington opprinnelig ba Wien om å arrestere Firtash høsten 2013, bemerket Bauer at parallelt med at Janukovitsj vafflet seg for å signere assosieringsavtalen med EU.

Ifølge Bauer førte indikasjoner på at Janukovitsj ble svingt tilbake til Vesten til at arrestasjonen ble satt på vent. Wienske myndigheter mottok en presserende, kryptisk melding dager før pågripelsen var planlagt å finne sted, der de leste “Som del av en større strategi har amerikanske myndigheter bestemt at vi må gi denne muligheten videre”.

En verdifull kilde?

Janukovitsj signerte selvfølgelig ikke avtalen til slutt, og ble etter hvert tvunget til eksil etter måneder av protester. Fire dager etter at Janukovitsj ble avsatt, har amerikanske myndigheter oppstandne deres forespørsel om å arrestere Firtash: Ukraineren ble omsider tatt i varetekt akkurat da åpen konflikt brøt ut i Ukraina mellom pro-vestlige og pro-russiske fraksjoner.

Imidlertid har det alltid vært spekulasjoner om at Firtash var mer enn bare en forhandlingsbrikke i en tussel med Moskva over Janukovitsjs lojaliteter. Så tidlig som 2014, en amerikansk innsidehandel foreslått overfor BBC at amerikanske påtalemyndigheter ønsket Firtash for den sensitive informasjonen han hadde om russiske og ukrainske eliter. "Han vet mange ting om elitene i Russland og Ukraina," forklarte den anonyme kilden, "det ville være flott å få denne mannen til å snakke."

Disse ryktene ser nå ut til å ha båret frukt, som rapporter har gjort dukket Det spesialrådgiver Robert Muellers hovedtillitsvalgt Andrew Weissmann nådde ut til Firtashs advokater i juni 2017 med en ny avtale: kaster lys over Russiagate, og de kriminelle anklagene som Firtash sto overfor i USA kan forsvinne. Firtash avviste avtalen - ifølge advokatene hans, fordi han ikke hadde informasjon om emnene Weissman var interessert i.

Skyer samles over utstilling A

Avsløringen om at amerikanske påtalemyndigheter fremmet en slik avtale ser ut til å bekrefte den mangeårige teorien om at Washington hadde politiske grunner for å ville ha Firtash på amerikansk jord. Som Bauer bemerket da Østerrike først nikserte utleveringen, ville grunnlag for å avvise en politisk motivert utleveringsforespørsel “selv om en forbrytelse skjedde”.

I løpet av de siste ukene har det også oppstått urovekkende spørsmål om filen amerikanske påtalemyndigheter satt sammen for å hevde at Firtash faktisk begikk en forbrytelse. Tilbake i 2014, akkurat som saken mot Firtash vaklet i Bauer domstol, østerriksk justisdepartementet mottatt et nytt bevis, kalt Exhibit A. Exhibit A besto av et enkelt PowerPoint-lysbilde fra 2006, som omtalte "bruken av bestikkelser" i forbindelse med en "2-del India-strategi".

Aktorene holdt PowerPoint-lysbildet ut som den røykepistolen som Firtash selv hadde tatt til orde for bruk av bestikkelser. Nylig har det imidlertid blitt klart at lysbildet ikke ble skrevet av Firtash, heller ikke av noen av selskapene hans, men av det amerikanske konsulentfirmaet McKinsey.

Sak i limbo

Firtashs amerikanske juridiske team har, forutsigbart, vært raske med å peke på utstillingen A Exhibit A som bevis på mindre enn rene intensjoner fra Washingtons side. "Det er ikke bare uetisk å sende et falskt og misvisende dokument til en utenlandsk suveren og dens domstoler for en utleveringsavgjørelse," skrev til etterforskningsjournalist John Solomon, "men gliser også den tilliten som er nødvendig for den prosessen der rettssystemer bare er avhengige av dokumenter for å ta den avgjørelsen."

Med et sentralt bevismateriale som kollapser og to vitner som har nylig recanted Deres vitnesbyrd, farvannet rundt Firtash-saken er sølete enn noensinne. Gitt den friske furoren, er det ikke overraskende at Wien vil ha mer tid til å sørge for at Østerrikes rettssystem ikke gjør blindt Washingtons bud.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Østerrike, EU, EU-retten, European Anti-Fraud Office-(OLAF), Law, Hvitvasking, Politiet, Politikk, Ukraina, US

Kommentarer er stengt.