845 millioner mennesker trenger fortsatt tilgang til #DrinkingWater for å oppfylle 2030 FNs mål

| August 26, 2019

Syv land gir fortsatt mindre enn halvparten av befolkningen tilgang til grunnleggende drikkevann, mens et annet 40-land ikke har noen grunnleggende sanitærtjenester for minst 50% av innbyggerne, viser ny forskning.

Det kommer fram etter en ny studie, med tittelen Fremover-tenkende land, avslører de mest og minst progressive nasjonene basert på viktige sosiale, miljømessige og økonomiske indikatorer.

Andelen av den globale befolkningen som bruker trygge drikkevannstjenester ble rapportert å være 71% i 2017, med ytterligere 19% som bruker basistjenester. Dette betyr at 785 millioner mennesker fremdeles manglet tilgang til selv grunnleggende drikkevann i henhold til de siste tilgjengelige tallene.

Av de 146-vurderte landene gir bare fire 100% av befolkningen tilgang til minst grunnleggende drikkevann og grunnleggende sanitær: New Zealand, Israel, Qatar og Singapore.

FN har bedt om universell og lik tilgang til trygge og rimelige drikketjenester av 2030, for å redusere forebyggende helserisiko forårsaket av forurenset eller forurenset vann. Disse risikoene inkluderer smittsomme sykdommer som kolera, hepatitt A og tyfusfeber.

Analyse avdekker at landene med de fattigste vannforsyningene opplever et større antall dødsfall fra smittsomme sykdommer sammenlignet med land med bedre avsetninger.

I land der mindre enn 70% av mennesker har tilgang til grunnleggende drikkevann, ble det gjennomsnittlig rapportert 486 dødsfall per 100,000 personer i 2018, sammenlignet med bare 88.3 dødsfall per 100,000 personer fra land med bedre drikkevannstjenester.

Av 146-landene med tilgjengelige data om vann, opplevde Den sentralafrikanske republikk flest dødsfall fra smittsomme sykdommer i 2018, med 1,209.3 rapportert per 100,000 personer. Bare 54% av befolkningen har tilgang til minst grunnleggende drikkevann, og 25% har tilgang til grunnleggende sanitæranlegg.

Land med dårlig vannforsyning opplever også en høyere spedbarnsdødelighet. Land der mindre enn 70% av befolkningen har tilgang til grunnleggende drikkevann rapporterte om 486 spedbarnsdødsfall per 1,000 levendefødte, sammenlignet med bare 88.3 dødsfall per 1,000 levendefødte andre steder.

Land med de fattigste vannbestemmelsene:

Land

Tilgang til minst drikkevann (% av befolkningen)

Tilgang til minst mulig sanitæranlegg (% av befolkningen)

% av befolkningen med tilgang til grunnleggende drikkevann og grunnleggende sanitær

eritrea

19.29

11.26

2.17

Etiopia

39.12

7.08

2.77

chad

42.54

9.55

4.06

Madagaskar

50.62

9.69

4.91

Niger

45.8

12.9

5.93

I tillegg til å vurdere vannforsyning og sanitæranlegg, Fremover-tenkende land analyserer rapporter fra FN, Global Gender Gap Report, UNICEF og frivillige organisasjoner for å avsløre hvilke land som har gjort mest fremgang mot global likhet de siste fem årene.

Analysen viser at Norge er det mest progressive landet, etter å ha lukket 83.5% av sitt kjønnsgap og scoret 90.26 poeng ut av 100 på Social Progress Index. Dette måler indikatorer som lever i grunnleggende menneskelige behov, grunnlag for velvære og muligheter.

Sammenlignet med målgrensene for viktige spørsmål, underpresterer verden i mange aspekter av sosial fremgang relativt til økonomiske ressurser. Det største underprestasjonsområdet er vann og sanitærforhold, som bare har hatt mindre forbedringer (+ 1.61 poeng) de siste fem årene.

Forskningen publiseres i forkant av World Water Week, som er organisert av Stockholm International Water Institute og starter 25th August. Arrangementet tar sikte på å ta opp globale vannspørsmål som forsyning, forurensning og sanitær, og relaterte internasjonale utviklingsmål.

Resultatene fra forskningen.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, forente nasjoner

Kommentarer er stengt.