#Brexit - Et forslag om å forlate Irlands grense til fremtidige forhandlinger 'vil bare ikke fly', sier Coveney

| August 30, 2019

Irske Tanaiste Simon Coveney møter EUs sjefforhandler Michel Barnier, 21 januar 2019

I ankomsten til det uformelle møte (Gymnich) med utenriksministrene den 19. august, sa irske Tánaiste Simon Coveney at han ville være glad for Storbritannia å møte EU fem dager i uken om nødvendig, som svar på et spørsmål om Storbritannias kunngjøring om at det ville forhandle to dager per uke i Brussel, skriver Catherine Feore.

Coveney hevdet at alle ønsket å bli enige om a avtale som Storbritannia og EU kan godta, og legger til at ingen ønsker at dette skal skje mer enn det irske. Han understreket at Irlands ambisjon er å ha gode forhold til Storbritannia i fremtiden, spesielt gitt sin delte ansvar som med-garantist for langfredagsavtalen.

Endringer må være i samsvar med uttaksavtalen

Coveney understreket at gjeldende uttaksavtale åpner for en overgangsperiode “som gir oss tid og rom til å utarbeide et fremtidig forhold”. Han insisterte på at enhver avtale må være i samsvar med tilbaketrekningsavtalen og om Storbritannia ville fjerne ethvert element det måtte det foreslå alternativer som ville løse thproblemer som ville bli skapt. Det som ikke vil bli akseptert av Irland eller EU-partnere, ifølge Coveney, ville være et løfte om at de vil gjøre sitt beste for å løse problemene som er skapt, men ikke forklare hvordan.

Troverdige alternativer

På viljen til å forhandle la han til at Michel Barnier og teamet hans var der for det formålet, og han beklaget at "ingenting troverdig har kommet fra den britiske regjeringen i sammenheng med et alternativ til backstop, et forslag om å legge igjen løsninger på fremtidige diskusjoner vil bare ikke fly.

Langfredagsavtale kontra indre marked

Spurt om hva waer viktigere til Irland, de God fredag Agreement eller de integritet av EUs indre marked, Coveney svarte det det fine med uttaksavtalen er at begge tore accommodated i den nåværende avtalen, og det var derfor det tok to år å forhandle. Han hevdet at den nåværende avtalen garanterte Irlands plass i EUs indre marked mens også respekting Storbritannia's beslutning om å forlate EU.

prorogation

På spørsmål om den britiske parlamentets lovord, sa Coveney at han er det alltid vært veldig forsiktig med å kommentere intern britisk politikk og styring av ordninger i Westminster og Thdet gjaldt parlamentet og regjeringen samlet å løse.

I mellomtiden har EUs sjefforhandler Michel Barnier besøkt regjeringssjefer og senior EU-27-ministre for å oppdatere dem om situasjonen. De siste to ukene har han møtt den nederlandske statsministeren Mark Rutte, den danske utenriksminister Jeppe Kofod og den polske statsministeren Mateusz Morawiecki.

Morawiecksa jeg han utseende frem til konstruktive og realistiske forslag fra London, og sa at både kreativitet og enhet ville være nødvendig. Uttrykte Kofod Danmarks forpliktelse til å beskytte langfredagsavtalen, EU-27 solidaritet og integritet i det indre markedet. Rutte gjentok at enhver avtale vil måtte respektere EU-prinsippene; mens alle håpet på en avtale, anerkjente de behovet for beredskap for et "no deal" -scenario.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Økonomi, EU, EU, EU-kommisjonen, Irland, Nord-Irland, Politikk, UK

Kommentarer er stengt.