Johnson byr på valg da motstandere søker å stoppe no-deal #Brexit

| September 4, 2019
Den britiske statsministeren Boris Johnson (Bildet) vil prøve å innkalle et snap-valg i dag (4 september) etter at lovgivere som forsøkte å forhindre ham å ta Storbritannia ut av EU uten skilsmisseavtale ga ham et ydmykende parlamentarisk nederlag, skrive Michael Holden og Guy Faulconbridge av Reuters.
Parlamentets grep etterlater Brexit i luften, med mulige utfall fra en turbulent avgang uten avtale til å forlate hele bestrebelsen - begge utfall ville være uakseptabelt for skårene fra Storbritannias velgere.

En allianse av opposisjonslovgivere støttet av 21-opprørere fra Johnsons konservative parti beseiret regjeringen på tirsdag (3 september) på en bevegelse som tillater dem å prøve å vedta en lov som ville tvinge en tre måneders forlengelse til Storbritannias utreisedato.

Johnson kastet opprøret som et forsøk på å overgi seg til EU, og lovte aldri å utsette Brexit utover 31 oktober og sa at landet trengte valg. Regjeringen har planlagt en avstemning om et valg for omtrent 1800 GMT onsdag.

Men opposisjonspartier og opprørere i hans eget parti sa de ikke ville tillate at en Brexit uten avtale skulle "smugles" gjennom dekke av et valg.

"Vi kommer ikke til å danse til hans melodi," sa Keir Starmer, opposisjons Arbeiderpartiets poengmann på Brexit. ”Det er åpenbart hva han har med seg. Han vil avskjære dette lovforslaget etter å ha mistet kontrollen over parlamentet og stoppe oss med å fullføre oppgaven i hånden.

"Vi kommer ikke til å stemme med Boris Johnson i dag for å frata oss muligheten til å fullføre virksomheten som vi nettopp har grepet kontrollen over huset å gjøre," sa han.

Johnson har lovet å lede Storbritannia ut av EU den 31 oktober med eller uten en avtale, og vekket frykt for at han kunne katapultere verdens femte største økonomi til en brå avgang fra blokken uten avtale om hvordan han skal håndtere alt fra matforskrifter til import av bilkomponenter.

Showdown mellom statsminister og parlament fortsetter onsdag med en svimmel rekke planlagte hendelser, inkludert en avstemning om forsøket på å blokkere ingen avtale, en avstemning om Johnsons valgbud og ukentlige spørsmål til statsministeren.

"Basissaken er valget før Brexit, men ikke nødvendigvis før 31st oktober," sa den amerikanske investeringsbanken Citi. "Ingen avtalsrisiko vedvarer, men nå innpakket i et stort valg."

Et valg vil åpne for tre hovedalternativer: en Brexit-støttende regjering under Johnson, en Labour-regjering ledet av veteransosialisten Jeremy Corbyn eller et hengt parlament som kan føre til en koalisjon eller minoritetsregjering av noe slag.

I et tegn på hvor langt Brexit har forvrengt den britiske politikken, lovet Johnsons Høyre å utvise 21-opprørerne - inkludert barnebarnet til Storbritannias leder for 2. verdenskrig, Winston Churchill og to tidligere finansministre - fra partiet. Johnson mistet også sitt arbeidsflertall i parlamentet.

"Hvordan, i navnet til alt som er bra og hellig, er det ikke lenger plass i det konservative partiet for @NSoames?" Ruth Davidson, som sluttet som Høyre-leder i Skottland forrige uke, skrev på Twitter.

Johnson sa at han ikke ville ha en no-deal Brexit - som investorer advarer om å brøle finansmarkedene og sende sjokkbølger gjennom den europeiske økonomien - men det var nødvendig å legge det på bordet slik at Storbritannia kunne forhandle om resultatet det ønsket.

EU har nektet å reforhandle den uttaksavtalen som ble oppnådd med Johnsons forgjenger Theresa May i november i fjor, og det var rapporter i britiske aviser om at Johnsons øverste rådgiver Dominic Cummings hadde beskrevet forhandlingene som en svindel.

På spørsmål onsdag om det var slik han så Brexit-forhandlingene med EU, sa Cummings til Reuters: “Nei. Jeg sa aldri det."

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Høyre, EU, Utvalgte Artikkel, Grønt, Jeremy Corbyn, Arbeids, Liberaldemokratene, UK

Kommentarer er stengt.