Ser til #Lebanon for en fredsmakers balansegang

| September 6, 2019

Internasjonal oppmerksomhet falt på Libanon igjen denne uken, med israelske streiker på iransk-støttede milits-kontorer i Beirut og øst-Libanon. Libanesiske tjenestemenn har på sin side anklaget Israel for å ha brutt avtalen som avsluttet 2006-krigen mellom Hizbollah og Israel.

Situasjonen forverret seg ytterligere da Hizbollah deretter satte i gang et angrep på israelske militære stillinger og trakk kraftig returbrann i det første grenseoverskridende sammenstøtet på mange år mellom de mangeårige fiendene.

Denne utviklingen, sett på som Israels 'skyggekrig' med Iran, viser at Libanon fortsatt er den lille staten tilsynelatende alltid sårbar for den ustabile politikken i regionen. Men kanskje kan det internasjonale samfunnet lære noe av den evige balansegangen som landet alltid må spille?

Libanon kan til å begynne med virke et overraskende sted å lete etter inspirasjon til hvordan du kan løse uoppløselig konflikt eller få rivaler til å sitte ved samme bord og finne kompromiss.

Det er et lite land, ikke større enn Wales, og det virket evig på randen av konflikt, sårbart for de innflytelsesrike naboene i regionen som en slagmark for å spille ut maktspill og rivalisering.

Men det er mye å lære av metodene som brukes i dette lille landet for å navigere i feillinjene til muslimske og kristne, sunnimuslimske og sjiaer og konkurrerende maktbaser i den kristne delen av befolkningen.

Uttrykket 'Ingen seier, ingen overvunnet' (la ghalib wa al-maghub) snakker bind om den delikate balansegangskompetansen som kreves for å streve for fred i Libanon.

Landet har en enestående kapasitet både til å lide og slite og deretter på en eller annen måte finne en løsning. Så sent som 2016 så det ut til at Libanon hadde støttet seg inn i et hjørne igjen.

Presidentens stilling hadde vært ledig i 20 måneder, med kandidat Michel Aoun som trengte tilsynelatende umulig støtte for å oppnå presidentskapet. Den rivaliserende politikeren Samir Geagea, som han hadde kjempet mot i den brødrande krig 1988-1990, kunne vel ikke støtte ham, da landets kristne hadde vært så bittert splittet i så mange år?

Geagea og Aoun hadde igjen vært på motsatte sider av den libanesiske politiske skillelinjen siden syriske styrker trakk seg ut av Libanon i 2005. Aoun var en del av 'March 8-alliansen' dominert av den iransk-støttede sjiamuslimske gruppen Hizbollah, og Geagea var en del av 'March 14-alliansen' ledet av den sunnimuslimske politikeren Saad al-Hariri og støttet av Saudi-Arabia.

På en eller annen måte ble Geagea flyttet til å støtte Aoun for presidentskapet, en bragd mange mente var utenkelig. Tiår om deling i det kristne samfunnet så ut til å ha blitt overvunnet.

De to mennene satt side om side på en pressekonferanse og Geagea forklarte at han hadde handlet for å redde Libanon fra dens politiske krise, for å bringe landet tilbake fra å være på grensen til avgrunnen.

Flyttingen var enda mer oppsiktsvekkende gitt at Geagea selv hadde vært en utfordrer for president, og at dette trekket innebar et tilsynelatende brudd med sine saudisk-støttede allierte og satte ham i linje med sin borgerkrigs-fiende, en mann støttet av Hizbollah.

Slike gyldne øyeblikk i politikken kommer ikke ut av ingensteds. Vanligvis er det noe dyktig og utrettelig diplomati som skjer bak kulissene. I dette tilfellet er det kjent at Melhem Riachy, den tidligere kommunikasjonsministeren fra det libanesiske partiet, brakte de to mennene til dette viktige skritt.

Riachy er en forfatter og en forsker i Midtøsten-saker og strategiske forhandlinger, han er underforstått som å ha hjulpet begge mennene i å gå på akkord og handle i den libanesiske nasjonale interessen.

Kanskje overraskende er han også vel ansett som en fredsmaker og professor i geostrategisk kommunikasjon ved Holy Spirit University.

Tilbake i dag fortsetter behovet for evig kompromiss og samarbeid i Libanon.

Da israelsk angrep på Iran-støttede Hizbollah-baser er i overskriftene og debatten raser om effektiviteten til FNs fredsbevarende styrker i Sør-Libanon, ser det ut til at situasjonen stadig er skjør, med statsmannskap og diplomati alltid etterspurt.

Det er å håpe at landet igjen kan benytte seg av dyktigheten og velviljen til å inngå kompromisser og bygge broer som ble vist i 2016 av Aoun og Geagea og hjulpet med av Riachy.

Kanskje kan andre nasjoner, med såkalte intractable problemer og konflikter, hente inspirasjon fra de i Libanon som har en tilsynelatende nådeløs forpliktelse til både å overleve og streve for fred under de ustabile forholdene som deres region og sammensetningen av deres befolkning medfører.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Libanon

Kommentarer er stengt.