Gamle måter somler - Kan man gjøre forretninger i Europa på #Russia-måten?

| September 9, 2019

Sent i 2018 kom dårlige nyheter inn for DIA Group, en spansk supermarkedskjede og Europas tredje største franchisegiver for matsektoren. Som rapportert av FT, hadde styreleder og administrerende direktør i desember trukket seg, økonomisjefen hadde fått sparken, selskapets aksjer falt 80% for et drøyt år, og utbyttet falt.

I den dramatiske sammenhengen ga en DIAs aksjonær og den gang eier av 29% av selskapet russiske magnaten Mikhail Fridman et sjenerøst tilbud på en injeksjon på € 500m og kjøp av en betydelig hovedandel av aksjer.

Det frivillige anbudstilbudet ble supplert med en 'redningsplan for å sikre fremtiden til DIA'. L1 Retail (selskapet som forvalter Fridmans eiendeler) kunngjorde at 'under riktig ledelse og styring kunne DIA gjenopprette sin ledende posisjon i Spania til fordel for den spanske økonomien'. L1s tilbud ble støttet av flertallet av aksjonærene, så i mai 2019 fikk L1 kontroll over i underkant av 70% av DIAs kapital, med den åpenbare planen om å få det totale eierskapet til slutt.

L1 redningsplan for detaljhandel består av tre stadier. Med to av dem bak (injeksjon og utkjøp) er den resterende delen en transformasjon, ledet av L1 Retail. 'Tanken er å redde selskapet. Det er ekstremt dårlig administrert, og vi tror det kan være et flott selskap, 'sa Fridman til FT.

Historien ser ut som et positivt scenario med å redde en bedrift i nød med en etablert forretningsmann i hovedrollen, men i øyeblikket er Fridman sannsynligvis den minst populære personen i Spania.

Det er spesielle grunner for spanske myndigheter til å tvile på Fridmans gode intensjoner, basert på en symptomatisk presedens. For øyeblikket har den spanske nasjonale domstolen Fridman under offisiell etterforskning for korrupsjon - han har blitt beskyldt for å ha designet og ordnet konkursen til et annet spansk selskap ved å drive 'en rekke handlinger som førte til insolvensen til ZED Worldwide SA ... for å kjøpe det til en latterlig lav pris, mye lavere enn i markedet, "heter det i rettsdokumentet.

Forretningsmannen var aksjonær og kreditor for ZED, og ​​hadde ifølge Landsretten 'en privilegert stilling for enhver type avgjørelse i konsernet'. Han kontrollerte også Vimpelcom, en enorm mobiltelefonoperatør som ved å endre kontrakter med ZED forårsaket et betydelig fall i omsetningen, som på sin side gjorde det umulig for ZED å håndtere et lån på € 140 millioner, delvis gitt av en av bankene som Fridman kontrollerer.

Etter at ZED søkte om konkurs i juni 2016, kjøpte Fridmans folk ZED for € 20 millioner, "mye mindre enn verdien av det da blokkeringsmanøvrer kontrollert av Mr. Fridman startet," hevder de spanske påtalemyndighetene. Når de refererer til L1'a handlinger bruker de ordet 'raiding'.

Kan DIA gjenta ZEDs skjebne? Veldig sannsynlig, sier den spanske pressen.

Etter at den russiske forretningsmannen fikk sin 29% eierandel, fikk han makten til å diktere betingelser. Det var da styreleder og administrerende direktør forlot selskapet og ble erstattet av L1s folk. Som rapportert av El Pais, lanserte den den verste perioden i DIAs historie - salg og varekvalitet falt, det dukket opp flere og flere mangler i forsynings- og logistikkprosessene, mens leverandørene ikke kunne få lønnen sin i tide. Personalet ble så bekymret for deres fremtid at de gikk i streik, noe som gjorde situasjonen enda verre.

Når det gjelder aksjene, koster de i løpet av L1s siste utkjøp under € 0.40 - en drastisk endring fra kursen på € 4 de handlet med da Fridman kjøpte 29% eierandel.

I intervjuet med Radio Liberty sa DIAs aksjonær Rodrigo Fernando Perez: “Det ser ut til at selskapet blir skadet med vilje for deretter å kjøpe alle aksjene til en lavere pris. Og det er bare en person bak dette, Mr. Mikhail Fridman. Han har mye penger; han er en veldig rik mann. Og han ønsker tilsynelatende å kjøpe DIA veldig billig. Grenser det til svindel? Absolutt. For ikke å snakke om det faktum at hundrevis av mennesker blir ødelagt. ”

Likevel sier noen at de så at det kom. Da L1 ga tilbudet om å kjøpe DIA-aksjer ut, hørtes ikke alle kommentarer fra næringslivet optimistisk ut. Spesielt sa Fridmans jevnaldrende fra tilbake i Moskva at magneten i Spania så ut til å utføre hans signaturtriks om fiendtlig overtakelse, den han hadde perfeksjonert i den turbulente verdenen for russisk næringsliv.

Fiendtlig overtakelse, eller som noen mildt sagt uttrykt, "aggressive forhandlinger" har lenge vært ansett som Fridmans varemerke. Hans russiske A1-gruppe inneholder flere titalls "aggressive oppkjøp" -historier: mat- og drikkeproduksjon, farmasøytiske, metallurgiske og gruvedrift, olje- og gasselskaper vil alle gå inn på listen over A1s kontroversielle virksomhetsinnsatser.

"Fridman og hans partnere ... er bare de eneste russiske milliardærene som bygger store nye virksomheter i vest - noe som er desto mer interessant siden investeringsideene og selskapskrigene deres minner om Alfa sin russiske fortid," skrev klokken.

I 2013, etter å ha solgt sin mest imponerende eiendel (TNK-BP oljeprodusent), flyttet Friedman til London, og begynte å etablere sin virksomhet i Vesten. Ryktene sier at han vil selge Alfa-Bank, flaggvirksomheten hans, og forlate Russland for godt, noe han sterkt benekter. Magnaten hevder at han har flyttet fokuset til Europa bare for å teste evnene sine på den nye lekeplassen: 'For meg synes jeg det er en stor interesse, privilegium og utfordring - å prøve å gjenta suksessen vår som vi gjorde i Russland i et mye mer sofistikert og konkurransedyktig marked. '

Ville han klare det? I årene han dannet seg som en oligark i det kaotiske post-sovjetiske Russland var det mye man kunne slippe unna med. Kunne disse 'gamle måtene' arbeide for å gjøre forretninger i Europa i dag? Svaret er hos den nasjonale domstolen i Spania.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Mening, Russland, Spania

Kommentarer er stengt.