Statsminister Johnson: 'Ufortrolig' av parlamentets bud om å blokkere Brexit uten avtale

| September 9, 2019

Statsminister Boris Johnson sa mandag (9 september) at han ble uventet av et forsøk fra lovgivere til å blokkere en Brexit uten avtale, og opprettet et showdown med parlamentet etter at det vedtok lovgivning som krevde at han skulle utsette Brexit med mindre han slår en ny avtale, skrive Guy Faulconbridge og Elizabeth Piper av Reuters.

Mens han navigerer i Brexit-stormen, skulle Johnson innstille parlamentet i over en måned fra mandag etter at det stemte over hans siste krav om et snap-valg, en avstemning som trolig vil gå imot ham.

Johnson hadde satt opp suspensjonen - kalt en prorogasjon - forrige måned i det som motstandere kastet som et forsøk på sidelinjer for lovgivere når han forsøker å trekke landet ut av EU innen 31 oktober, med eller uten en tilbaketrekningsavtale.

Brexit, Storbritannias viktigste geopolitiske trekk på flere tiår, er fortsatt i spørsmålet mer enn tre år siden folkeavstemningen om 2016, med mulige utfall fra en avkjørsel uten avtale til å forlate hele bestrebelsen.

Johnson, en tidligere journalist som hånet mot EU og senere ble ansiktet for 2016 Vote Leave-kampanjen, har gjentatte ganger lovet å levere Brexit på 31 oktober og har sagt at han ikke vil møte noen forsinkelse.

Han vil ha et valg for å bryte deadlock.

En allianse av opposisjonslovgivere og opprørere fra Johnsons eget konservative parti har vedtatt et lovforslag, som skal bli lov mandag når dronning Elizabeth gir henne samtykke, og be statsministeren om å utsette Brexit til 2020 med mindre han får en avtale.

"Jeg er helt uforvirret over hva som måtte skje i parlamentet," sa Johnson i Dublin i forkant av samtalene med den irske statsministeren Leo Varadkar.

"Vi må få Brexit gjort fordi Storbritannia må komme ut 31 oktober, ellers frykter jeg at det vil bli gjort permanent skade på tilliten til demokratiet vårt i Storbritannia," sa Johnson.

Det var uklart hva Johnsons neste trekk ville være: loven vil forplikte ham til å søke en forsinkelse med mindre han kan slå en ny avtale, men EU-lederne har gjentatte ganger sagt at de ikke har mottatt noen konkrete forslag.

Irland sa til Johnson mandag at han må komme med konkrete forslag om fremtiden for den irske grensen hvis det skal være noe håp om å avverge en ikke-avtale Brexit, og sier at Dublin ikke kan stole på enkle løfter.

"I mangel av avtalte alternative ordninger, er ingen backstop ingen avtale for oss," sa Varadkar, som stod ved siden av Johnson utenfor den irske regjeringen, til journalister. "Vi er åpne for alternativer, men de må være realistiske, juridisk bindende og gjennomførbare, og vi har ikke mottatt slike forslag til dags dato."

De stumpe merknadene fra Varadkar indikerer vanskeligheten med Johnsons gamble med å bruke trusselen om en eksamensfri avkjørsel for å overbevise Tyskland og Frankrike om at de må omskrive en avtalsavtale som ble inngått i november i fjor.

Johnson, som ikke har flertall i parlamentet, søker et valg bare noen uker foran 31-fristen i oktober, selv om lovgivere allerede har avslått den forespørselen en gang.

Han la mandag fram en ny bevegelse i parlamentet om å foreslå en meningsmåling, men det vil kreve støtte fra to tredjedeler av lovgiverne - og opposisjonspartier har sagt at de ikke vil gå med på et valg før en utløse uten avtale er utelukket.

Arbeiderpartiets leder Jeremy Corbyn møtte andre opposisjonspartiledere mandag og de ble enige om at de ville stemme mot valgvalget hans.

"Alle ledere var enige om at de ikke ville støtte Boris Johnsons knep for å nekte folket deres avgjørelse ved å krasje oss ut av EU med No Deal under en generell valgkamp," sa Labour.

Regningen som ikke blokkerer avtale vil tvinge Johnson til å søke en tre måneders forlengelse av 31 oktober-fristen, med mindre parlamentet enten har godkjent en avtale eller gitt samtykke av 19 oktober til å forlate uten en.

"Jeg vil finne en avtale, jeg vil få en avtale," sa Johnson i Dublin og la til at det var god tid til å finne en før EU-toppmøtet 17-18 oktober.

En talsperson for Johnson sa at parlamentet ville bli suspendert fra mandag kveld, noe som betyr at et valg er svært lite sannsynlig før X. oktober. Med mindre parlamentet blir tilbakekalt tidlig.

Johnson overtok som statsminister i juli etter at hans forgjenger Theresa May ikke klarte å presse uttaksavtalen hun hadde forhandlet med EU gjennom parlamentet.

Siden den gang har Storbritannias tre år lange Brexit-krise trappet opp giret, og etterlatt finansmarkeder og virksomheter forvirret av en rekke slående politiske beslutninger som diplomater sammenligner med USAs president Donald Trumps stil.

Trump har berømmet Johnson som "Storbritannias Trump", og de to lederne sier de har nære bånd. Trump har sagt at EU er veldig tøff mot Storbritannia.

Bare i løpet av den siste uken mistet Johnson sitt flertall i parlamentet, utviste 21-opprørere fra det konservative partiet og så sin egen bror gå ut av regjeringen, revet mellom familieloyalitet og "den nasjonale interessen".

Lørdag trakk plutselig arbeids- og pensjonsministeren sin og sa at regjeringen fokuserte 80-90% av arbeidet med forberedelser uten avtale i stedet for å søke en tilbaketrekningsavtale.

I mellomtiden sa to statsråder på søndag at Johnson ikke ville søke en forsinkelse på EU-toppmøtet neste måned - men avviste spesielt å uttale hvordan han likevel ville adlyde den nye loven hvis det ikke blir avtalt noen avtale med EU.

Utenriksminister Dominic Raab sa at regjeringen ville "teste til grensen" hva loven ville kreve at ministre skal gjøre. Daily Telegraph rapporterte at Johnsons kontor undersøkte hvordan det kunne sabotere enhver anmodning om forlengelse ved å gjøre det klart for EU at det ikke ønsket en forsinkelse.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Høyre, EU, UK

Kommentarer er stengt.