#Trade - Hogan står overfor sterke motvind i ny rolle

| September 10, 2019

Den irske kommisjonæren Phil Hogan (Bildet til høyre), en sterk tilhenger av den irske statsministeren (Taoiseach) Leo Varadkar, blir forfremmet til rollen som europeisk handelskommissær i det nye mandatet. En av de mest høyprofilerte stillingene i EU, Hogan går opp på tallerkenen i en tid hvor USA forfølger en uforutsigbar, proteksjonistisk agenda, når kontroverser omgir EU-Mercosur-avtalen, og når EU vil inngå en av sine mest dyptgående komplekse og omfattende handelsforhandlinger noensinne med det tidligere EU-medlemmet Storbritannia, skriver Catherine Feore.

På mange måter er ikke Hogan et kontroversielt valg. Han har allerede fungert som den europeiske landbrukskommissæren og jobbet tett med Cecilia Malmström om de forskjellige handelsavtalene som ble avtalt under det nåværende mandatet. Junckers kommisjon var særlig aktiv i å tette avtaler med Canada, Japan, Sør-Korea, Singapore, Mexico og - ennå som skal ratifiseres - Mercosur handelsavtale. Landbruk er ofte det vanskeligste spørsmålet i disse avtalene, når det gjelder EUs krav og geografiske indikasjoner, så Hogan er ikke fremmed for rollen.

Det som gjør Hogan kontroversiell er hans nasjonalitet. Storbritannia forventes å forlate EU den 31 oktober, kanskje senere; under alle omstendigheter forventes Storbritannia å forlate det neste mandatet. Forutsatt at det foreligger en avtale, vil det da være en kort overgangsperiode når Storbritannia og EU håper å bli enige om en ny - avansert frihandelsavtale.

Da Taoiseach møtte den britiske statsministeren Boris Johnson i går (9 september) beskrev han innsatsen som trengs for å lese en avtale i en så kort periode som 'Herculean'; han la til at Irland ville være en alliert til Storbritannia, dens 'Athena', som ifølge legenden hjalp Hercules i oppgavene sine og grep inn da han begynte å bli gal. At en irsk mann vil være jordmor til enhver avtale, er en tydelig illustrasjon av forskjellen mellom å være EU-medlem og å være et tredjeland. Hogan vil representere 440 millioner forbrukere, i Storbritannias største marked; Liz Truss vil sitte overfor ham og representere 60 millioner mennesker og bedrifter som er desperate etter fri og uhindret tilgang til EU-markedet. Det er som om World Boxing Association bestemte seg for å tillate en kamp mellom en weltervekt og en tungvekt; Det kan hende at Hogan ikke engang må lande et trøkk før Storbritannia kaster inn håndkleet.

Som Varadkar påpekte i går, i tilfelle 'ingen avtale', vil de mest umiddelbare hindringene for noen avtale være områdene som for øyeblikket er behandlet i utkastet til uttaksavtale: borgernes rettigheter, det økonomiske oppgjøret og - avgjørende - ordningene for den irske grensen.

Den gordiske knuten som er den irske grensen, må løses; for å oppnå en frihandelsavtale med EU, er det også verdt å merke seg at USAs kongress har gjort det klart at de ikke vil støtte en UK-USA-avtale som strider mot bestemmelsene i langfredagsavtalen som har brakt 20 år av relativ fred til Nord-Irland.

Dette vil imidlertid ikke være den eneste kontroversen Hogan står overfor. Ratifiseringen av avtalen EU-Mercosur som han delvis forhandlet frem - den vanskeligste delen - er blitt satt i tvil med mange land, inkludert Irland. EUs bønder er bekymret for tilgang til billigere storfekjøtt på det europeiske markedet og skogbranner i Brasil, som illustrerer hvor svake avtalene kan være for å oppmuntre til en miljømessig ansvarlig handel.

I sine politiske retningslinjer valgte presidenten Ursula von der Leyen har foreslått innføring av en 'karbongrenseavgift' som tar sikte på å være i samsvar med Verdens handelsorganisasjons regler og gi et like spillfelt til EU-selskaper som kan ha høyere miljøstandarder. EU kan bli beskyldt for grønn proteksjonisme, så den vil trenge forsiktig, når den beveger seg mot en grønnere handelsagenda. EU vil også oppgradere sin handelshåndhevelsesforordning. Med tanke på situasjonen i Amazonas vil MEPs be Europakommisjonen om å demonstrere hvordan de kan garantere at handelspartnere holder seg til sine forpliktelser i henhold til Parisavtalen.

Den nye kommisjonen vil ta i bruk en mer selvsikker tilnærming til offentlige anskaffelser, spesielt EU ønsker å sikre større tilgang til de offentlige markedene i tredjeland og møte EUs mangel på gearing, delvis på grunn av den allerede åpne tilnærmingen. Noen ideer inkluderer å begrense tredjelandes tilgang til å by på prosjekter der det er EU-bevilgningsfinansiering av EU-finansiering, inkludert anbud i tredjeland som er finansiert med EUs økonomiske ressurser.

Hogan står overfor noen sterke motvind fra USA og økende spenning med Kina, et multi-lateralt system under angrep og sannsynligvis den mest utfordrende handelsavtalen noensinne med britiske venner. Det er tøffe få år fremover.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, EU, EU-kommisjonen, UK

Kommentarer er stengt.