Europeerne 'stoler ikke lenger på USA på sikkerhet' - #ECFR-rapport

| September 11, 2019

Tre år inn i Trump-presidentskapet, og bare dager etter Mike Pompeos besøk i Brussel, tror de fleste europeere at de ikke lenger kan stole på at USA garanterer deres sikkerhet. Ny meningsmåling avslører at tilliten til USA har falt bort, og at europeere nå i økende grad ser på EU for å forsvare sine utenrikspolitiske interesser, ifølge en større rapport, publisert i dag (11 september), av European Foreign Council Relasjoner (ECFR).

Rapporten, med tittelen 'Gi folket det de vil: Populært etterspørsel etter en sterk europeisk utenrikspolitikk ' og basert på intervjuer med 60,000 mennesker over hele 14 EUs medlemsland, fant de også at majoriteten av europeere ønsker at EUs ledelse skal forhindre ytterligere utvidelse av blokken, og krever et paneuropeisk svar på deres sikkerhet, og frykt for klimaendringer og migrasjon. Fremfor alt ønsker europeerne et mer selvforsynt EU som unngår kamper som ikke er i ferd med å gjøre det, stiller opp mot andre makter i kontinental størrelse og takler kriser som påvirker dens interesser.

Funnene og analysen av denne polling-støttede rapporten kommer i et avgjørende tidspunkt for Europa, med Europakommisjonens president-utvalgte Ursula von der Leyen satt til å presentere sitt politiske team senere i dag, og en serie potensielt forstyrrende nasjonale valg planlagt, i Østerrike og Polen, i høst. Rapportens utgivelse kommer også på bakgrunn av eskalerende handelskonflikter mellom Kina og USA; nye bevis for russisk innblanding i vestlige valg; og potensiell avvikling av internasjonale avtaler om global oppvarming og atomnedrustning. Dette er spørsmål som forventes å dominere saksgangen på denne månedens FNs generalforsamlingsmøte, i New York.

Studien argumenterer for at synet, delt blant Europas ledere, om at stadig mer nasjonalistiske velgere ikke vil tolerere EUs utenrikspolitikk, er utdatert. ECFRs meningsmåling antyder at velgere i blokkens medlemsland er mottakelige for ideen om "strategisk suverenitet" - dvs. sentraliserende makt på sentrale områder - hvis EU kan vise seg kompetent og effektiv. Rapporten antyder at selv om det ikke kan eksistere et kvalifisert flertall i EU-27 på tvers av alle utenrikspolitiske områder, er det unntak og enstemmighetsområder - om spørsmål som forsvar og sikkerhet, migrasjon og klimaendringer - som EU kan utnytte og videreføre de kommende årene.

Mens publikum støtter ideen om at EU skal bli en sammenhengende global aktør, er det også en økende avvik mellom europeerne og deres valgte regjeringer om spørsmål som strekker seg fra handel, Europas fremtidige forhold til USA og EUs tiltredelse av land i det vestlige Balkan. Med et slikt meningsskjønn er det en risiko for at velgerne kan trekke tilbake sin støtte til europeiske handlinger, som de tilbød i det siste parlamentsvalget og det nasjonale valget.

Europeerne er ennå ikke overbevist om at EU kan endre seg fra sitt nåværende løpet av passivitet og utbredelse, hevder rapporten. Rammeverkets nye team, som består av Joseph Borrell, som høye representant for unionen for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, og Ursula von der Leyen, som president-valgt for EU-kommisjonen, må godta denne virkeligheten og bruke sine kontorer for å relansere EUs utenlandske strategi, i tråd med offentlig etterspørsel.

Det er en risiko, advarer den, etter den uventede høye valgdeltakelsen i Europavalget og den sterke ytelsen til nasjonalistiske partier, som Marine Le Pen's Front National i Frankrike og Matteo Salvini's Lega-parti i Italia, vil ledere i Brussel hvile på laurbærene deres. "De bør huske at tre fjerdedeler av europeere før avstemningen følte enten at deres nasjonale politiske system, deres europeiske politiske system, eller begge deler, ble brutt", står det: "med mindre Europa skaper følelsesmessig resonanspolitikk i løpet av de neste fem årene, er en valgmann overbevist at det politiske systemet er ødelagt, er usannsynlig å gi EU fordelen av tvilen en gang til, ”heter det i rapporten.

I sin analyse finner ECFR-rapporten:

 • Europeerne ønsker at EU skal bli en sterk, uavhengig, ikke-konfronterende aktør som er kraftig nok til å unngå å ta sider eller være prisgitt makter utenfor.. I potensielle konflikter mellom USA og Russland vil et flertall av velgere i praktisk talt alle land foretrekke at EU forblir nøytralt og forfølge en midtvei mellom disse konkurrerende maktene.
 • Europeerne er på vakt mot Kina og dets økende innflytelse i verden- med ikke mer enn 8% av velgerne i de avstemmede medlemslandene som tenker at EU bør ta en side med Beijing i stedet for Washington i tilfelle en USA-Kina konflikt. Publikums overveldende ønske om å være nøytral - en stilling som har nesten tre fjerdedeler (73%) av velgerne i Tyskland og over 80% av velgerne i Hellas og Østerrike.
 • Europeerne er generelt kule med ideen om utvidelse av EU, med velgere i land som Østerrike (44%), Danmark (37%), Frankrike (42%), Tyskland (46%),og Nederland (40%), fiendtlige overfor landene på Vest-Balkan som blir medlem av EU. Bare i Romania, Polen og Spania er det støtte fra mer enn 30% av publikum for at alle disse landene skal få tiltredelse.
 • Europeerne ønsker EUs tiltak for klimaendringer og migrasjon. Mer enn halvparten av publikum i hvert land som undersøkte - bortsett fra Nederland - mener klimaendringer bør prioriteres fremfor de fleste andre spørsmål. I mellomtiden favoriserer europeiske velgere større innsats for å politisere EUs ytre grenser, og minst halvparten av velgerne i hvert medlemsland favoriserer økt økonomisk bistand til utviklingsland for å motvirke migrasjon. Europeerne er også overveldende enige om at konflikt har vært en viktig driver for kontinentets migrasjonskamp - med velgere i 12 av 14 som mener at EU burde ha gjort mer for å møte Syria-krisen fra 2014.
 • Samlet sett setter europeere større tillit til EU enn sine nasjonale regjeringer for å beskytte sine interesser mot andre globale makter- selv om mange velgere i mange medlemsland ikke har tillit til verken USA eller EU (i Italia, Tysklandog Francethis var synet av rundt fire av ti velgere; i Tsjekkia og Hellas var det synet på mer enn halvparten av dem). Det var mest sannsynlig at velgerne stoler på USA over EU i Polen - men selv her var dette stillingen til mindre enn en femtedel av velgerne.
 • Velgerne er skeptiske til EUs nåværende evne til å beskytte sine økonomiske interesser i handelskriger. Den største andelen som holder denne visningen er i Østerrike (40%), Tsjekkia (46%), Danmark (34%), Nederland (36%), Slovakia (36%), og Sverige (40%). Mindre enn 20 prosent av velgerne i hvert medlemsland føler at landets interesser er godt beskyttet mot aggressiv kinesisk konkurransepraksis. Ikke desto mindre har de blandede synspunkter på om EU eller deres nasjonale regjering bør ta opp dette problemet.
 • På Iran støtter flertallet av europeere (57%) EUs innsats for å opprettholde den felles omfattende handlingsplanen(JCPOA) 'atomavtale' med Iran. Støtten for avtalen er sterkest i Østerrike (67%) og svakest i Frankrike (47%).
 • Store andeler velgere mener at Russland forsøker å destabilisere politiske strukturer i Europa, og at regjeringer mangelfullt beskytter landet mot utenlandsk innblandingDen sistnevnte følelsen er delt i Danmark, (44%), Frankrike (40%), Tyskland (38%),Italia (42%), Polen (48%), Romania (56%), Slovakia (46%), Spania (44%) og Sverige (50%).
 • På Russland så mer enn halvparten av europeiske velgere i hvert land den nåværende EUs sanksjonspolitikk som enten med rette "balansert"eller ikke tøff nok - bortsett fra i Østerrike, Hellas, Slovakia. Støtten til en tøffere politikk var sterkest i Polen (55%) og svakest i Slovakia (19%).
 • Europas velgere er splittet om hvorvidt landet deres skal investere i NATO eller EUs forsvarsevne. Blant tilhengere av partier i regjeringen, La République En Marche! velgere i Frankrike har den sterkeste preferansen for investeringer i forsvar gjennom EU (78%) fremfor NATO (8%) mens velgerne for lov og rettferdighetsparti i Polen har den sterkeste preferansen for NATO (56%) sammenlignet med EUs forsvarsevne (17% ).
 • Velgerne tror at hvis EU brøt sammen i morgen, ville et av de viktigste tapene være europeiske staters evne til å samarbeide om sikkerhet og forsvar, og å fungere som en kontinentstor makt i konkurranser med globale aktører som Kina, Russland og USA.Denne følelsen deles av 22% i Frankrike og 29% i Tyskland.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Mening, US

Kommentarer er stengt.