Rettferdighetsgap: # Rasisme gjennomgripende i strafferettssystemer i hele Europa

| September 11, 2019

Institusjonell rasisme råder i strafferettssystemer i hele EU og påvirker hvordan rasistiske forbrytelser blir (ikke) registrert, etterforsket og rettsforfulgt, ifølge en ny rapport publisert av European Network Against Racism (ENAR) i dag (11 september).

20 år etter at Macpherson-rapporten avslørte at det britiske politiet var institusjonelt rasistisk, finner vi nå at strafferettssystemer i hele EU ikke klarer å beskytte ofre for rasistiske forbrytelser - dette til tross for økningen i voldelige rasemotiverte forbrytelser, sa Karen Taylor, styreleder for European Network Against Racism.

ENARs rapport, som dekker 24 EUs medlemsstater, inneholder data om rasistiske forbrytelser mellom 2014 og 2018, og dokumenterer institusjonell praksis under innspilling, etterforskning og straffeforfølgelse av hatforbrytelser med en rasemessig skjevhet. Den avslører hvordan subtile former for rasisme vedvarende vises i det strafferettssystemet fra det øyeblikket et offer rapporterer en rasistisk motivert forbrytelse til politiet, til etterforskning og påtale. Dette fører til et "rettferdighetsgap": et betydelig antall hatkriminalitetssaker ender opp med å bli henlagt som hatkriminalitet.

Data over perioden 2014-2018 antyder at rasemotiverte forbrytelser øker i mange EU-land. I tillegg kan store begivenheter som terrorhandlinger - og den politiske retorikken og responsene på disse angrepene - forårsake pigger i antall registrerte rasistiske forbrytelser.

De fleste EU-land har hatkriminalitetslovgivning, samt politikk og veiledning på plass for å reagere på rasistisk kriminalitet, men de blir ikke håndhevet på grunn av en kontekst av dypt forankret institusjonell rasisme innen lovhåndhevingsmyndigheter.

Mishandling av rasemotiverte forbrytelser fra myndighetene, og spesielt politiet, starter med innspillingen av rasistiske forbrytelser. Bevis tyder på at politiet ikke tar rapporter om rasistisk kriminalitet på alvor eller at de ikke tror ofre for slike forbrytelser. Denne praksisen ser ut til å være spesielt sant hvis visse grupper, som romfolk og svarte mennesker, rapporterer om disse forbrytelsene. Rasstereotyping er gjennomgripende når det gjelder politiarbeid på alle nivåer.

I tillegg betyr mangelen på institusjonell respons og negative erfaringer fra ofre med politiet at sivilsamfunnsorganisasjoner må fylle ut gapet for å sikre at rasistisk motiverte forbrytelser blir registrert på riktig måte.

Den rasemessige skjevheten kan 'forsvinne' i løpet av politiets registrering og etterforskning av forbrytelsen. Politiet synes det er enklere å etterforske forbrytelser, som brudd på offentlig orden eller forbrytelser mot eiendom, enn å avdekke bevisene for skjevhetens motivasjon.

Det er også flere faktorer som hindrer vellykket påtalemyndighet og straffeutmåling av en hatforbrytelse med en rasemessig skjevhet, inkludert mangel på klare definisjoner av hatforbrytelser med en rasemessig skjevhet; mangel på trening og begrenset kapasitet; og underbruk av den forverrede hat-klausulen.

"Vi trenger en betydelig endring i det strafferettslige systemet, hvis raserettferdighet skal seire for ofre for rasistisk kriminalitet i Europa. Regjeringer og institusjoner kan bedre svare på hatforbrytelser hvis de forplikter seg til å gjennomgå den praksis, politikk og prosedyrer som er til ulempe for visse grupper, sier Karen Taylor. "Folks sikkerhet står på spill og rettferdighet må være tjent - for alle samfunnsmedlemmer."

  1. ENARs 2014-18 Shadow Report om rasistisk kriminalitet og institusjonell rasisme er basert på data og informasjon fra 24 EUs medlemsstater: Østerrike, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Kypros, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Spania og Storbritannia.
  2. Rapporten og de viktigste funnene er tilgjengelig her. Rapporten inkluderer også casestudier og vitnemål som belyser opplevelsene til ofre for rasistisk motivert kriminalitet, mangel på beskyttelse og manglende tiltak for rettferdighet for disse ofrene.
  3. Macpherson-rapporten, bestilt av den britiske regjeringen og publisert i 1999, er rapporten om en offentlig etterforskning av rasistisk drap på Stephen Lawrence, en svart tenåring, og politiets etterforskning som fulgte. Den konkluderte med at Metropolitan Police var "institusjonelt rasistisk" og kom med 70-anbefalinger for reformer, som dekker både politiarbeid og strafferett.
  4. Det europeiske nettverket mot rasisme (ENAR aisbl) er imot rasisme og diskriminering og går inn for likhet og solidaritet for alle i Europa. Vi forbinder lokale og nasjonale antirasistiske frivillige organisasjoner i hele Europa og gir uttrykk for bekymringene fra etniske og religiøse minoriteter i europeiske og nasjonale politiske debatter.

Utvalgte casestudier

Lenient dom for drapsmann på nigeriansk flyktning (Italia)

Hovedgjerningsmannen for det rasemotiverte drapet på en nigeriansk mann, tilknyttet en høyreekstrem gruppe, ble arrestert på siktelser for drap, forverret av rasistiske motiver. Advokaten hans, sammen med en del av lokale og nasjonale medier, ba imidlertid om legitimt forsvar. Mannen fikk senere en redusert dom på fire år i husarrest.

Politiet svikter offer for rasistisk og homofobt angrep (Nederland)

“Jeg må være på klokke 24 / 7 bare på grunn av hvem jeg er, det tapper meg. Jeg er bare ikke viktig.

Omair ble trakassert på grunn av sin opprinnelse og seksuelle legning på en buss i Utrecht. Politibetjenten ønsket ikke å dokumentere vitneforklaringer eller sjekke bildekameraene fra bussene. Fire måneder senere fikk Omair en uttalelse fra politiet om at saken ikke kunne forfølges på grunn av manglende bevis. Omair ba om et møte på hans politikontor for å diskutere uttalelsen med et medlem av Pink in Blue Network, et nettverk av LGBTQI-politifolk. Betjenten erkjente at saken skal ha blitt etterforsket som en hatforbrytelse, og at hendelsen feilaktig ble registrert.

Politiets mishandling av romfolk (Slovakia)

Mer enn 60 politifolk angrep fysisk 30 romfolk, inkludert kvinner og barn, under en politirazzia. Politiet entret husene uten tillatelse og forårsaket materiell skade. Flere klager ble sendt til politiets inspeksjon for etterforskning. Politiets inspeksjon fant at politiet hadde handlet i samsvar med loven. Inspeksjonen var bare basert på etterforskning av informasjon fra politifolk. Ingen andre vitner ble inkludert i inspeksjonen. Det ene offeret sendte inn en straffbar klage, men denne ble avvist som grunnløs.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Italia, Nederland, Slovakia

Kommentarer er stengt.