Regler for energibeskatning er uaktuelt med #EUEnergi og klimaambisjon, finner ny rapport

| September 12, 2019

EUs regler for energibeskatning gir ikke lenger det samme positive bidraget som da de trådte i kraft første gang i 2003, i følge en ny rapport utgitt av kommisjonens tjenester i dag (12 september).

Selv om evalueringen av energibeskattningsdirektivet (ETD) ikke gir noen politiske anbefalinger, undersøker den hvordan mer miljøvennlig politikk bedre kan støtte EUs bredere klimaendringsforpliktelser. EDT fastsetter regler for beskatning av energiprodukter som brukes som motor eller fyringsdrivstoff og for elektrisitet.

Dagens rapport viser at selv om den opprinnelig ga et positivt bidrag til det indre markedet, bidrar ikke gjeldende regler til det nye EUs regelverk og politiske mål på området klima og energi, der teknologi, nasjonale avgiftssatser og energimarkeder alt har utviklet seg betydelig de siste 15 årene. For eksempel eksisterer det ingen kobling mellom minimumsskattesatsene for drivstoff og deres energiinnhold og CO2-utslipp. Evalueringen peker også på at den høye forskjellen i nasjonale energiskattesatser ikke er i tråd med andre politiske virkemidler og kan føre til fragmentering av det indre markedet, et problem som forverres av den utbredte bruken av valgfrie skattefritak. I en tid hvor EU har økt ambisjonen betydelig ved å sette nye klimamål for 2030 - inkludert å redusere klimagassutslipp innenlands med minst 40% sammenlignet med 1990-nivåer - har ikke EUs rammer for energibeskatning holdt tritt. For eksempel gjenspeiler ETD ikke den nåværende blandingen av energiprodukter på markedet i EU. Evalueringen konkluderer med at overlapp, gap og uoverensstemmelser hemmer EUs målsettinger innen energi, miljø, klimaendringer og transport betydelig.

Hele rapporten er tilgjengelig her. Dagens publikasjon er en del av Kommisjonens Regulatory Fitness and Performance (REFIT) -program og følger vår plan for en overgang til QMV-beslutninger innen klima- og energibeskatning publisert tidligere i år. Det kommer når EUs finansministre forbereder seg på å debattere EUs energiskattearkitektur på møtet deres i Helsingfors i helgen.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, Energi, energimarkedet, EU, EU-kommisjonen

Kommentarer er stengt.