Soloppgangssaga understreker bredere problemer i EUs # telekomsektor

| September 13, 2019

Den eskalerende tvisten mellom et sveitsisk telekommunikasjonsfirma og dets ledende aksjonær kan virke som en innenlandsk sak, uten mange knock-on-effekter for den europeiske blokken. Men stormbryggingen mellom Sunrise, Sveits 'nest mest prominente teleoperatør, og den tyske aksjonæren Freenet - som prøver å hindre Sunrise fra å anskaffe kabelselskapet UPC - er en klokker for utfordringene som europeiske telekom står overfor når de gjør overgangen til 5G.

Sunrise's primære motivasjon for å kjøpe UPC er å skape en effektiv motvekt til konkurrerende Swisscom. Den sveitsiske regjeringen offisielt strippet Swisscom, der det fremdeles eier en andel på 51%, av det siste monopolet i 2007. Den tidligere markedslederen fortsatt kommandoer en markedsandel på over 60% i både mobilforbindelser og bredbånd, og har vært bøtelagt flere ganger de siste årene for å ha misbrukt sin dominerende stilling.

Sunrise håper det nær UPC-avtalen innen utgangen av november, slik at den kan konkurrere på mer like vilkår med Swisscom. Planen har imidlertid kommet i sterk motstand fra Freenet - Sunrises største aksjonær som kontrollerer 24.5% av aksjene. Denne uken nådde tvisten om å gå videre med UPC-kjøpet nye høyder som en uidentifisert Sunrise-aksjonær kalt for fjerning av styreleder Peter Kurer og styremedlem Jesper Ovesen. Spekulasjonene løp straks over at Freenet sto bak forespørselen. Det tyske firmaet har nektet noe engasjement, men Freenets administrerende direktør Christoph Vilanek kommenterte at selskapet hans måtte vurdere hvordan de skal stemme hvis en folkeavstemning om Kurers formannskap fant sted på neste generalforsamling.

Kortsiktige hensyn kontra å se fremover til 5G

Oppfordringene til Kurers utstråling vil garantert betente spenningene som allerede er høye mellom Sunrise og dens aksjonærer. Det sveitsiske telco har kritisert Freenets motstand mot UPC omhandler å være ”styrt av sine egne kortsiktige økonomiske begrensninger og selvbetjeningsmål”. Mer seriøst, Sunrise påstått at den tyske aksjonæren hadde foreslått et “upassende og ulovlig” kompromiss: at enten Sunrise eller UPC kjøper tilbake noen av aksjene sine til en premie i bytte for at Freenet droppet motstanden mot oppkjøpet.

Freenet er så kraftig gjeld som Deutsche Bank i fjor identifisert det som et av elleve firmaer "med betydelig gjeldsfinansieringsrisiko i løpet av de neste årene". Det er ikke overraskende at det tyske selskapet vil være på utkikk etter noen måte å øke sin økonomiske situasjon på kort sikt.

Sunrise er derimot - ifølge analytikere i investeringsbanken Jefferies -administrerende å holde fast i fortjenestemarginene til tross for et skjerpet marked, slik at det kan ta et mer langsiktig perspektiv. UPCs solide ytelse de siste månedene antyder at årlige synergier fra avtalen nå forventes å nå 280 millioner franc, 45 millioner mer enn man tidligere hadde håpet på.

Disse besparelsene er spesielt verdifulle ettersom kampen om å rulle ut 5G-nettverk varmes opp. Swisscom er satt til utvide sitt 5G-nettverk til hele landet innen utgangen av året, mens Sunrise tilsynelatende har truffet 80% dekningsmerke i 262 byer og landsbyer over hele landet. Konkurransen mellom de to selskapene har satt Sveits i spissen for utrullingen av 5G i Europa - konkurranse som garantert vil varme opp hvis UPC-kjøpet til slutt blir godkjent.

Tett sted for telekomindustrien

Dette løpet til 5G er imponerende tungt kostnader på teleoperatørene som kjemper om posisjon, imidlertid; Det er ikke overraskende at Sunrise hopper med en sjanse for å redusere kostnadene og styrke sin konkurranseevne. I hele EU sliter teleselskaper med å forene de enorme mulighetene 5G kan tilby dem - ikke minst sjanse for å komme seg fra berg-og-dalbane-turen deres aksjer har vært i etter en tiårs lang priskrig over 4G-data - med de like enorme kostnadene de står overfor for å oppgradere infrastrukturen til 5G.

Som sjefen for et telekomfinansieringsfirma forklarte: “Å rulle ut 5G er en kommunikasjonsrevolusjon som vil endre alle aspekter av livene våre dypt. Men før verden er 5G tilkoblet, må mange utfordringer overvinnes, ikke minst sikre billionene dollar av nødvendige investeringer ”. I Europa kan regningen for å dekke kontinentet med 5G strekke seg til € 500 milliarder. Dette utlegget vil være vanskelig for noen region å bære, men Europa faller stadig mer bak USA og Asia når de gjør nødvendige investeringer.

Hvorfor taper Europa bakken på 5G?

Det er et par grunner hvorfor Europa henger etter. Noen land, som UK og Italia, vurderer på nytt om Huawei skal inkluderes i 5G-planene - andre tanker som truer med å sette i gang utbyggingen av neste generasjons mobilnett i disse landene. Europeiske operatører har også problemer å få tak i rimelig spektrum - de fleste EU-land har ennå ikke gjort det frigjøre spektrumbåndene som trengs for fullverdig 5G.

Det mest alvorlige problemet kan imidlertid være reguleringsregimet som fører tilsyn med telekomindustrien i den europeiske blokken. Rajeev Suri, administrerende direktør for den finske elektronikkgiganten Nokia, argumentert at EU overregulerer sektoren, og at den påfølgende mangelen på konsolidering får Europa til å falle bak i utviklingen av 5G-nettverk.

Til tross for at befolkningen bare er litt større enn USA, har EU en svimlende 450 teleselskaper - i USA dekker bare fire nettverksoperatører hele landet. Dette har sendt europeiske mobildata til rock-bottom-priser, men ødelagt balansen for selskaper i sektoren, og etterlatt dem i en svak posisjon til å konkurrere på global skala og ta i bruk den nyeste teknologien. Europas telekomledere har insistert på i årevis at dette fantastiske nivået av fragmentering av markedet er "uholdbart i en 5G-verden", og at konsolidering er den eneste måten for Europa å klø bakgrunnen det er tapt for USA og Kina.

Det er en langsiktig strategi som Sunrise helt klart tror på, gitt hvor anstrengende den kjemper for å sikre at UPC-avtalen går gjennom. Hvorvidt det er i stand til å imponere den samme visjonen til sine aksjonærer gjenstår å se. Det som imidlertid er sikkert, er at teleselskaper i EU vil følge nøye med på resultatet av Sunrise-sagaen. Hvis Sunrise står overfor så hard motvind i arbeidet med å øke sin konkurranseevne gjennom konsolidering, hvordan vil da firmaer som er bundet av EUs beryktede antikonsolideringsreguleringsregime klare seg?

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Sveits, Telekom

Kommentarer er stengt.