#EuropeanRepublic

| September 18, 2019

Bare europeiske borgere kan bygge Europa. Å stole på de regjerende klassene så langt har vært en skuffende vei. Nasjonalstater har ikke klart å opprette den europeiske republikken fordi de ikke vil ha den. De vil ikke miste kreftene. Og fremdeles i dag drar de til Brussel for å forsvare sine interesser, for å innføre sin visjon, skriver Tommaso Merlo.

De går for å få, ikke å gi. Med denne rytmen vil en europeisk republikk aldri bli født. Bare en politisk bevegelse nedenfra og opp kan generere nok fart til å overvinne nasjonal frykt og egoisme og skape et politisk forent Europa. Hvis borgere virkelig vil ha Den europeiske republikk, må de kjempe for den, ikke vente på å bli gitt dem. Som historien lærer.

Mange medlemsland har forenet seg under samme nasjonale republikanske flagg for å overvinne regionale forskjeller og motstand. Den samme prosessen må skje for Europa. Bare på denne måten vil den fremadstormende kontinentale republikken gjenspeile folks vilje og deres kultur og verdier og vil derfor ha et langt liv. Så langt har den europeiske foreningsprosessen bare vært et spørsmål om bekvemmelighet. Utover de vakre talene ble vi med av økonomiske og sikkerhetsmessige årsaker.

Vi har delte ressurser, markeder, valuta. Og vi er bundet til hverandre med traktater for å unngå fortidens krigsgale dårskap. Politisk har imidlertid foreningsprosessen blitt holdt tilbake av nasjonal egoisme og nærsyntheten til de regjerende klassene. En nervøs treghet som gjør den foreldede sovranismen tilbake til mote.

Som om mange borgere, som ser at vi ikke går videre, er overbevist om at det er den eneste løsningen å vende tilbake. Innbyggere som er rammet av en uendelig krise og sjokkerende endringer som ønsker svar som dette Europa hittil har vært ute av stand til å gi. Fordi politisk egentlig aldri ble født, fordi utnyttet av partisanske interesser, fordi redusert til en finansiell klubb og kaldt byråkrati.

En institusjonell og politisk modell fullstendig utilstrekkelig til å føre til fødselen av en europeisk republikk. For å komme dit trenger du en ny populær konstituerende prosess. Og utover den fascinerende idealimpulsen, er det stadig mer konkrete grunner for europeiske borgere til endelig å ha et felles politisk hus. I dag svinger verden mellom USA og Kina, og andre kontinentale aktører stiger for seg. Det gamle og fragmenterte Europa ser ut til å være et svakt refreng med skurrende stemmer. I stedet for å ha innvirkning, sliter Europa med å følge hendelsene.

En situasjon som er praktisk for de som har ansvaret, og som gjør europeiske borgere uten betydning. Som deres ideer, deres verdier. De store spørsmålene som berører menneskers liv i dag, er alle globale. Den økonomiske krisen, masseinnvandring, miljøkriser og klimaendringer, krigene som rammer hele regioner. Alle globale problemer og bare en samlet kontinentale republikk kan ha tilstrekkelig politisk masse til å takle dem. Å påvirke sin egen fremtid er en rettighet som europeiske borgere har. En rettighet som har blitt nektet dem for lenge.

Men den europeiske drømmen døde ikke i hjertene deres. Og det motstår til tross for at prosjektet vises i store vanskeligheter. Men hvis borgere virkelig ønsker den europeiske republikken, må de kjempe for å bygge den. Bare på denne måten vil den nye Res Publica representere dem fullt ut, lykkes i å vinne dagens utfordringer og vil spille en ledende rolle på den internasjonale scenen.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, EU, EU-kommisjonen, Mening

Kommentarer er stengt.