Elektrisitet leder løpet for #CarbonNeutrality

| September 20, 2019

Avkarbonisering av kraftsektoren tar fart i EU. oppdatert nøkkelindikatorer Vis at politisk handling og finansiering er nødvendig for å sikre ytterligere investeringer og elektrifisering av andre sektorer.

Europas dype avkarboniseringsambisjoner har satt i gang en fullstendig transformasjon av måten vi produserer og bruker strøm. Kullneutrale kilder blir raskt normen for kraftproduksjon. Imidlertid et nytt sett med viktige indikatorer - Kraftbarometer publisert i dag av Eurelectric - viser at ytterligere politisk handling er nødvendig for å sikre rettidig avkarbonisering av andre sluttbrukssektorer som transport, oppvarming og energikrevende næringer.

Akselererende dekarbonisering av kraftsektoren

I kraftsektoren tar dekarbonisering fart. I 2018 var 58% av all elektrisitet produsert i EU karbon-nøytral. Denne trenden fortsetter og utdypes i 2019. Og av 2030 forventes 75% av all kraftproduksjon å være karbonnøytral. I samme tidsramme vil balansen i den gjenværende fossilkapasiteten tippe mot gass som en konsekvens av en akselerert kullfasering, noe som reduserer CO2-intensiteten ytterligere. Det vil imidlertid være behov for økte investeringer for å nå avtalte mål for fornybar energi, og utviklingen av fast kapasitet for å sikre forsyningssikkerheten bør overvåkes nøye.

Nettinvesteringer vil også måtte økes betydelig for å betjene et mer komplekst kraftsystem som forbinder store mengder desentralisert generasjon med et økende antall elektriske kjøretøyer, varmepumper og andre nettbaserte teknologier. En ny tariffstruktur vil være nødvendig for å gi rom for disse investeringene og gi kundene de rette insentivene.

“Avkarbonisering av kraftsektoren er på spole fremover. Men vi må se flere investeringer i både generasjon og nett for å holde oss i rute ”, sa Kristian Ruby, generalsekretær for Eurelectric.

Økt handling som trengs for transportelektrifisering

Det vil også være behov for ytterligere investeringer for å avkarbonisere annen energi ved bruk av sektorer som oppvarming, industri og transport. For å fullstendig avkarbonisere det europeiske energisystemet, må andelen av elektrisitet i det totale energiforbruket nesten tredobles - fra 22% i dag til minst 60% med 2050.

Spesielt transportsektoren må se endringer. I dag er bare 1% av energien som brukes i transporten elektrisk. Dette må øke til 63% for å oppnå fullstendig karbonisering. Med de allerede avtalte CO2-standardene for biler og varebiler, forventes det noen 30-40 millioner elbiler av 2030. Dette må ledsages av en tilsvarende akselerasjon av utrullingen av ladeinfrastrukturen. Mengden offentlig tilgjengelige ladepunkter må vokse mer enn 20 ganger de neste 10 årene.

"I vegtransport trenger vi et politisk dytt og finansieringsstøtte for å rulle ut nødvendig ladeinfrastruktur. Og vi bør installere en rett til plugg for å gjøre omstillingen til elektrisk så enkel og så praktisk som mulig for forbrukerne, ”sa Kristian Ruby.

Eurelectric's Power Barometer trekker en parallell mellom energisystemets nåværende tilstand og kraftsektorens potensial for avkarbonisering. Basert på solide fakta og tall, gir Barometer anbefalinger om åtte elementer som er viktige for en vellykket energiovergang. Den fullstendige analysen vil bli presentert for MEP’ene under et dedikert arrangement i Strasbourg.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, elektrisitet tilkoblinger, Energi, EU

Kommentarer er stengt.