Misbruk av en antiterrorismelov i Spania satt søkelys på FN i Genève og OSSE i Warszawa

| September 23, 2019

I løpet av de siste dagene ble misbruk av en lov mot terrorisme satt søkelys på både i FN i Genève og på den årlige menneskerettighetskonferansen til OSSE / ODIHR i Warszawa - skriver Willy Fautré, direktør for menneskerettigheter uten grenser

På 42nd sesjon i FNs menneskerettighetsråd, en talsperson for Human Rights Without Frontiers holdt en muntlig uttalelse som fremhevet saken om et slikt overgrep som Kokorev-familien har blitt påført (Vladimir Kokorev og hans kone, begge i sekstitallet, og deres 33 år gamle sønn).

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev

En spansk dommer satte dem i en lang varetektsfengsling, kombinert med ingen tilgang til saksmappen deres (et regime kalt “Secreto de sumario”), og spesielt tøffe fengselsforhold forbeholdt terrorister, mistenkte terrorister og voldelige kriminelle. I henhold til spansk lov er dette systemet med ekstrem overvåking kjent som Ficheros de Internos de Especial Seguimiento, nivå 5 eller FIES 5.

Alle tre familiemedlemmer, som aldri brukte eller oppfordret til vold, ble fengslet i slutten av 2015 på en vagt formulert mistanke om hvitvasking av penger. To av dem ble varetektsfengslet til sent på 2017 og en til tidlig 2018. Ingen formelle anklager ble fremmet fordi det ikke var bevis for at Kokorev-familien hadde håndtert ulovlig genererte penger.

Mot slutten av disse to års fengselsstraff ble deres forvaring forlenget med ytterligere to år, til tross for fravær av en formell siktelse og bevis for en predikatforbrytelse. Etter at en rekke medlemmer av Europa-parlamentet holdt et rundt bord i Brussel for å fordømme misbruk av FIES-systemet, ble utvidelsen av deres forvaring av forsøket med ytterligere to år endret til territorial innesperring. Dette tiltaket begrenser familien til Gran Canaria og krever at de rapporterer ukentlig til den lokale domstolen.

Som Kokorev-saken viser, ser FIES-systemet ut til å være implementert på en vilkårlig og inkonsekvent måte uten forsvarlig tilsyn og kontrollmekanismer.

Denne saken var en del av kampanjen til Human Rights Without Frontiers mot det kontroversielle FIES-systemet som i mange år har blitt kritisert av FN, Europarådet, spanske parlamentsmedlemmer og parlamentsmedlemmer samt av menneskerettighetsorganisasjoner.

Ved FN i Genève Human Rights Without Frontiers anbefalte Spania

 • reformere FIES-systemet ved å offentliggjøre spesifikke kriterier for hver status fra FIES 1 til 5 og tydeliggjøre en kjede av kommando- og beslutningsprosess for plassering av fanger under hver av FIES-statusene;
 • forbedre interneringsforholdene i begge fengslene på Gran Canaria, inkludert en økning i antall ansatte ved begge anleggene;
 • gjennomføre implementeringen av Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012 / 13 / EU fra 22 mai 2012 om retten til informasjon i straffesaker for å sikre at secreto de sumario regimet kompromitterer ikke de interneres rettigheter, særlig at ingen bevis eller begrunnelser som førrettslig forvaring er begrunnet, blir holdt tilbake fra dem.

På OSSE-konferansen i Genève, Human Rights Without Frontiers anbefalte Spania

 • oppheve loven om frihetsberøvelse;
 • slutte å holde internerte uten formelle siktelser;
 • gjøre mye mer omfattende bruk av alternativer til fengsling;
 • slutte å bruke FIES-klassifiseringen for ikke-farlige innsatte;
 • avskaffe secreto de sumario regime;
 • sette en stopper for varetektsfengsling som et straffemiddel;
 • respektere formodningen om uskyld;
 • respektere den spesielle nøye plikt;

Human Rights Without Frontiers oppfordret også Spania til å følge anbefalingene fra FN og Europarådet. Den Brussel-baserte frivillige organisasjonen konkluderte med å oppfordre OSSE / ODIHR til å inkludere denne problemstillingen i sitt samarbeidsprogram med Venezia-kommisjonen for Europarådet.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Human Rights, Spania

Kommentarer er stengt.