Avfall til energi er hjemme i #CircularEconomy - #CEWEP Presents # SustainabilityRoadMap2035

| September 26, 2019

På 24 september lanserte CEWEP, som representerer operatørene av europeiske avfall-til-energi-anlegg den første noensinne Avfall-til-energi bærekraftig veikart. Det nye dokumentet, presentert foran mer enn 100 europeiske politiske beslutningstakere, interessenter og representanter for industrien i Brussel, beskriver sektorens visjon til 2035 som viser hvordan avfall til energisektoren gir viktige tjenester til samfunnet.

"Vi kan ikke snakke om sirkulær økonomi i 2035 uten å snakke om hvordan vi skal holde materialets sykluser rene, hvordan sikre at alt avfallet som ikke kan gjenvinnes fremdeles blir behandlet sikkert, at all verdien som ligger i restavfallet, energi og materialer , benyttes. Med andre ord, som avfall til energi-sektoren, føler vi oss hjemme i den sirkulære økonomien, vi er og vi vil trenge det, sier Paul De Bruycker, president for CEWEP under arrangementet.

I følge CEWEP-beregninger vil Europa fremdeles produsere rundt 142 millioner tonn restavfall som vil trenge behandling i 2035 selv om alle avfallsmålene satt av EUs avfallslov vedtatt i 2018 nås i tide. Det trengs en debatt om hvordan dette avfallet skal behandles best, spesielt siden dagens behandlingskapasitet ikke vil være tilstrekkelig for rundt 40 millioner av dette restavfallet (mer informasjon). Videre bør fremtidig EU-lovgivning takle kommersielt og industrielt avfall ved å sette bindende mål for gjenvinning og avfallsdeponi for disse avfallsstrømmene.

Veikartet krever anerkjennelse av avfall til energis rolle i behandling av avfall forurenset med stoffer som ikke er egnet til gjenvinning, og på denne måten muliggjør gjenvinning av kvalitet. I tillegg bidrar avfall til energi også til gjenvinning ved å utvinne metaller og mineraler fra bunnasken. Mens de utvinnede metaller telles mot gjenvinningsmålene, har ikke resirkulering av mineralfraksjonen av bunnaske den samme anerkjennelsen, selv om råvarer som sand og grus som ville være nødvendige i forskjellige byggeprogrammer erstattes på denne måten.

I sitt veikart krever CEWEP anerkjennelse av avfall til energis helhetlige rolle i klimabeskyttelse ved å behandle avfall som ellers ville havnet på søppelfyllinger og erstattet fossilt brensel som ville blitt brent i konvensjonelle kraftverk. Elektrisitet, varme og damp produsert av europeiske avfalls-til-energianlegg leveres til innbyggere og industri, men utvidelse av den tilgjengelige infrastrukturen vil bidra til å utnytte denne energien enda mer effektivt.

“Det har dukket opp mange spørsmål: hvordan man skal behandle blandet avfall, hvordan man på en pålitelig måte kan behandle kommersielt og industrielt avfall, hvordan man betydelig reduserer deponering i stor skala, hvordan man reduserer utslipp av drivhusgasser, etc. Alle disse viktige spørsmålene må løses og vi trenger avfall til energi for det, ”oppsummerte Paul De Bruycker.

Arrangementet ble organisert sammen med ESWET, den europeiske foreningen som representerer produsenter innen avfall til energiteknologi, hvor de også presenterte en visjon om avfall til energi i 2050: Clean Technologies for Sustainable Waste Management.


WtE Bærekraft veikart 2035


Kjøring av veikart
(24 / 09 / 2019)

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Biodrivstoff, sirkulær økonomi, Energi, energimarkedet, Energisikkerhet, Avfall

Kommentarer er stengt.