Kontakt med oss

Miljø

Hvordan øke #GreenInvestment i EU

Publisert

on

Fornybar energi © Mikel Martinez De Osaba / 123RF / European Union - EPEU er opptatt av å presse miljøvennlige prosjekter © Mikel Martinez De Osaba / 123RF / EU - EP

Et skifte til en mindre forurensende økonomi krever betydelige investeringer. EU ønsker å tiltrekke seg mer private penger siden offentlige midler er utilstrekkelige.

EU-investeringer

EU trenger omtrent € 180 milliarder et år med ekstra investering i energieffektivitet og fornybar energi til kutte karbonutslipp 40% av 2030. Enda mer trengs for å oppnå karbonneutralitet av 2050.

Noen investeringer i klima- og miljøprosjekter kommer fra EU-budsjettet. For eksempel ca. 20% av 2019-budsjettet på € 165.8bn er relatert til å takle klimaendringer. Europaparlamentet ønsker å øke denne andelen av budsjettet til 30%.

Hvordan tiltrekker EU private grønne investeringer?

Offentlige penger er ikke nok for mengden grønne investeringer som er nødvendig, og det er derfor EU jobber for å tiltrekke seg private investeringer. Milliarder er allerede mobilisert gjennom European Fund for strategiske investeringer og European Investment Bank (EIB) lån, og andelen av pengene øremerket til klimaprosjekter er satt til øke.

EIB-ene rolle i finansiering av klimavennlig prosjekter har økt. I henne tale i parlamentet i juli sa Ursula von der Leyen, den kommende presidenten for EU-kommisjonen, at hun ville gjøre det foreslå øke den ytterligere ved å gjøre deler av EIB om til Europas klimabank. Hvordan bli EIB mer involvert i grønne prosjekter vil være diskutert av MEPs onsdag 9 oktober.

Parlamentet og rådet diskuterer også nye regler om bærekraftig investering som vil fungere som en guide til investorer, bedrifter og beslutningstakere om hvilke økonomiske aktiviteter og investeringer som bør betraktes som grønne.

Klima forandringer

Hva er karbonneutralitet og hvordan kan det oppnås innen 2050?

Publisert

on

Under Paris-avtalen har EU forpliktet seg til karbonneutralitet i andre halvdel av det 21. århundre. Hva betyr det i praksis? Klimaendringer påvirker allerede hele verden, med ekstreme værforhold som tørke, hetebølger, kraftig regn, flom og skred som blir hyppigere, inkludert i Europa. Andre konsekvenser av det raskt skiftende klimaet inkluderer økende havnivå, forsuring av havet og tap av biologisk mangfold.

For å begrense global oppvarming til 1.5 grader Celsius - en terskel som det mellomstatlige panelet for klimaendringer (IPCC) antyder er trygg - er karbonneutralitet i midten av det 21. århundre viktig. Dette målet er også nedfelt i Paris avtale signert av 195 land, inkludert EU.

I november 2019 presenterte EU-kommisjonen European Green Deal, sin flaggskipplan som har som mål å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050.

Paris-avtalen har som mål
  • Nå global topp av klimagassutslipp så snart som mulig.
  • Gjør raske reduksjoner.

Hva er karbonnøytralitet?

Karbonnøytralitet betyr å ha en balanse mellom å slippe ut karbon og absorbere karbon fra atmosfæren i karbonvask. Å fjerne karbonoksid fra atmosfæren og deretter lagre det er kjent som karbonbinding. For å oppnå netto nullutslipp må alle verdensomspennende klimagassutslipp motveies av karbonbinding.

Karbonvask er ethvert system som absorberer mer karbon enn det slipper ut. De viktigste naturlige karbonvaskene er jord, skog og hav. Ifølge estimater fjernes naturlige vasker mellom 9.5 og 11 Gt CO2 per år. Årlige globale CO2-utslipp nådd 37.1 Gt i 2017.

Til dags dato er ingen kunstige karbonvasker i stand til å fjerne karbon fra atmosfæren i den nødvendige skalaen for å bekjempe global oppvarming.

Kullet som er lagret i naturlige vasker som skog, slippes ut i atmosfæren gjennom skogbranner, endringer i arealbruk eller hogst. Dette er grunnen til at det er viktig å redusere karbonutslipp for å oppnå klimanøytralitet.

Utskifting av karbon

En annen måte å redusere utslippene og forfølge karbonnøytralitet er å kompensere for utslipp i en sektor ved å redusere dem et annet sted. Dette kan gjøres gjennom investering i fornybar energi, energieffektivitet eller andre rene teknologier med lite karbon. EUs system for handel med utslipp (ETS) er et eksempel på et karbonutligningssystem.

EU-mål

EU er forpliktet til en ambisiøs klimapolitikk. Under Green Deal har det som mål å bli et kontinent som fjerner så mange CO2-utslipp som det produserer innen 2050. Dette målet vil bli juridisk bindende hvis Europaparlamentet og rådet vedtar den nye klimaloven. EUs midlertidige utslippsreduksjonsmål for 2030 vil også bli oppdatert fra den nåværende 40% reduksjonen til en mer ambisiøs.

Parlamentets miljøkomité stemte 11. september til fordel for klimanøytralitet innen 2050 og med et 60% utslippsreduksjonsmål innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået - mer ambisiøst enn kommisjonens opprinnelige forslag på 50-55%. Komiteens medlemmer ber kommisjonen sette et ekstra delmål for 2040 for å sikre fremgang mot det endelige målet.

I tillegg ba komiteens medlemmer alle EU-landene individuelt om å bli klimanøytrale og insisterte på at etter 2050 skulle mer CO2 fjernes fra atmosfæren enn det slippes ut. Dessuten bør alle direkte eller indirekte subsidier til fossile brensler avvikles senest i 2025.

Stortinget som helhet vil stemme om klimaloven under plenumsmøtet 5. - 8. oktober, hvoretter det kan starte forhandlinger med rådet.

Foreløpig har fem EU-land satt målet om klimanøytralitet i loven: Sverige har som mål å nå netto nullutslipp innen 2045 og Danmark, Frankrike, Tyskland og Ungarn innen 2050.

Finn ut mer om hvordan EU bidrar til å redusere CO2-utslipp

Fortsett å lese

Miljø

European Green Deal: Ny finansieringsmekanisme for å øke fornybar energi

Publisert

on

EU-kommisjonen har publisert reglene for en ny EU finansieringsmekanisme for fornybar energi, å gjelde fra begynnelsen av 2021. Denne mekanismen vil gjøre det lettere for medlemslandene å samarbeide om å finansiere og distribuere fornybare energiprosjekter - enten som vertskap eller som et bidragende land. Den genererte energien vil telle med i målene for fornybar energi i alle deltakende land og mates inn i European Green Deal ambisjon om å nå karbonneutralitet innen 2050.

Energikommisjonær Kadri Simson sa: ”For å redusere Europas klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, må vi øke andelen fornybar energi betydelig. Denne mekanismen gir et ekstra verktøy for å legge til rette for investering i prosjekter med ren energi. Det vil oppmuntre til samarbeid mellom medlemslandene og gi et praktisk løft for vår grønne innsats i de kommende årene. Det kan bidra til å stimulere Europas økonomier ved å få store prosjekter fra bakken og ved å støtte lokale SMB og skape arbeidsplasser. ”

Som forutsatt under Energy Union Governance Regulation, vil denne mekanismen bli administrert av Kommisjonen, som samler investorer og prosjektutviklere gjennom vanlige offentlige anbud. Det gjør det mulig for 'bidragsgivende medlemsland' å betale frivillige økonomiske bidrag til ordningen, som vil bli brukt til fornybare energiprosjekter i interesserte medlemsland ('vertsland'). Mer informasjon er tilgjengelig franske baguetter. (inkludert en lenke til gjennomføringsforordningen), i dette faktaark og på Finansieringsmekanisme for fornybar energi nettside.

Fortsett å lese

Miljø

European Green Deal Call: 1 milliard euro investering for å øke den grønne og digitale overgangen

Publisert

on

EU-kommisjonen har besluttet å sette i gang en samtale på 1 milliard euro for forsknings- og innovasjonsprosjekter som reagerer på klimakrisen og bidrar til å beskytte Europas unike økosystemer og biologisk mangfold. Horizon 2020-finansiert European Green Deal Call, som åpner i morgen for registrering, vil anspore Europas utvinning fra koronaviruskrisen ved å gjøre grønne utfordringer til innovasjonsmuligheter.

Innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdomskommisjonær Mariya Gabriel sa: “European Green Deal-samtalen på 1 milliard euro er den siste og største samtalen under Horisont 2020. Med innovasjon i hjertet vil denne investeringen akselerere en rettferdig og bærekraftig overgang til en klimanøytralt Europa innen 2050. Ettersom vi ikke ønsker at noen blir etterlatt i denne systemiske transformasjonen, ber vi om spesifikke handlinger for å engasjere borgerne på nye måter og forbedre samfunnsrelevansen og effekten. "

Denne Green Deal Call skiller seg i viktige aspekter fra forrige Horisont 2020-samtaler. Med tanke på hvor presserende utfordringene den adresserer, tar det sikte på klare, synlige resultater på kort til mellomlang sikt, men med et perspektiv på langsiktig endring. Det er færre, men mer målrettede, større og synlige handlinger, med fokus på rask skalerbarhet, formidling og opptak.

Prosjektene som er finansiert under denne innkallingen forventes å gi resultater med konkrete fordeler på ti områder: åtte tematiske områder som gjenspeiler de viktigste arbeidsstrømmene i European Green Deal og to horisontale områder - styrke kunnskap og styrke borgere - som gir et langsiktig perspektiv for å oppnå transformasjonene som er beskrevet i European Green Deal. Mer informasjon er tilgjengelig i dette pressemelding og i dette faktaark.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender