Kontakt med oss

Klima forandringer

Plenumsdebatt: MEPs for å trykke #EuropeanInvestmentBank for å bli grønnere

Publisert

on

Klima forandringer

Grønn overgang: Globale CO2-utslipp fortsetter å øke, men EU gir en global trend

Publisert

on

Kommisjonens felles forskningssenter har publisert en ny studie om Fossil CO2 utslipp for alle verdens land, og bekrefter på nytt at EU har lykkes med å koble økonomisk vekst fra klimaendrende utslipp. Fossil CO2 utslippene fra EU-medlemsland og Storbritannia falt i 2019, mens det globalt sett økte CO2 utslippene fortsatte i 2019, men i litt lavere tempo.

Siden begynnelsen av det 21. århundre har de globale klimagassutslippene vokst jevnt og trutt. EU-landene og Storbritannia gikk imidlertid løs på trenden med sin CO2 utslipp fra forbrenning av fossile brensler og prosesser som falt med 3.8% i 2019, sammenlignet med året før. Dette betyr EU og Storbritannias fossile CO2 utslippene var 25% under 1990-nivået - den største reduksjonen blant de beste utslippene av økonomiske områder rundt om i verden. Siden 1990 har det også vært en synkende trend i CO2 utslipp per innbygger og per intensitet av monetær produksjon i hele Europa.

Disse reduksjonene er oppnådd takket være en blanding av avbøtingspolitikker som tar sikte på å redusere kullstoffet i energiforsyningen, industrien og bygningssektoren, og vil fortsette med fornyet innsats under paraplyen til European Green Deal. Dette er resultatene av de siste oppdateringene av Emisjonsdatabase for global atmosfærisk forskning (EDGAR), et unikt verktøy utviklet av FFC til støtte for politikkeffektevaluering og klimaforhandlinger, som gir et referanseindeks som nasjonale og globale estimater kan sammenlignes mot. Mer informasjon er tilgjengelig i FFC-pressen slipp.

Fortsett å lese

Klima forandringer

Rapport fra European Environment Agency: Å håndtere forurensning og klimaendringer i Europa vil forbedre helse og velvære

Publisert

on

I følge en major vurdering av helse og miljø utgitt i dag av Det europeiske miljøbyrået (EEA), bidrar miljøer av dårlig kvalitet til ett av åtte dødsfall av europeere. Luft- og støyforurensning, virkningene av klimaendringer som varmebølger og eksponering for farlige kjemikalier forårsaker dårlig helse i Europa. I tillegg gir COVID-19-pandemien et sterkt eksempel på de komplekse koblingene mellom miljøet, våre sosiale systemer og helsen vår, med faktorer som forårsaker sykdommen tilskrevet miljøforurensning som følge av menneskelig aktivitet.

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: ”Det er en klar sammenheng mellom miljøtilstanden og helsen til vår befolkning. Alle må forstå at ved å ta vare på planeten vår redder vi ikke bare økosystemer, men også liv, spesielt de som er mest sårbare. EU er viet til denne tilnærmingen, og med den nye strategien for biologisk mangfold, handlingsplanen for sirkulær økonomi og andre kommende initiativer er vi på vei til å bygge et mer motstandsdyktig og sunnere Europa for europeiske borgere og videre. ”

Kommisjonær for helse og mattrygghet, Stella Kyriakides, sa: “COVID-19 har vært enda en vekker, noe som har gjort oss oppmerksomme på forholdet mellom økosystemene og helsen vår og behovet for å møte fakta - måten vi lever, konsumerer og produsere er skadelig for klimaet og påvirker helsen vår negativt. Fra vår Farm to Fork-strategi for bærekraftig og sunn mat til Europas fremtidige slagkreftplan har vi forpliktet oss sterkt til å beskytte helsen til våre borgere og vår planet. ”

Rapporten understreker at det er nødvendig med en integrert tilnærming til miljø- og helsepolitikk for å takle miljørisiko, beskytte de mest sårbare og fullt ut innse fordelene som naturen gir til støtte for helse og velvære. Mer informasjon er tilgjengelig i pressemelding.

Fortsett å lese

Klima forandringer

#Klima endrer større økonomisk risiko enn #Coronavirus ECBs Schnabel sier

Publisert

on

By

Coronavirus-pandemien demonstrerer i de klareste vendinger hvorfor sentralbanker må ta en større rolle i bekjempelsen av klimaendringene, selv om problemet først synes ikke å være relatert til pengepolitikken, sa styremedlem i Den europeiske sentralbanken, Isabel Schnabel, skriver Balazs Koranyi og Frank Siebelt.

Opprinnelig bare en helsekrise, har pandemien satt i gang økonomiske sjokkbølger over hele kloden, og påvirket alle nasjoner og tvunget sentralbankene til å yte enestående støtte til å understøtte økonomisk aktivitet. Med klimaendringene som utgjør en enda større risiko, må ECB holde denne saken høyt på sin agenda når den gjennomgår sine politiske rammer, sa Schnabel til Reuters i et intervju.

"Klimaendringer er sannsynligvis den største utfordringen vi står overfor, mye større enn pandemien," sa Schnabel. "Selv om dette helsesjokket ikke var relatert til pengepolitikken, har det likevel enorme implikasjoner for pengepolitikken," sa hun.

"Det samme gjelder klimaendringene, og det er derfor sentralbanker ikke kan ignorere det." Gjennom sin tilsynsarm kan ECB kreve at bankene gir en klimarisikovurdering, som deretter kan påvirke deres tilgang til sentralbankfinansiering hvis denne vurderingen har en direkte innvirkning på verdipapirer, sa Schnabel.

Sentralbanken bør også presse EU til å legge et grønt element til sitt langvarige prosjekt for å opprette en kapitalmarkedsunion, et fokus på grønn finans kan gi blokken et konkurransefortrinn, argumenterte hun. Schnabel, som tidligere har uttrykt skepsis til å vri ECBs obligasjonskjøp mot grønne obligasjoner, la til at hennes syn på emnet fremdeles var i utvikling.

"Det er oppfatningen at vi bør holde oss nøye med markedsnøytraliteten," sa hun. "Og det er den alternative oppfatningen at markeder ikke prissetter klimarisiko riktig, så det er en markedsforvrengning, og derfor er kanskje ikke markedsnøytralitet riktig målestokk."

ECB er allerede en av de største kjøperne av grønne eiendeler og eier rundt 20% av de grønne obligasjonene som er kvalifiserte for sine kjøp, og gir lite rom for flere kjøp i henhold til gjeldende regler.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender