Uansett hva som skjer med Trumps henvendelsesutredning, må den nye ukrainske ledelsen levere ekte rettsstatsreform og fortsette kampen mot korrupsjon.
Forsker og leder, Ukraina Forum, Russland og Eurasia Program
Den første siden i det uklassifiserte notatet fra USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy fra 25 juli. Foto: Getty Images.

Den første siden i det uklassifiserte notatet fra USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy fra 25 juli. Foto: Getty Images.

Blant sakene som USAs president Donald Trumps samhandling med den ukrainske presidenten har blitt utsatt for, er den av svak rettsstat, et sentralt problem med moderne styring. Denne siste skandalen har vist hvordan rettsvesenet fremdeles er sårbare for å bli utnyttet for personlig politisk gevinst, økonomisk berikelse og geopolitisk støtte.

Siden uavhengighet har Ukraina led av svak rettsstat, korrupsjon på høyt nivå og selektiv rettferdighet. En større Chatham House-rapport konkluderte med at til tross for "større suksess med å begrense mulighetene for korrupsjon, går reformer av de rettshåndhevende myndigheter sakte på grunn av den dype underliggende korrupsjonskulturen i rettssystemet." I mellomtiden Verdensbankens verdensomspennende indikator for styring for rettsstat i Ukraina har holdt seg nesten uendret de siste 10 årene.

Med et rettsvesen som mangler politisk uavhengighet, spesielt på de høyeste nivåene, befinner Ukraina seg nå fanget i krysset av en amerikansk politisk kamp.

Det er en uheldig kontinuitet i diskusjonen mellom de to presidentene for en ny påtalemyndighet som vil være "100% min person", ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy. Tidligere ukrainske presidenter har hatt politisk lojale påtalemyndigheter; Viktor Shokin, som Trump kalte "din veldig gode påtalemyndighet", var et eksempel i den forrige administrasjonen. Zelenskyy lovet vokalt å angripe disse systemene med politisk privilegium når han skulle stille til vervet.

Å bli enige om å pusse etterforskningen av Hunter Biden, sønnen til Trumps politiske motstander, kaster en skygge for Zelenskyys forpliktelse til å bekjempe korrupsjon og vil nå undergrave troverdigheten til eventuelle nye antikorrupsjonssaker. Tatt på bakgrunn av beskyldninger om Zelenskyys nærhet til tycoon Ihor Kolomoisky, er engasjementet fra den nye ukrainske ledelsen til å begrense innflytelsen av opptjente interesser på rettsvesenet.

I løpet av Zelenskyys første måneder i vervet har det vært blandede signaler om hvor alvorlig han er med å opprette et uavhengig rettsvesen. Mens utnevnelsen av den nye aktoralsekretær Ruslan Ryaboshapka generelt har blitt positivt mottatt av sivilsamfunnet, er to av Zelenskyys utnevnelser til High Qualification Commission, det organet som velger dommer, mindre betryggende.

I slutten av september ga han plass i kommisjonen til datteren til eks-nestlederen til Viktor Pshonka, som var tidligere president Viktor Janukovitsjs statsadvokat. Det er en risiko for at i stedet for å oppdatere sammensetningen av rettsvesenet, vil kommisjonen kopiere det samme kompromitterte systemet.

En annen bekymringsfull indikasjon på vilkåret om rettsstat under Zelenskyy er det faktum at Andrey Portnov, nestleder for Janukovitsj-administrasjonen og ansvarlig for rettsvesenet, har kommet tilbake til Ukraina. Han flyktet til Russland etter Euromaidan-protestene, men kom tilbake til Kiev på dagen for innvielsen av Zelenskyy.

I likhet med Andriy Bohdan, den nåværende lederen for presidentadministrasjonen, har han levert juridiske tjenester til Kolomoisky. Portnov har anlagt flere søksmål mot tidligere president Petro Poroshenko, og anklaget ham for ulovlige forsøk på å beholde makten, blant annet.

USA har alltid vært en vokal og strategisk partner for rettsstatsreform i Ukraina: det var medvirkende til å sette opp flaggskipets nasjonale antikorrupsjonsbyrå i Ukraina (NABU), og FBI ga teknisk assistanse og opplæring til NABU. Joe Bidens forsøk på å avskjedige aktor ble forstått i Kiev ikke å være relatert til hans sønn; det var ganske enkelt Amerika som satte press på ukrainske myndigheter for å reformere.

Imidlertid var det upassende av sønnen til en fungerende visepresident å gå inn i styret i gasselskapet som eies av en tidligere statsråd i Janukovitsjs regjering, som selv var under etterforskning på tidspunktet for denne utnevnelsen. Joe Biden skal ha frarådet sønnen hans å ta en betydelig månedlig sjekk fra et selskap som jobber i en av de mest korrupte sektorene i økonomien - gassutvinning.

Selv midt i etterforskningen var Hunter Biden foredragsholder ved Forum for energisikkerhet i Monaco, sponset av Burisma. Det var først våren i år at Hunter Biden trakk seg fra denne stillingen.

De kommende månedene vil gi flere detaljer om saken, men det viktige faktum gjenstår - Ukraina er en frontlinjestat mellom liberal demokratisk orden og autoritær kleptokrati. Framtiden til det slaget avhenger i stor grad av om Vesten kan forbli forent til støtte for Ukraina, samt av suksessen til landets rettsreform. Ukrainas image som en "korrupt kurssak", presset så aktivt av russisk desinformasjon, kan gjøre vestlige politiske og økonomiske investeringer der giftige.

Det er fremdeles tid til å forhindre at dette skjer. Det har alltid vært amerikansk topartisk strategisk forståelse av hvorfor et demokratisk, regjebasert Ukraina er nøkkelen for sikkerheten i Europa som helhet. USAs betingelser for reform, sammen med sterkt press fra det lokale sivilsamfunnet, har bidratt til å føre landet videre.

Da søkelyset til verdens medier nå er vendt mot det, er dette det ideelle tidspunktet for Ukraina og dets allierte å presse på for et uavhengig rettsvesen. Først da kan den virkelig bryte bort fra den sovjetiske arven og flekkene av korrupsjon.