Johnson trassig etter at det britiske parlamentet stemmer for å tvinge #Brexit-forsinkelse

| Oktober 19, 2019

En trassig statsminister Boris Johnson sa at han ikke ville forhandle om en ytterligere forsinkelse av Storbritannias avgang fra EU etter å ha tapt en avstemning i parlamentet på lørdag, noe som betyr at han er forpliktet til å be om utsettelse, skrive William James, Elizabeth Piper og Kylie MacLellan.

Flyttingen av parlamentet, på en dag som Johnson hadde lagt opp som en dag med regning for Brexit, øker sjansen for at skilsmissen blir forsinket og øker dermed muligheten for motstandere av Brexit til å frustrere Storbritannias avgang.

Parlamentet stemte 322 til 306 for en 26-ordendring som vendte Johnsons Brexit-finale på hodet ved å forlate statsministeren utsatt for en ydmykende forpliktelse til å be EU om en forsinkelse til slutten av januar 2020.

Grafisk: Forstå Brexit (her)

"Jeg vil ikke forhandle om en forsinkelse med EU, og lovene tvinger meg heller ikke til det," sa Johnson til parlamentet.

"Jeg vil fortelle våre venner og kolleger i EU nøyaktig hva jeg har fortalt alle andre de siste 88 dagene at jeg har fungert som statsminister: at ytterligere forsinkelser ville være dårlig for dette landet, dårlig for EU og dårlig for demokrati .”

Mens Johnson ikke eksplisitt nektet å sende et brev til EU der han ba om forsinkelse - slik en tidligere lov vedtatt av motstanderne krever - sa han at han ikke ville forhandle.

Det åpner en vei for et nytt Brexit-drama over en forsinkelse som kan trekke inn advokater, domstoler, EU og det splitte britiske parlamentet.

Lørdagens endringsforslag, fremsatt av den tidligere konservative statsråd Oliver Letwin, tappet bort Johnsons store Brexit-dag, akkurat som hundretusener samlet seg for å marsjere i parlamentet og krevde en annen folkeavstemning om EU-medlemskap.

Etter flere timer med opphetet debatt ble seniorpolitikere - inkludert næringssekretær Andrea Leadsom, House of Commons-leder Jacob Rees-Mogg og Labours utenrikspolitiske talskvinne Diane Abbott - eskortert fra parlamentet før de demonstrerte demonstrantene av politiets falanxer.

EU-kommisjonen sa at Storbritannia nå må informere den om sine neste trinn så snart som mulig.

Den franske presidenten Emmanuel Macron fortalte Johnson at en forsinkelse var i ingen interesse, sa en tjenestemann ved det franske presidentskapet til Reuters.

Irland mener å gi en utvidelse å foretrekke fremfor Storbritannia som ikke har noen avtale, men det er ingen garanti for at syn er delt i hele EU, sa utenriksministeren.

I et trekk for å forhindre at Storbritannia glir ut av EU uten en avtale som standard eller standard, forsinker Letwins endring parlamentets endelige beslutning om Johnsons Brexit-avtale helt til slutten av prosessen.

Ved å støtte Letwin, som Johnson hadde utvist fra det konservative partiet, utsetter parlamentet statsministeren for en annen lov vedtatt av motstanderne som krever at han ber om forsinkelse til januar 31, 2020 med mindre han hadde en avtale godkjent innen slutten av lørdag.

Selv om han får en utvidelse han ikke ønsker av EU, kan Johnson fortsatt ta landet ut av blokken den 19. oktober, fordi loven tillater ham det hvis han kan få all lovgivning godkjent innen den datoen.

Rees-Mogg sa at regjeringen nå planla å sette Johnsons avtale til debatt og stemme på mandag, men husets høyttaler John Bercow sa at han mandag ville bestemme om han vil tillate det.

Letwin sa at han håpet Johnsons avtale ville lykkes, men han ønsket “en forsikring som forhindrer Storbritannia fra å krasje ut på 31 oktober ved en feiltakelse hvis noe går galt under gjennomføringen av gjennomføringslovgivningen”.

Tre år etter at landet stemte 52-48% for å forlate det europeiske prosjektet, sier mange briter at de kjeder seg med hele Brexit-argumentet og bare vil at prosessen skal avsluttes. Men andre som demonstrerer på lørdag forblir sinte på at Storbritannia forlater EU og vil ha det reversert.

Hannah Barton, 56, en ciderprodusent fra Derbyshire i Midt-England, ble drapert i EU-flagget. ”Vi føler at vi er stemmeløse. Dette er en nasjonal katastrofe som venter på å skje, og den kommer til å ødelegge økonomien, ”sa hun.

Jeremy Corbyn, leder for det viktigste opposisjonspartiet Arbeiderpartiet, støttet en annen folkeavstemning og sa "folket skal ha det endelige ordet".

Protestanter utenfor parlamentet jublet da lovgivere støttet Letwins endring.

Grafisk: Britiske lovgivere bytter side (her)

Brexit 'Super Saturday' toppet en frenetisk uke som så Johnson forvirre motstanderne ved å inngå en ny Brexit-avtale med EU.

Når det gjelder avstemning i et delt parlament hvor han ikke har flertall, må Johnson vinne støtten fra 320-lovgivere for å bestå sin avtale.

Hvis han vinner, vil han gå ned i historien som lederen som leverte en Brexit - på godt eller vondt - som drar Storbritannia langt ut av EUs bane.

Skulle han mislykkes, vil Johnson møte ydmykelsen ved at Brexit løsner etter å ha gjentatte ganger lovet at han ville få det til - “gjøre eller dø” - av 31 October.

Johnsons forgjenger Theresa May ble tvunget til å utsette avreisedatoen. Parlamentet avviste avtalen hennes tre ganger, med marginer på mellom 58 og 230, tidligere i år.

Han sier at lovgivere står overfor muligheten til å enten godkjenne avtalen eller å påkalle Storbritannia til en uordnet uten avtale som kan dele Vesten, skade den globale veksten og bringe fornyet vold mot Nord-Irland.

For å vinne, må Johnson overtale nok Brexit-støttende opprørere både i det konservative partiet og i Arbeiderpartiet til å støtte opp om avtalen. Hans nordirske allierte og de tre viktigste opposisjonspartiene motsetter seg det.

Noen innflytelsesrike Brexit-tilhengere har sagt de vil støtte avtalen.

Grafisk: Brexits 'Super Saturday' (her)

Grafisk: Forstå den irske grensen (her)

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Høyre, EU, EU, Utvalgte Artikkel, Grønt, Jeremy Corbyn, Arbeids, Liberaldemokratene, Plaid Cymru, Scottish National Party, UK

Kommentarer er stengt.