MEP Cristian Bușoi oppretter arbeidsgruppe for tobakk i forkant av revisjonen av #Tobacco Products-direktivet

| Oktober 21, 2019

EUs flaggskip tobakkproduktdirektiv (TPD) er i gang med en planlagt gjennomgang i 2021, men MEP Cristian Bușoi (EPP, Romania) er fast bestemt på å begynne å forberede anmeldelsen nå sammen med sine parlamentariske kolleger. Bușoi, som har en historie med å kjempe for å regulere tobakksindustrien, oppretter en ny arbeidsgruppe for revisjon av tobakkvaredirektivet som søker å involvere MEPs fra ENVI, IMCO eller ITREE komiteene.

Behovet for å forberede revisjonen av TPD i god tid er logisk gitt både direktivets pivotale betydning og tobakksindustriens tunge lobbyvirksomhet mot det. Da EU vedtok TPD - formelt kjent som direktiv 2014 / 40 / EU - gjorde det blokkeringslandene i stand til et minimumssett av harmonisert lovgivning for å regulere tobakkforbruket, noe som resulterer i den tidlige døden til 700,000 mennesker hvert år i Europa.

Overraskende gjorde tobakksindustrien sitt ytterste for å vanne ned bestemmelsene i TPD. Faktisk anses tobakksdirektivet å være den mest lobbede filen i EUs historie. Tobakksindustrien hyret inn mer enn 200 lobbyister - en for hver 3.5 MEP-er - på toppen av nettverket av frontgrupper som også presset industriens agenda.

Denne samordnede innsatsen bar tilsynelatende noe frukt - den endelige teksten til TPD så ut til å være mild med tobakksprodusenter på en rekke områder. Flere TPD-bestemmelser ble fullstendig omarbeidet i den ugjennomsiktige trilogfasen - både foreninger og parlamentsmedlemmer mistenkte at Jean-Claude Junckers kommisjon, som hadde virket ganske åpen for lobbyvirksomhet generelt, hadde gitt opp grunnen til tobakklobbyen.

Gitt det faktum at sigarettindustrien er nesten sikker på å fornye dette presset i forkant av 2021-gjennomgangen av TPD, er det fornuftig at sivilsamfunnsgrupper allerede prøver å presse tilbake. Ifølge Bușoi må den kommende gjennomgangen ta opp en rekke problemer som har dukket opp siden TPD ble vedtatt i 2014. For det første betyr den økende debatten og den generelle usikkerheten rundt elektroniske sigaretter at lovgivningsrammen må tilpasses deretter. Oppvarmede tobakksprodukter som ble markedsført etter at TPD ble vedtatt, må også håndteres: bør de betraktes som tobakksprodukter som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler i sin 2019 Global Tobacco Epidemic Report, publisert i juli?

En annen viktig utvikling som har skjedd siden TPD ble vedtatt, er at WHO-protokollen for å eliminere illegal handel med tobakk trådte i kraft 25 september 2018 etter å ha oppnådd nødvendige 40-ratifikasjoner. 57-partier har nå signert denne internasjonale traktaten, inkludert 16 EU-land og EU selv - noe som betyr at det er nødvendig med en mer omfattende gjennomgang av kontrollen over tobakkforsyningskjeden.

Dette brede spekteret av spørsmål som skal behandles under gjennomgangen av tobakksdirektivet, underbygger Bușoys ønske om å begynne å forberede anmeldelsen nå i arbeidsgruppen hans. I følge Bușoi er en slik tidlig forberedelse spesielt viktig, slik at Europaparlamentet og EU-kommisjonen kan samarbeide om 2021-gjennomgangen i en samarbeidsstrategi, uten innflytelse fra tobakksindustrien.

Cristian Bușoi har foreslått at arbeidsgruppen møtes regelmessig annenhver måned, og starter i november 2019. Han har også antydet at den skal kunne intervjue så mange representanter fra kommisjonen, EUs medlemsland og de nasjonale parlamentene, anti-tobakksforeninger, spesialister, eksterne personligheter, advokater og tobakksindustriledere som nødvendig i et demokratisk, offentlig og gjennomsiktig måte.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Helse, Romania

Kommentarer er stengt.