#EAPM - Det ville ikke være #Brexit uten fyrverkeri!

| November 6, 2019

Vi prøver (og feiler) å unngå alle vitsene etter gårsdagens "Bonfire Night" -feiring i Storbritannia, skriver European Alliance for persontilpasset medisin (EAPM) direktør Denis Horgan.

Ikke-briter er kanskje eller ikke klar over at 5 november minnes det berømte forsøket i 1605 av en viss Guy Fawkes til å sprenge husene i parlamentet med eksplosiver gjemt i kjelleren. Den såkalte Gunpowder-plottet ble forhindret akkurat i tide, og effigies av Fawkes blir brent på bål hvert år for å feire hans fiasko.

Men gitt shenanigans over Brexit i House of Commons og den lave aktelsen som parlamentet (eller i det minste mange av sine parlamentsmedlemmer) for tiden er inneholdt av mange britiske velgere, har mange briter undret seg over hvor Guy Fawkes er nå som hans landet trenger ham ...

På en mer seriøs merknad, kom de årlige advarslene ut igjen fra NHS - hvert år blir mange mennesker skadet av feirende fyrverkeri som ble tent ved siden av bålene. Det har vært oppfordringer til strengere kontroller av fyrverkeri - igjen er disse anropene en årlig forekomst, men lite ser ut til å ha endret seg.

Over til vår kongress (Brussel 3 / 4 desember). I fotsporene til to tidligere vellykkede begivenheter i Belfast og Milano (pluss syv årlige konferanser i Brussel), samler EAPM igjen interessenter fra hele spekteret av personlig medisin, med mål om å formulere strategier, meldinger og nøkkelspørsmål som vil være formidlet til politikk og lovgivere på EU og medlemsland - mange av dem vil snakke og / eller delta.

Påmeldingen til arrangementet ved University Foundation er nå åpen, og du kan bestille sporet ditt her.

Historier under ild

Opphold Arbeiderpartiet har oppholdt seg i Storbritannia, med et stort valg på 12 desember, og har valgt å komme i gang ved å angripe posten til de regjerende Høyre, nå under ledelse av statsminister Boris Johnson, på ledelsen av den nevnte NHS.

Skyggen helse- og sosialomsorgssekretær John Ashworth brukte Sky News å angripe avlyste operasjoner, lange ventelister og reduserte sykehussenger, og la til at Tories “har presset NHS, har kuttet budsjettene, har ikke klart å håndtere bemanningsproblemer i NHS”.

Men det er ikke bare Storbritannia ...

I Finland har landets medisinske forening advart om at helsestasjoner for primæromsorg står overfor sine største utfordringer noensinne på grunn av stagnert finansiering og behovene til en aldrende befolkning som bruker press. Legeforeningen har bedt om hastehandlinger, til tross for at regjeringen i Helsingfors i oktober kunngjorde en ekstra EUR 70 millioner kroner til sentrene.

Andre steder ser det ut til at nesten alle EUs medlemsland for øyeblikket jobber med en ny helsepolitikk, og mange har sett til EU-kommisjonen for teknisk støtte.

Områder som landene er opptatt av inkluderer resultater av helsesystemet. Noen land kvier seg for at Kommisjonen skal involvere seg i dette, men blant de som vil vite hvor godt (eller ikke) de klarer seg, er Irland, Kroatia, Latvia og Slovenia.

I mellomtiden bruker Bulgaria, Spania og Kroatia kommisjonens støtte når det gjelder implementering av e-helse, i kjølvannet av at Tsjekkia utnyttet støtten i 2017 for å opprette et nasjonalt e-helsestasjon.

Kommisjonen har også bidratt til å få inn screeningsprogrammer for tykktarmskreft i Italia, Romania og Slovakia. Interessant nok, med HTA-debatten som fortsatt pågår, har Kypros, Litauen og Portugal blitt støttet siden 2017 i å sette opp eller forbedre deres helseteknologivurdering.

Det er mange andre tilfeller når EU er blitt kalt inn, for eksempel AMR, som alle kan komme som en overraskelse gitt EUs manglende kompetanse på en mengde helserelaterte områder. Likevel sier kommisjonen at den har mottatt 609 forespørsler om støtte for neste år allerede, på mange områder.

Forespørslene har kommet fra 27 medlemsland og vil koste anslagsvis € 243.5 millioner. Det er foreløpig ikke tatt noen beslutninger om hvilke forespørsler om støtte.

I mellomtiden har en ekspertgruppe oppnevnt av kommisjonen identifisert smart helse som en av EUs viktigste strategiske verdikjeder som medlemsland, institusjoner og privat sektor kan samarbeide for å utvikle.

Limbo-dans

Som vi vet, har Kommisjonen til Ursula von der Leyen blitt forsinket, og har forlatt EUs eksekutiv for tiden foreløpig og ikke i stand til å gå videre med sentrale spørsmål som kunstig intelligens. Men i det minste er GD SANTE langt fra stillestående og har uttalt at forretningsmodellen til farmasøytiske selskaper må endre seg.

Dette for å sikre at tilgang til medisiner støttes ved siden av innovasjon, ifølge Martin Seychell, generaldirektør for GD SANTE.

Seychell sa at EU må finne måter å "koble de utmerkede insentivene vi har for innovasjon, som har vist seg å være ganske vellykkede" med nye insentiver for tilgang.

Nathalie Moll, som er generaldirektør for EFPIA, insisterte på at industrien ikke kan gi tilgang på egen hånd, og la til at fremveksten av innovative terapier burde føre til en transformasjon av helsesystemer som også kan takle utfordringer som påvirker tilgangen.

Kommisjonen ser for tiden på insentivene sine for utvikling av medisiner til barn og foreldreløse barn, og Seychell sa at dette kan utvides til å omfatte antibiotika og vaksiner.

Midt i alt dette tok han turen innom myndigheter og farmasøytiske selskaper som ofte klandrer hverandre for tilgangsproblemer, og ba om en endring i bransjens forretningsmodell “ikke for å straffe noen, men å belønne alle”.

Seychell fortsatte: “Vi skulle ikke undervurdere at hele denne saken går ut av hånden: Hvordan forklarer du for helseministeren i et lite land at de må betale åtte ganger prisen for et større land betaler? Hvordan forklarer du for pasienter der medisinen ikke en gang er tilgjengelig fordi landet er for lite? Dette er en realitet. ”

Budsjett, eller fudge det?

Her går vi igjen ... Neste budsjettrunde (2021-2027) vil som alltid kaste opp spørsmålet om hvem som får hva og for hvor mye - en spesiell bekymring for de medlemslandene som får mer penger enn de legger inn, men ønsker for å unngå å komme mindre tilbake i neste runde.

Et møte i Praha fant sted da vi skrev denne oppdateringen, med 17-ledere - hovedsakelig fra østlige og sørlige regioner av EU - på grunn av å diskutere egne prioriteringer i budsjettforhandlingene.

De tilstedeværende medlemslandene vil be om at EUs samholdspolitiske utgifter skal holdes på nåværende nivåer, mens de konkluderer med at det er "viktig å sikre finansieringen av samhørighetspolitikken på nivå med 2014-2020 FFU i reelle termer".

Vi får se hva som skjer etter hvert, men samtalen er at land som for øyeblikket mottar rabatter kan se dem reduseres og til slutt fases ut helt - sannsynligvis av 2025. De sier "pengesamtaler". Det er klart, alle snakker om penger.

Det er alt for nå - men ikke glem å registrere deg på EAPM-kongressen neste måned. Her er det link afå.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, EU, European Alliance for persontilpasset medisin, Helse, Personlig medisin, UK

Kommentarer er stengt.