# Erasmus + - EU vil investere mer enn € 3 milliarder i unge europeere for å studere eller trene i utlandet i 2020

| November 7, 2019

EU-kommisjonen har publisert 2020 innkalling av forslag for Erasmus + program. 2020 er det siste året av det nåværende EU-programmet for mobilitet og samarbeid innen utdanning, trening, ungdom og sport. Det forventede budsjettet på over € 3 milliarder, en økning på 12% sammenlignet med 2019, vil gi enda flere muligheter for unge europeere å studere, trene eller få yrkeserfaring i utlandet. Som en del av utlysningen om 2020, vil kommisjonen sette i gang en annen pilot på Europeiske universiteter. Dessuten har EU som mål å skape 35,000 muligheter for afrikanske studenter og ansatte til å delta i programmet som en del av programmet Africa-Europe Alliance for bærekraftig investering og jobber.

Utdannings-, kultur-, ungdoms- og idrettskommissær Tibor Navracsics sa: “Jeg er veldig glad for at EU i 2020 kommer til å investere mer enn € 3 milliarder euro i Erasmus +. Det vil tillate oss å åpne for flere muligheter for unge europeere til å studere eller trene i utlandet, slik at de kan lære og utvikle en europeisk identitet. Og det vil hjelpe oss å ta europeiske universitetsinitiativ fremover, og viser vår fortsatte investering i det europeiske utdanningsområdet. Jeg er stolt over å se at høyere utdanningsinstitusjoner danner sterke nye allianser som baner vei for fremtidens universiteter, til fordel for studenter, ansatte og samfunnet i hele Europa. ”

Sysselsetting, sosiale saker, ferdigheter og arbeidermobilitetskommissær Marianne Thyssen la til: "De nye Erasmus-finansieringsmulighetene for yrkesfaglig utdanning og opplæringssektor vil styrke yrkesfaglig utdanning og opplæring; brosektorer, regioner og land. Å forsterke ErasmusPro vil gjøre disse båndene enda strammere og gi flere yrkesfaglige utdannings- og opplæringsstudenter flere muligheter. ”

Ethvert offentlig eller privat organ som arbeider innen utdanning, trening, ungdom og idrett, kan søke om midler under denne utlysningen. I tillegg kan grupper av unge som er aktive i ungdomsarbeid, men ikke formelt etablert som ungdomsorganisasjoner, søke. Sammen med utlysningen publiserte i dag også kommisjonen Erasmus + Programguide på alle offisielle EU-språk. Den gir søkerne detaljer om alle muligheter som er åpne for dem innen høyere utdanning, yrkesopplæring, skoleopplæring og voksenopplæring, ungdom og idrett under Erasmus + i 2020.

Europeiske universiteter

De første europeiske universitetene i 17 ble valgt i juni 2019. De er i ferd med å starte sine aktiviteter. Den andre utlysningen lansert i dag bygger på denne første testfasen. Initiativet vil være i fokus for en europeisk kommisjon hendelse i dag (7 november), der alle de europeiske universitetene som hittil er valgt, for første gang kommer sammen for å utveksle informasjon og diskutere veien videre med studenter, rektorer og departementer med ansvar for høyere utdanning. Andre universiteter vil også være representert for diskusjoner om fremtiden for høyere utdanning i Europa.

Utdanning, yrkesopplæring og voksenopplæring

Dette vil være det tredje året av School Exchange Partnerships - en Erasmus + -handling som gir muligheter for europeiske skoler til å utveksle elever og lærere. I løpet av de siste to årene har mer enn 15,000 skoler deltatt. I 2020 vil ytterligere 9,000-skoler få muligheten til å delta.

I yrkesfaglig utdanning fokuserer investering på ErasmusPro - muligheter for elever og lærlinger å tilbringe mellom tre måneder og et år i utlandet, for å utvikle sine faglige og språklige kompetanser. Siden lanseringen i 2018 har ErasmusPro lyktes i å øke interessen for langsiktige plasseringer innen yrkesopplæring og har støttet mer enn 12,000-elever per år. Støtte vil også bidra til å sette opp ”pilot” transnasjonale yrkesopplæringssentre og -opplæring Centers of Excellence, integrert i lokale og regionale utviklingsstrategier. Sentrene vil samarbeide tett med andre utdanningssektorer, det vitenskapelige samfunnet og næringslivet for å utvikle læreplaner av høy kvalitet med fokus på sektorferdigheter.

I voksenlæring vil økonomisk støtte bidra til å sette opp eller styrke regionale eller nasjonale nettverk av tilbydere av voksenlæring, slik at de kan tilby et økt antall kvalitetsprosjekter for neste Erasmus-program.

Flere muligheter i Afrika-Europa-alliansen

Som i 2019, vil årets samtale tilby ytterligere muligheter til å støtte utveksling for afrikanske studenter og ansatte til å delta i Erasmus +. Mens 26,247-utvekslinger allerede har funnet sted, er målet å støtte 35,000-folk av 2020, som kunngjort i Africa-Europe Alliance for bærekraftig investering og jobber. Universitetene kan også søke om kapasitetsbygging i prosjekter med høyere utdanning, som bidrar direkte til anbefalingene som ble gjort nylig Afrika-Europa-konferanse på høyt nivå om samarbeid om høyere utdanning.

Bakgrunn

Erasmus + er EUs program for mobilitet og transnasjonalt samarbeid innen områdene utdanning, trening, ungdom og idrett for perioden 2014-2020. Det nåværende programmet så vel som dets etterfølger, som trer i kraft i 2021, har en nøkkelrolle i å gjøre det europeiske utdanningsområdet til virkelighet av 2025. Erasmus + har som mål å legge til rette for tilgang til programmet for deltakere fra alle bakgrunner, med et spesielt fokus på å nå ut til mennesker med sosiale, økonomiske, fysiske eller geografiske ulemper.

I mai 2018 har kommisjonen foreslått å doble Erasmus-budsjettet til € 30 milliarder kroner for 2021-2027, noe som gjør det mulig for opptil 12 millioner mennesker å ha en opplevelse i utlandet.

Mer informasjon

Erasmus + Innkalling av forslag

Erasmus + Programguide

Erasmus +

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Utdannelse, Erasmus, Erasmus +, EU, EU-kommisjonen

Kommentarer er stengt.