Byer oppfordret til å skape forhold for å bekjempe #ClimateChange

| November 8, 2019


Er byer årsak eller katalysator for endring i å takle den globale klimakrisen? Det ser ut til å være veiskillet som vi nå befinner oss i og er et spørsmål som er både bekymringsfullt eller inspirerende for både byplanleggere og ordførere,
skriver Tom Mitchell, strategisjef for EIT Climate-KC, Europas største offentlig-private partnerskap som tar for seg klimaendringer
(bildet, over).

Byer er enorme bidragsytere til klimaendringene, og er ansvarlige for omtrent 70 prosent av alle klimagassutslipp, og allikevel er de også i frontlinjen av virkningene av flom, ekstrem varme og tørke.

Forskning fra forskere ved Crowther Lab spådde at 77 prosent av byene rundt om i verden vil oppleve dramatiske endringer i klimaforhold de neste 30 årene.

For oss begynner den mest effektive responsen med å hjelpe byer til å omfavne den essensielle rollen de spiller. Byer er en kritisk aktør i effektiv klimahandling, og mange er allerede i ferd med å falle bak andre.

Byer rundt om i verden viser seg å være store fyrvinkler for oppfinnsomhet og innovasjon når det gjelder å takle klimautfordringer. Deres kryssende systemer, konsentrasjoner av progressiv tenkning - og den sterke virkeligheten for den mulige fremtiden vi står overfor i urbane områdene - gjør at byer ofte kan bevege seg raskere enn andre deler av samfunnet.

Byens ledere og ordførere blir uten tvil viktigere og mer effektive enn nasjonale myndigheter i deres driv for meningsfull klimahandling.

By ordførere har satt ambisiøse mål for utfasing av alle utslipp og aktivt oppsøkt måter å oppnå avkarbonisering raskere enn deres ledere på statsnivå. Ordførere i London og Birmingham, Storbritannias to største byer, har nylig oppfordret den britiske regjeringen til å kaste mer ansvar for lokale miljøspørsmål.

Likevel har de siste 20 årene vist at byer trenger mer hjelp for å favne den ledende rollen de må spille. Selv om vi har samlet et bredt utvalg av verktøy, ressurser og kompetanse, har vi ennå ikke gitt byer den slags støtte for å eksperimentere, lære og ta dristigere tiltak for å takle dette mest alvorlige av globale spørsmål.

I Milan jobber EIT Climate-KIC og våre samarbeidspartnere med et byomfattende eksperiment for å demonstrere hvordan en by kan oppnå klimakravstandighet gjennom en ti-årig strategi basert på innovasjon og læring. Milan har en portefølje av initiativer som er i ferd med å implementeres. Imidlertid legger ikke disse initiativene opp til omfanget av tiltak som er nødvendig.

Sammen bygger vi videre på disse for å lage en ny strategi, som inkluderer å finne ut hvordan vi skal plante 3 millioner trær over hele byen; bruke nye teknologier for å bekjempe urbane effekter på varmeøyer; og lanseringen av et fond på € 500 millioner for flere klimaprosjekter, inkludert ombygging av 17,000-bygninger for å gjøre dem mer bærekraftige.

En ny rimelig boligutvikling i Milano bygges også med avfallsreduksjon, karbonbesparelser og fornybar energiforbindelse i hjertet. Det har også brukt bosatt engasjement for å øke mobiliteten i byen og redusere bilbruken.

Med så kort tid å handle på klimakrisen, kan ikke ordførere stole på tradisjonelle tilnærminger. Lange konsultasjoner, sektor-for-sektor planlegging, beslutningsprosesser fra toppen, lange øvelser med offentlige anskaffelser og tradisjonelle finansieringsmodeller vil ikke kutte det.

I stedet leter bylederne etter noe raskere og potensielt mer transformerende.

Citizen engasjement modeller, nye former for empowerment og beslutningstaking, flere typer handlinger som skjer samtidig - på tvers av politikk, finans, regulering og teknologi - kan føre til vellykket transformasjon på bynivå, der stater har mislyktes.

Dette er grunnen til at EIT Climate-KIC for første gang ber om at byer rundt om i verden skal delta i klimatiltak gjennom 'Climathon Global Awards'.

Disse prisene vil anerkjenne lederne for klimainnovasjon og oppfinnsomhet i byer. Å vinne byer vil motta frøfinansiering, rask sporcoaching og støtte fra globale eksperter på sine felt, samt en mulighet til å koble seg til og utveksle med EIT Climate-KICs nettverk av 'sunne, rene byer dyp demonstrasjon.'

Å ta en systemisk tilnærming, jobbe på tvers av siloer og grenser, involvere mennesker fra grunnen av og lære av uvanlige aktører: dette er bare noen av måtene vi kan støtte byer til å øke skalaen til utfordringene klimaendringene presenterer.

Meldingen er at det bare er ved å jobbe sammen, som en bevegelse, at byer kan bygge videre på eksisterende fremgang og skape forutsetninger for transformasjon og klimatilgjengelighet.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Klima forandringer, utslipp CO2, Kvotehandelssystem (ETS), Miljø, EU

Kommentarer er stengt.