#Macron å be om unnskyldning til #Bulgaria av hensyn til den franske nasjonale sikkerheten

| November 8, 2019

Frankrikes president Emmanuel Macron (Bildet) bare forårsaket en diplomatisk skandale med sine kommentarer i et fransk høyreekstreme magasin om at han foretrakk lovlige afrikanske migranter fremfor de ulovlige ukrainske eller bulgarske gjengene. Det som er ironisk, er at Macron ikke en gang var klar over at han med denne kommentaren satte den franske nasjonale sikkerheten i fare, skriver Iveta Cherneva.

Den bulgarske ambassadøren i Frankrike overrakte franskmennene en protestnotis mandag (4 november). Det er trygt å si at bulgarere ikke vil ta dette liggende.

I Bulgaria foretrekker vi også hardtarbeidende vietnamesere fremfor de franske jihadistene som skal krysse inn i EU gjennom Bulgaria, og komme tilbake til Frankrike fra Hot Hots terrorisme.

På en eller annen måte definerer ikke franske jihadister Frankrike; de er feilene som samfunnet trenger å løse: “det er ikke den vi er”. Men for bulgarere definerer tilsynelatende kriminalitetselementet dem. Så ved denne anledningen vender jeg denne typen essensialisme rett mot Frankrike.

Når vi snakker om kriminelle nettverk, har ikke Bulgarien noe problem med hjemmevokst terrorisme. Frankrike gjør det. Etterretning mot terrorisme blant EU-medlemmer er nøkkelen. Macron må ha innsett at Bulgarias geografiske beliggenhet som inngangsport til EU og nærmeste inngangspunkt til Midt-Østen betyr at Bulgaria vil vite og oppdage ting om ISIS-krigere med franske pass som returnerer til Europa. Vi vil ha den informasjonen først, før de franske etterretningstjenestene.

Hva som skjer med franske jihadister når de går inn i EU for første gang - muligens i Bulgaria - er en hurtigknappemisjon.

President Trump har vært fast på at vest-europeiske nasjoner inkludert Frankrike må ta ansvar for sine ISIS-krigere. De er “deres”, ikke for verden å takle, på samme måte som bulgarske menneskehandlere er Bulgarias ansvar. Men Frankrike ønsker ikke å takle jihadistene sine fordi de ikke vet hva de skal gjøre med dem. Bevisene fra krigssoner vil rett og slett ikke holde i retten. Det er hundrevis, om ikke tusenvis av franske ISIS-krigere. Hvordan prøver du dem alle? Dette presenterer et enormt sikkerhetsspørsmål, og det er derfor hvordan de håndteres fra inngangspunktet er nøkkelen.

Så på dette punktet kan Bulgaria bestemme seg for å lytte til USA, ikke Frankrike. Enten vi bestemmer oss for å bare sende dem hjem til Frankrike for franskmennene for å finne ut hvordan de skal takle dem på fransk jord, eller ikke, poenget er at franskmennene kanskje ikke har noe å si i dette. Hvis vi ikke er en stor lykkelig EU-familie og vi fornærmer hverandre, er hvert land fritt til å handle slik det bestemmer. Macron tenkte ikke på dette. Bulgarsk samarbeid skal aldri tas for gitt. Vi kunne spille ball, eller kanskje ikke. Det kommer an på. Det vi ikke liker at det blir fornærmet.

ISIS-krigernes tilbakekomst er et av de tornete spørsmålene som det ikke er harde EU-regler for - bare god vilje.

Kanskje Macron slo hodet et sted. Kanskje han bare panderet til den franske høyresiden. Poenget er at han trenger å kutte den vanvittige snakken.

Bulgariere er, i motsetning til ukrainere, borgere av EU med like rettigheter enten Macron liker det eller ikke.

Etter å ha sperret Nord-Makedonia og Albania fra EUs tiltredelsessamtaler forrige uke, blir Macron den slemme fyren med den franske aksenten i actionfilmen på Balkan.

En stor del av Hollywood-actionfilmer blir produsert og filmet i Bulgaria i dag. En rotasjon av skurker i actionfilmer er periodisk. De neste skurkene i Hollywood-filmer kan like gjerne være jihadister med sin franske aksent. Hvordan er det for kulturell stereotypisering? Jeg hører igjen: "men nei, det er ikke oss."

Frankrike er EUs nummer to som ønsker å lede unionen, men den slags gal retorikk vil ikke få dem dit. Frankrike trenger en følge fra mindre stater for at dette skal skje. En mektig stat er egentlig ikke innflytelsesrik uten å følge den politiske gruppen av stater den ønsker å lede.

Hvis Bulgaria bestemmer seg for at den ikke liker den franske holdningen, kan det begynne å være vanskelig på mange, mange punkter som faktisk er avgjørende for fransk sikkerhet og politikk, som franskmennene ikke en gang forutså. For når noen samarbeider, merkes det ikke umiddelbart hvilken skade det kan gjøre hvis de plutselig stoppet opp.

For at EU skal fungere, må EU-medlemmene kutte ned på fornærmelser. Stereotypier og fornærmelser på grunn av nasjonalitet er det rikelig i hvert land. Vi har mange franske negative stereotypier også, men de har ingen plass i seriøs politikk.

Å ja, og jeg vil at Macron skal be unnskyldninger overfor bulgarere.

Iveta Cherneva er forfatter av fire forfattere / medforfatterbøker innen sikkerhet og menneskerettigheter som tidligere har tjent i fem FN-byråer og i den amerikanske kongressen. De siste kommentarene hennes har dukket opp i EuroNews, The New York Times, The Guardian, London School of Economics, The Fletcher Forum, EU Reporter og andre.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Bulgaria, EU, Frankrike, Mening

Kommentarer er stengt.